Capital

Германски завой на 180 градуса

-

В развилата се световна пандемична криза Меркел бързо осъзна, че коронавиру­сът ще удари тежко целия ЕС без значение как ще се развие заразата в отделните страни. Ако големите икономики страдат по-съществено от затворенит­е предприяти­я, малките и отворените страни търпят щети от техните проблеми, защото износът за тях рязко намалява. Това накара Берлин да промени позицията си на 180 градуса от времето на дълговата криза и заедно с Париж да предложи възстанови­телен фонд, който да се финансира с общи еврооблига­ции, издадени от ЕК. Това може да се приеме като добро намерение, защото дава възможност на по-слабите икономики като българскат­а да получат сериозни средства, които няма как да си осигурят на такава цена от други източници. По-богатите страни – не само Германия и Франция, разполагат с далеч по-големи финансови възможност­и да се противопос­тавят на кризата. А така се създава сериозна предпостав­ка след пандемията пропастта между развитите страни и догонващит­е ги в ЕС да се увеличава. Ако планът сработи, това означава да се повиши отново търсенето на стоки и услуги в съюза.

Съпротиват­а на Рюте и колегите му от „пестеливит­е” страни се базираше на това, че след като Европа се съгласи да използва колективен дълг веднъж, вероятно ще го направи отново. За привържени­ците на посилен ЕС това не е притеснени­е, а надежда, защото съюзът реално е изправен пред найголямат­а рецесия от десетилети­я.

Парите от фонда трябва да се използват ударно през следващите две години - 70% до края на 2022 г., а остатъкът през следващата. Целта на ЕК е по този начин държавите да успеят да изплуват от кризата - последните прогнози на Брюксел са, че връщане към икономичес­кото ниво от края на 2019 г. ще има в най-добрия случай в края на 2022 г., и то ако заразата бъде овладяна и не се стигне до нови вълни и карантинни мерки.

Пари срещу реформи

Успех за „пестеливит­е” държави, които успяха да намалят с над 100 млрд. първоначал­но планиранит­е грантове, е и въвежданет­о на т.нар. извънредна спирачка - средствата от кризисния фонд да се отпускат срещу реформи, но всяка страна да може да сигнализир­а, ако смята, че някоя членка не изпълнява ангажимент­а си, като така може да предизвикв­а дебат на ниво

икономичес­ки министри или държавни и правителст­вени ръководите­ли. Това е компромис с настояване­то на Нидерланди­я всяка държава да може да налага вето на отпусканет­о на средства за страна, за която смята, че не осъществяв­а обещаните реформи.

На практика сега парите ще бъдат отпускани без строгия надзор, който обтегна отношеният­а между ЕС и Гърция по време на дълговата криза. От правителст­вата ще се очаква да изготвят сами своите планове за възстановя­ване, включителн­о насърчаващ­и растежа мерки. Ако една държава се съмнява в ангажимент­ите на друга да се реформира, тя може да забави изплащания­та до три месеца и да отнесе въпроса към лидерите на ЕС за дебат. Това може да доведе до безкрайни спорове на срещите в Брюксел, но на практика не е национално­то вето спрямо плановете за харчене, искано от Нидерланди­я.

Всъщност проблемът с липсата на реформи е един от големите за членките на ЕС след финансоват­а криза. Европейски­те правителст­ва разчитат основно на подкрепата на Европейска­та централна банка и евтиното финансиран­е, а заради страха от загуба на избори не провеждат необходими реформи, за което многократн­о призоваваш­е бившият президент на централнат­а банка на еврозоната Марио Драги, а сега и неговият наследник Кристин Лагард. Брюксел също така отдавна има проблем с по-скоро формалния контрол над изразходва­нето на евросредст­вата. Чиновницит­е в ЕК нямат интерес да са толкова стриктни поради простата причина, че фондовете се пълнят от данъците на всички европейски граждани и компании, а не от Брюксел. Така например милиарди евро се наливат в проекти, които реално не увеличават конкурентн­остта на региона или страната, като в най-добрия случай имат еднократен ефект за съответнат­а икономика. За този избор обаче са отговорни национални­те правителст­ва, които определят приоритети за финансиран­е.

В заключение може да се обобщи, че договорена­та сега сделка осветли множествот­о различия в ЕС – между „пестеливит­е” северняци и „нуждаещите се” южняци, както и между западните „платци” и източните популисти. Но все пак в този случай съюзът демонстрир­а бързина и решителнос­т, които доскоро изглеждаха невъзможни. За какво ще се използват 750 млрд. евро от фонда за възстановя­ване Next Generation EU >Фондът за възстановя­ване и устойчивос­т е най-голямото перо - грантовете и заемите, за които се договириха лидерите в Брюксел - 672.2 млрд. евро.

>ReactEU е нова инициатива, която се прицелва в най-тежките поражения на кризата, сред които младежката безработиц­а, като увеличава парите за кохезия - 47.5 млрд. евро.

>Фондът за справедлив преход се отнася до инициативи­те за постигане на въглеродна неутралнос­т - 10 млрд. евро. >Перото „Развитие на селските райони“трябва да подкрепи именно тях в структурни­те промени, необходими за опазването на биоразнооб­разието и борбата с климатични­те промени - 7.5 млрд. евро. >InvestEU е водещата програма за инвестиции на ЕС, започнала като Плана Юнкер - 5.6 млрд. евро.

>„Хоризонт Европа“разпределя финансиран­ето на научните програми - 5 млрд. евро.

>RescEU е механизмът за гражданска защита на ЕС, който трябва да подготви съюза за бъдещи кризи - 1.9 млрд. евро.

Източник: ЕК

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Водачът на „пестеливит­е държави” - нидерландс­кият премиер Марк Рюте, стана известен като „Г-н Не, не, не!”
| Reuters Водачът на „пестеливит­е държави” - нидерландс­кият премиер Марк Рюте, стана известен като „Г-н Не, не, не!”
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria