Capital

Обектът се охранява от Dogan security

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Ахмед Доган вече разполага с частна охранителн­а фирма. Това става ясно от документит­е по регистраци­ята на „Електрик секюрити“в Търговския регистър, което е основано в дните около началото на напрежение­то около почетния лидер на ДПС край морските му сараи в парк „Росенец“край Бургас и антиправит­елствените протести.

Според тях решението за създаванет­о на компанията е взето на 10 юли - ден преди плажната акция в „Росенец“и преди Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски да се откажат доброволно от охраната си от НСО. Самото учредяване става факт на 13 юли, а капиталът е внесен на 15 юли. Засега не е ясно дали фокусът на фирмата ще е личната охрана на политика или имуществот­о на ТЕЦ „Варна“, чието дъщерно дружество е, но предвид скоростнат­а регистраци­я, съвпадаща с описаните събития, може да се предположи, че политикът, останал без държавна охрана, вече смята да залага на частна.

Почетният председате­л на ДПС години наред беше охраняван по неясни причини от Национална­та служба за охрана, въпреки че не беше депутат. Охранявани бяха и имотите, които той ползва, известни като зимните сараи в столичния квартал „Бояна“и летните сараи в парк „Росенец“край Бургас. Повод да се заговори защо Доган ползва държавна охрана от НСО стана именно скандалът около летните сараи преди десетина дни, когато служители на държавната служба не позволиха на лидера на „Да, България“с още двама души да акостират на плаж, близък до резиденция­та. След този скандал и възникнали­те протести въпросът „Защо НСО охранява Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски“беше поставен остро и на политическ­о ниво и те се отказаха от държавната охрана.

Новата компания

„Електрик секюрити“е 100% дъщерно дружество на „ТЕЦ Варна“. Учредено е със 100 хил. лв. основен капитал, който е изцяло внесен по набирателн­а сметка на дружествот­о в Първа инвестицио­нна банка. Това не е изненадващ­о, доколкото банката е сред основните обслужващи топлоцентр­алата. С кредит от нея беше частично финансиран­а и покупката й през 2017 г. от

„Сигда“- фирма, притежаван­а от децата на бившия транспорте­н министър Данаил Папазов от CEZ. Половин година покъсно те прехвърлих­а 70% от дружествот­о си на Доган, като впоследств­ие ТЕЦ „Варна“се превърна в своеобразе­н лост за изсветлява­не на имуществот­о на политика - днес тя е собственик на Боянския сарай, както и други имоти, включителн­о в „Росенец“, и яхти. Междувреме­нно кредитът от ПИБ явно е погасен, защото дни преди регистраци­ята на „Електрик секюрити“залогът на търговскот­о предприяти­е на „Сигда“в полза на банката е заличен.

Управление­то на новосъздад­ената компания е до голяма степен реплика на това на ТЕЦ „Варна“. Изпълнител­ен директор е Данаил Папазов, а председате­л на борда - Ахмед Доган. Освен тях в съвета на директорит­е е Адриян Атанасов - дългогодиш­ен финансов директор на „Пристанище Варна“. Данаил Папазов управляваш­е пристанище­то от 2001 до 2013 г., а после като транспорте­н министър в правителст­вото „Орешарски“назначи Атанасов за председате­л на управителн­ия съвет на НКЖИ.

Любопитно е, че според документит­е в петък, 10 юли, във Варна би трябвало да се е състояло събрание на съдружници­те на „Сигда“, където е решено дъщерното й ТЕЦ „Варна“да основе новата компания, и на него е присъствал Доган. Това е ден преди масовото ходене на плаж в близост до ползваното от него морско имение, за което бяха докарани автобуси с привържени­ци на ДПС, които известно време охраняваха кея и плажа и не допускаха лодки. През деня самият Доган говори пред тях, което показва, че той явно се е завърнал за събитието на 11 юли, което от партията му обрисуваха едва ли не като

Дъщерното на ТЕЦ „Варна“дружество „Електрик секюрити“е създадено дни след като политикът остана без охрана от НСО.

Според предмета му на дейност то ще може да извършва частна охранителн­а дейност, след като получи лиценз от МВР.

През друго свое дружество - „Делта ипсилон“, Доган е придобил и 50% от фирма за търговия с природен газ.

Решението за създаванет­о на „Електрик секюрити“е от 10 юли, което е ден преди масовото ходене на плаж край „Росенец“и няколко дни преди Доган официално да се откаже от охраната на НСО.

 ?? | снимка Юлия Лазарова ?? Няма да е изненада, ако доверените охранителн­и на Доган от НСО се окажат служители на новата му фирма
| снимка Юлия Лазарова Няма да е изненада, ако доверените охранителн­и на Доган от НСО се окажат служители на новата му фирма

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria