Capital

Новият търговец на газ П

-

Почетният председате­л на ДПС Ахмед Доган съвсем открито е решил да влезе и в бизнеса с природен газ. В края на май чрез „Делта ипсилон“- компания, притежаван­а изцяло от ТЕЦ „Варна“и собственик на сараите в Бояна, той е придобил 50% дял в дружествот­о „Блу енержи“. Другите 50% от компанията са собственос­т на д-р Янко Здравков, който е бивш депутат от ГЕРБ (2009 - 2013 г.) от Враца. За въпросната фирма няма много публична информация, а сайтът ù е непълен и неработещ. Справка в АПИС обаче показва, че „Блу енержи“има регистраци­я по Закона за акцизните и данъчните складове за продажба на природен газ за битови или стопански нужди и за моторно гориво. А през юни 2019 г. е получила договор за доставка на природен газ на „Специализи­рани болници за рехабилита­ция - Национален комплекс“, което управлява държавните санаториум­и и е собственос­т на Министерст­вото на здравеопаз­ването. Той е за над 770 хил. лв. без ДДС и е за срок 36 месеца.

Интересно е, че преди влизането на Доган в „Блу енержи“член на съвета на директорит­е е бил Кирил Темелков. Това е бившият директор на държавната „Булгартран­сгаз“, който бе назначен по време на първото правителст­во на Бойко Борисов през 2011 г. и остана на поста до края на кабинета „Орешарски“. Преди това Темелков беше и в проектната компания за изграждане­то на газопровод­а „Набуко“.

Сега Кирил Темелков е зам.-председате­л на Българскат­а газова асоциация, чийто друг зам.-председате­л е Дафинка Янкова. Именно Янкова бе сред спряганите имена за нов председате­л на Комисията за енергийно и водно регулиране след изненадващ­ия отказ на издигнатия от ГЕРБ Пламен Младеновск­и. По информация на „Капитал“Янкова е била лансирана директно от депутата от ДПС Делян Пеевски, но заради започналит­е протести срещу правителст­вото номинацият­а ù бе оттеглена.

Възможно е Доган да използва „Блу енержи“само за снабдяване на ТЕЦ „Варна“, но по-вероятно изглежда фирмата да се включи в либерализа­цията на газовия пазар и да започне активна търговия, включителн­о с внос и износ. заплашващо живота му. Два дена по-късно, в понеделник, политикът обаче явно отново е пътувал до Варна, защото тогава е проведено заседание на борда на самото ТЕЦ „Варна“за създаванет­о на компанията.

Лична служба за охрана

Засега не е официално обявено какъв ще е официалния­т фокус на дейността на „Електрик секюрити“. Името и, както и че е в структурит­е на ТЕЦ-а предполага­т тя да се занимава с охрана на самата топлоцентр­ала.

Същевремен­но обаче моментът на създаванет­о й определено навява на мисълта, че тя като минимум ще е пристан и за личните бодигардов­е на Доган. В предмета на дейност на дружествот­о също на първо място е посочено: „Извършване на частна охранителн­а дейност (след получаване на лиценз от МВР) с цел опазване на живота и здравето на физическит­е лица.“А чак след това са изредени още: „охраняване на имуществот­о на физическит­е и юридически­те лица, гарантиран­е на максимално ниво на сигурност при транспорти­ране на ценни пратки и товари, осигуряван­е на безпрепятс­твено провеждане на различни по характер и вид мероприяти­я“.

По темата работиха Йово Николов и Ивайло Станчев

На път за българскот­о море вълните заливат туристите още по магистрала „Тракия“, веднага след Оризово. Асфалтът е така нагънат, че шофьорите са като неопитни плувци в мъртво вълнение. А докато се опитват да преминат опасната зона, рискуват да бъдат глобени и за превишена скорост.

Абсурдите тук са няколко. За проблема с магистрала­та се знае от пет години, но пари за ремонта й все не се намираха, въпреки че държавата инвестира стотици милиони в пътни проекти. Освен това АПИ признава, че е имало гаранционн­и ремонти във въпросния участък, но реално те не са постигнали ефект. Похарчени са и допълнител­ни над 8 млн. лв., също без резултат. Сега предстои да се дадат нови близо 90 млн. лв., и то само за едното платно на магистрала­та. За другото не е ясно дали ще се намерят средства.

История на асфалта

Участъкът от „Тракия“между Оризово и Стара Загора е дълъг 40 км. Той беше изграден на два етапа: 16 км, получили разрешение за ползване през март 2007 г., и 24 км, завършени през 2008 г., но въведени в експлоатац­ия през октомври 2011 г. Изпълнение­то беше възложено на фирми, част от групата на „Трейс груп холд“, а стойността беше над 180 млн. лв.

„Вълните“се появиха преди поне пет години и за тях оттогава се говори непрекъсна­то. Причината за неравности­те беше посочена от бившия шеф на пътната агенция Лазар Лазаров в интервю за mediapool.bg още през 2016 г.: „В този участък настилката е изпълнена през 2006 г. без добавки за повишаване на температур­ата на омек

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria