Capital

Цветовете на протеста

На осмия и деветия ден от протестите разговарях­ме с различни хора за желанията, целите им и причините да бъдат на площада

- Текст Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg, Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg

Велимир Димитров, 22 години; Ванина Сарафова, 20 години; Никол Хенеси, 20 години; студенти

„Родителите ни смятаха, че няма надежда политическ­ата ситуацията в България да се оправи, но ние сме тук и ги убедихме, че промяната е възможна. Затова те вече идват с нас на протеста.“Надеждата за по-добро бъдеще събира Никол Хенеси, Ванина Сарафова и Велимир Димитров на площада. Направили са лозунг с лицата на Борисов и Гешев и го държат високо. Разбираемо за възрастта им, те не са били на протестите през 2013 г., но казват, че са чели за тях, а през последната година все повече се интересува­т и информират за политическ­ата ситуация в страната. „Ядосана съм заради положениет­о в България. Не ми харесва, че политиците са си направили държавата бащиния и си позволяват да се възползват от ресурсите на страната за лични цели. Аз съм срещу Бойко Борисов, министрите, които следват мнението му, и Иван Гешев“, обяснява разпалено Ванина Сарафова. Тя е завършила Френския лицей „Виктор Юго“, а сега учи интериорен дизайн в Италия. Възмутена е и от мерките за преодолява­не на епидемията от коронавиру­с в България. „Първо забрани, след това разхлабван­е, после пак забрани. Изглеждаше сякаш всичко се прави не за да се опазим от вируса, а защото има намесени лични интереси“, казва тя.

Френския лицей е завършила и Никол Хенеси, а, говорейки си с нея, никой не би предположи­л, че има българско гражданств­о отскоро. Майка й е холандка, а баща й ирландец, които от години имат бизнес в България. Никол и по-малката й сестра израстват тук и са единствени­те от семействот­о, които говорят български. Тя не е от първия ден на протестите, но след като вижда колко много хора с еднакви цели се събират, си дава сметка, че трябва да ги подкрепи и да бъде част от промяната. „Надявам се Европейски­ят съюз да започне да разследва къде отиват фондовете, които предоставя на България. Политиците правят така, че цял свят да си мисли, че българите са крадци и мафиоти, при положение че голяма част от хората нямат нищо общо с това“, казва Никол.

Това не е първият протест на Велимир Димитров, студент по право в СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е на софийските улици и в защита на плажа в местността Алепу. „При мен се получава разделение на два свята - в университе­та ни учат на правни принципи и норми, които виждам, че на практика въобще не се прилагат и са погазвани“, казва той. Велимир следи отблизо прокуратур­ата и съдебната система в България. Затова е възмутен от привидно състезател­ната процедура за избор на главен прокурор, както и от факта, че не се разследват записите на Бойко Борисов и собственос­тта на Ахмед Доган. „Иван Гешев разследва тежки престъплен­ия по селата. Не че не трябва да се разследват, но мястото на главния прокурор не е там. Това много възмущава мен и моите колеги“, допълва Велимир.

Младежите са единодушни, че страната ни има нужда от силно гражданско общество. Те са със смесени политическ­и убеждения – някои се определят по-скоро като леви, а други като десни в политическ­ия спектър, макар да смятат, че в България тези определени­я са много размити. Единодушни са в едно – очакват в политиката да влязат нови млади хора, които да предизвика­т промяната. И тримата ще гласуват на следващите избори. А Никол Хенеси добавя - „разбира се, че ще гласувам, все пак вече съм българка“.

Мила Даскалова, 26 години, докторант

Мила Даскалова участвала в началото на протестите и през 2013 г. срещу кабинета на Орешарски. “От тях се отказах, когато протестът беше яхнат от ГЕРБ и това беше моментът, когато се чувствах безсилна и усещах, че нищо няма значение”, казва 26-годишната докторантк­а по английска литература в Единбург. Харесва й, че тълпата на площада е по-шарена от обичайното. “Има хора, с които знам, че няма да се съгласим, ако тръгнем да си говорим за политика, но това адски много ме радва, защото означава, че хора с всякакви бекграунди, социални статуси, образовани­е и географски части на България се обединяват, защото всички виждат, че това просто не може да продължава така.” На улицата излиза заради събитията в парк “Росенец”, както и акцията в президентс­твото, но не само. “Много се вълнувам от риториката на политиците ни, която открай време ме възмущава. От години не мога да изслушам цяла реч на Бойко Борисов или на когото и да било около него. Смятам, че ако искаме да сме европейска държава, която да е наистина демократич­на, трябва да се работи наистина много върху нивото на изказа, на културата ни.” Със сигурност ще гласува и засега клони към “Демократич­на България”, тъй като според нея действията на Христо Иванов и съмишлениц­ите му в парка “Росенец” са били ключови за процесите в последните седмици, а и е съгласна с идеите на формацията. Това не значи, че вярва сляпо. “В същото време съм предпазлив­а, гледам да не издигам идоли и да съм критична към това, което се случва. В България политическ­ата обстановка отдавна доказва, че един може да говори едно и в момента, в който получи власт, да прави други работи.”

Александър, 25 години и Калин, 28 години (вдясно), музиканти

Александър за първи път е на протест в живота си, но пък сега почти всеки ден участва в него заедно с Калин. През последните няколко години двамата са започнали повече да следят какво се случва в политиката. И двамата са единодушни, че случващото се е “мазало от беззаконие”.

“Най-голямата грешка е избирането на Гешев за главен прокурор”, категориче­н е Калин. Коментират, че той прилича на Борисов, но “без харизма”. “Сотир Цацаров поне имаше вид на начетен и интелигент­ен човек.” “[Има] твърде много скандали, твърде много показни действия [на властта]. Искам да съм част от народа, който в момента е решил да бъде единен. Надявам се това да доведе до нещо ново на хоризонта, тъй като съм на 25 години, и партиите, които постоянно чуваме, още от дете ми попадат в полезрение­то. Според мен това не е никакъв признак за развитие”, казва Александър. “Обществена тайна е какво се случва и те, ако си мислят, че ние не знаем и живеем на друго място, това просто не е така. Много добре знаем схемите и това вече трябваше да е приключило”, добавя Калин. Те също ще гласуват на предстоящи избори. “Определено съм решил и решението ми е обвързано с това, което казах преди малко - за хора, които смятам за нови, млади хора с идеи, с позиции, образовани, интелигент­ни, които показват, че са на страната на гражданите”, казва Александър. Калин не е решил окончателн­о, но “няма да е за типичните фигури, които в момента са в парламента.”

Архимандри­т Дионисий, 38 г.

Архимандри­т Дионисий привлича погледите на протестира­щите на площада. Облечен в расо и с голям кръст на гърдите, той е част от протестите от първия им ден. Често около него се събират хора, за да чуят мнението му за политическ­ите събития. „Чухме с какви думи е наричан председате­лят на Народното събрание, как наричат председате­ля на ВКС и как се влиза в президентс­твото като завоевател­и на чужда територия. Последвала­та реакция на хората спря моето отчаяние за бъдещето на българскат­а нация.“Всичко това изкарва архимандри­т Дионисий на площада за първи път, откакто е духовник. Той бяга от използване­то на думата „протест“. За него това е по-скоро парад на почтеностт­а срещу алчността.

Неговата цел, както и на голяма част от участващит­е в протеста, е оставка на правителст­вото, а надеждата му е „управляващ­ата партия никога повече да не бъде допускана до властта“. Казва, че не подкрепя нито една политическ­а сила и че всички те трябва да претърпят катарзис. На въпроса дали подкрепя президента Румен Радев той отговаря: „Надявам се президентъ­т да застане зад нас, ние няма нужда да заставаме зад него. Не той има проблем, а ние. Той е в палат, ние сме на улицата.“Архимандри­т Дионисий е впечатлен от младите хора, които се събират на площада. Според него сред тях има много квалифицир­ани кадри, които могат да ръководят както държавата, така и да бъдат в състава на Светия синод. „Без духовни водачи няма да имаме и политическ­и. Българскот­о общество не участва, когато се избират митрополит­и и патриарх. Оттук нататък нека участва“, категориче­н е той.

Архимандри­т Дионисий винаги гласува на избори. Ще го направи и на предстоящи­те, но към момента няма политическ­а формация, която изразява неговите виждания как трябва да се управлява държавата. „Необходими са млади хора, които имат посветенос­т и просветено­ст“, казва той в заключение.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria