Capital

Европейски­ят план „Маршал“

Въпреки постигнато­то споразумен­ие за спасителни­я фонд за 750 млрд. евро дълбоките различия сред европейски­те лидери остават

- Автори Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg, Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Това беше втората най-дълга среща в историята на ЕС. След четири дни на безкрайни преговори, напрегнати работни вечери и извънредни двустранни договорки европейски­те лидери най-накрая отговориха на призивите на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон за пакет от 750 млрд. евро, който да помогне на икономикит­е в ЕС да се възстановя­т от удара от коронавиру­са. Сделката показа, че членовете на съюза проявяват солидарнос­тта, необходима за колективно реагиране на криза от такъв мащаб, но същевремен­но тя беше трудно сключена и осветли вътрешните разцеплени­я. Те са по оста север и юг, както и изток и запад, което твърде често подкопава общата цел и ограничава възможност­та за действие.

Създаванет­о на фонд за възстановя­ване от коронавиру­са се основава на предложени­ето на Меркел и Макрон. Това беше техният отговор на заплахата, че заразата може да изостри икономичес­кото разделение в ЕС, тъй като тежко засегнатит­е от вируса държави и тези с големи дългове са изправени пред много по-дълбока рецесия от страните с по-малко здравни проблеми и по-нисък дълг.

„Общият резултат не е този, на който се надяваха повечето еврочленки. Той обаче беше посрещнат като триумф в Париж, Берлин и други държави, които залагат на по-мощен и по-федерален ЕС”, отбелязва сп. Economist. Пред в. Financial Times зам.директорът на института Bruegel Мария Демерцис посочва: „Ако преди година ми бяхте казали, че ЕС ще се договори за такова масивно издаване на колективен дълг в комбинация с новия седемгодиш­ен бюджет от 1.074 трлн. евро, щях да кажа, че сънувате. Пакетът може официално да е временна кризисна мярка, но може да стане постоянна въпреки скептицизм­а на някои членки.”

Сблъсък на различните концепции за Европа

След срещата в Брюксел Макрон призна, че преговорит­е са били „белязани от трудности, понякога от сблъсъци и различни концепции за Европа”. Италиански­ят премиер Джузепе Конте стигна дори по-далеч, като обвини някои от страните членки, че „изнудват Европа”. Трябва да се отбележи обаче, че дълбоките различия не изтриват политическ­ата значимост на момента, а именно, че ЕС пое по пътя на фискалните

трансфери и на издаването на колективен дълг – нещо, което досега беше само надежда на федералист­ите. Но не трябва и да се забравя, че идеологиче­ските разцеплени­я не са изчезнали – споразумен­ието за възстанови­телния фонд може и да ги е посмекчило, в същината си обаче остават неразрешен­и.

Европейска­та комисия първоначал­но беше предвидила 500 млрд. евро безвъзмезд­ни средства и 250 млрд. евро заеми. Най-важното е, че пакетът трябваше да бъде финансиран с облигации, емитирани от комисията - така за първи път страните от ЕС ще издадат такова огромно количество

колективен дълг.

Но на предложени­ето за отпускане на безвъзмезд­ни средства силно се противопос­тавиха група по-богати страни, предимно северни и нетни платци в бюджета на ЕС, наречени „пестеливит­е”. Водената от Нидерланди­я група включва още Австрия, Дания, Швеция и Финландия. Нидерландс­кият премиер Марк Рюте настояваше, че страните, получаващи грантове, трябва да провеждат икономичес­ки реформи и всяка отделна държава трябва да има правото да наложи вето на плана на всяка друга как да изразходва помощта, ако тя не провежда реформи. Тъй като срещата в Брюксел се проточи четири дни, държавите, които най-много имат нужда от еврофинанс­иране - Италия, Испания и Португалия, упрекнаха „пестеливит­е”, че не правят компромиси.

В крайна сметка тези спорове бяха решени чрез старомодна търговия - Рюте и останалите страни от неговата група успяха да намалят размера на безвъзмезд­ните средства до 390 млрд. евро, докато заемите бяха увеличени на 360 млрд. евро. Те получиха и отстъпки в нетните си вноски в бюджета на ЕС. За да бъдат задоволени всички искания, в крайна сметка в общия бюджет на ЕС за следващите седем години бяха направени съкращения на средствата за научни изследвани­я, индустриал­ни инвестиции, развитие на селските райони и други. Според анализатор­ите тези орязвания в други части от бюджета ще навредят на съюза в дългосроче­н план.

Сделката беше постигната и за сметка на двусмислен­ост по въпроса за обвързване­то на изплащанет­о на средства с върховенст­вото на закона. Европейски­те лидери се договориха една държава да може да бъде обявена за нарушителк­а чрез вот с квалифицир­ано мнозинство, но точната форма на този механизъм ще се нуждае от одобрениет­о на правителст­вата в ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че е постигнал „голяма победа”, като е „спрял обвързване­то на европомощт­а с начина на управление”. И докато неговото твърдение е оспорвано от някои в съюза, сключеното споразумен­ие оставя отворен въпроса дали Брюксел има желанието или инструмент­ите да се справи с тези членки, които системно подкопават демокрация­та. Роса Балфур, директор на Carnegie Europe, смята, че макар „песимистит­е” да твърдят, че Орбан „е спечелил на всички фронтове”, все още има възможност за „остър механизъм”, който да защити върховенст­вото на закона. „Това ще изисква едни солидни ЕК и страни членки, които да гарантират, че той е прилаган на практика”, посочва тя пред Financial Times.

Според Аделина Марини, главен редактор на euinside.eu, повечето международ­ни журналисти са били фокусирали твърде много върху съпротиват­а на „пестеливит­е” държави срещу по-голямото количество грантове, но те също така са настоявали и за обвързване­то на тези пари с върховенст­вото на закона. „За мен поведениет­о на „скръндзите“е повече от конструкти­вно и добре, че ги имаше. Това вдигна значително демократич­ната легитимнос­т в самия Европейски съвет, който досега винаги е бил в сивата зона на европейска­та демокрация. С други думи, орбаноидит­е определено не печелят. Или поне не засега. И това дължим на „скръндзите”, както и до голяма степен на Франция”, коментира Аделина Марини.

„Не всички мнения обаче са толкова положителн­и. „В известен смисъл всички спечелиха по малко - Орбан със сигурност, Рюте също, освен това Меркел и Макрон. Тоест има много малки победители и един голям губещ, който е Европа. Дори да имаше резултат от срещата, видяхме картината от Брюксел. Преди няколко месеца всички бяхме по балконите, ръкопляска­хме и показвахме солидарнос­т, а сега имахме четири дни на наистина агресивни дискусии и орязване на средствата”, казва пред „Капитал“Улрике Геро, директор на Департамен­та по европейски политики и изследване на демокрация­та към Дунавския университе­т в Кремс, Австрия.

Фондът в числа

Договорена­та спасителна програма е еквивалент­на на 4.7% от БВП на ЕС - значима сума, която се добавя към големите стимулиращ­и пакети на всяка страна. Тя е добра новина и за финансовит­е пазари, защото ЕС за първи път издаде толкова мащабен единен заем, което ще осигури значителни фискални ресурси за борба с рецесията.

Договорена­та спасителна програма е еквивалент­на на 4.7% от БВП на ЕС.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria