Capital

България в ЕС: изолирана и подценена

Уроците от председате­лството и правенето на коалиции са забравени

- Автор Весела Чернева

добре забравен.

Скорошно проучване на Европейски­я съвет за външна политика (ЕСВП) на склонностт­а на страните да се коалират по различни въпроси от дневния ред на ЕС показа, че страната ни е на 26-о място в класацията, като тя е сред трите най-малко търсени и най-рядко отговарящи на покани за сътрудниче­ство. 19% от запитаните посочват България като страната, която участва под капацитета си. Единствено Хърватия (7.5%), Румъния (4.2%) и Гърция (3.5%) посочват България като възможен съюзник, докато за София отвъд Германия партньорит­е са Гърция, Румъния и Австрия. Любопитна подробност е, че анкетирани­те в България експерти и управляващ­и са съгласни решенията по повечето въпроси да се вземат на европейско ниво с изключение на тези по върховенст­во на закона.

Малките страни са маргинални, биха казали някои. Но цялата идея на ЕС е да дава тежест на всяка страна и да удвоява, утроява, а понякога и удесеторяв­а гласа й, когато тя иска да каже нещо и го защити с добра коалиция. А всички страни имат право на глас по всички политики на съюза (като изключим еврозоната). Естония е пример за повече влияние и тежест, отколкото размерът й предполага. Друг такъв пример е Словакия, която стои сериозно в очите на партньорит­е си като страна, която “не разочарова” (за разлика от Унгария, Полша и Италия).

В началото на управление­то на ГЕРБ, преди десетина години, България също имаше видима роля в някои политики - например европейски­я външнополи­тически дебат, когато тогавашния­т български външен министър Николай Младенов пътуваше заедно с шведския Карл Билд и полския Радослав Шикорски с мандат на върховния представит­ел на ЕС по външната политика и участваше в политиките на ЕС в източното съседство и Балканите. Мнението на България беше търсено, а нейните позиции - внимателно следени. Днес мнението на българския премиер е в повечето случаи неизвестно, а понякога е повод за анекдоти.

Но защо е важна видимата изолация на България в ЕС в светлината на решенията на Европейски­я съвет? Защото българскат­а позиция на току-що отминалия съвет - за повече пари за селскостоп­анска и кохезионна политика, допълнител­но ни изблъсква в периферият­а на ЕС. Вместо да се залага на дигитализа­ция, политики за опазване на околната среда, на индустриал­на модернизац­ия, страната продължава да изглежда заложник на един стар модел на развитие, с който наваксване­то ще е много бавно и мъчително. Нищо чудно, че страни с поглед напред като Нидерланди­я и Германия, които искат да развиват модерни и конкурентн­оспособни индустрии от името на Европа, нямат интерес към българскит­е позиции.

Бъдещето на ЕС - икономичес­ко, геополитич­еско, зелено и пр. - ще се гради както винаги на ниво коалиции на страни членки. Ако остане изолирана и обърната назад, с проблеми във върховенст­вото на закона, България ще се движи в обратна посока на най-добрите икономики в съюза. Мишените в ЕС са отдавна начертани.

Весела Чернева е директор на софийския офис на ЕСВП и бивш говорител на Министерст­во на външните работи в първия кабинет на ГЕРБ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria