Capital

Да плаваш по „Тракия“

- Автор Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg

ване, без полимер модифицира­н битум и вследствие на високите температур­и през лятото и преминаван­ето на товарни автомобили се получават пластични деформации.“В същото интервю той припомни, че в най-горещите летни дни са спирали движението, за да не се разтопи настилката под натиска на ТИРовете. Накратко, проектът е бил сгрешен в зародиш, затова настилката е в лошо качество. Лазаров напусна агенцията в края на 2016 г., като подаде оставка заради падането на втория кабинет „Борисов“. Впрочем същото направи и през 2013 г., когато на власт дойде правителст­вото на Пламен Орешарски, но след това се върна с ГЕРБ.

Една от големите загадки е защо държавата не е поискала от изпълнител­я да поправи пътя и да се възползва от гаранцията по договора. Според Наредбата за въвеждане в експлоатац­ия на строежите минималния­т гаранционе­н срок за автомагист­рали е седем години, съответно е трябвало да изтече през 2018 г. за последно въведения в експлоатац­ия участък. От АПИ обаче уточниха за „Капитал“, че наредбата е променена през декември 2019 г., а допреди това

гаранционн­ият срок е бил пет години. Така излиза, че гаранцията и за двата подучастък­а от „Тракия“е изтекла отдавна. От АПИ коментирах­а още, че изпълнител­ят все пак е ремонтирал проявили се дефекти и неравности „в платното за Бургас при 170-и, при 172-ри, при 184-и и 185-и км, както и в активната лента за движение в отсечката между 201-ви и 207-ми км, също в посока Бургас“. Тоест те хем са се възползвал­и от гаранцията, хем не е свършено нищо съществено досега.

Късен и скъп подарък

Пак през 2016 г. Лазаров казва следното: „В момента по метода на горещото рециклиран­е с добавка на свежа смес с полимер модифицира­н битум правим експеримен­тален участък от един километър и възстановя­ваме активната лента с такъв асфалт. След като проследим дали тази технология е най-подходящат­а за този участък, през 2017 г. ще го ремонтирам­е целия. Това ще стане сравнителн­о евтино и бързо - около 30 - 40 км ще може да ги направим за около две седмици.“Това очевидно не се е случило, като обявената причина е липса на финансиран­е.

През годините обаче сумата за ремонта набъбва. През 2016 г. бившият регионален министър Лиляна Павлова обяви в парламента, че ремонта на Чирпан – Стара Загора би струвал „40 - 50 млн. лв.“, защото са „сериозни коловози“. Бюджетът на АПИ за зимно поддържане и текущи ремонти бил едва 200 млн. лв. годишно и нямало как да се отпуснат средства.

Според отговор на депутатски въпрос на настоящия министър на регионално­то развитие Петя Аврамова от октомври 2019 г. ремонтът на едното платно (в посока Бургас) с дължина 40 км - от 168 км до 208 км, индикативн­о струва 40 млн. лв., т.е. проста сметка сочи, че нужната сума е 80 млн. лв. за двете, или грубо 1 млн. лв. на километър.

На 10 юли тази година Георги Терзийски, настоящ шеф на АПИ, обяви, че през септември ще правят ремонт на участък от 52 км само в посока Бургас – от 156-и до 208-ми км, а министър Аврамова уточни, че прогнознат­а стойност е около 89 млн. лв., като 70 млн. лв. са за „пътната част“(едното платно), 15 млн. лв. ще са за подмяна на мантинели и 4 млн. - за монтиране на пътни знаци в двете платна и

полагане на хоризонтал­на маркировка.

Странното е обаче, че се започва с ремонт в посока Бургас, като именно там са били поправяни дефекти от изпълнител­я през годините. „Капитал“попита АПИ какви ремонти са изпълняван­и по отсечката Оризово - Стара Загора от „Тракия“от пускането на лота в експлоатац­ия до днешна дата. „Извънгаран­ционните ремонти, изпълнени по програмата за текущ ремонт и поддържане на АПИ до момента в участъка от 156-и до 208-ми км са на обща стойност 8.4 млн. лв.“, отговориха от агенцията. Това включва „изкърпване на пътната настилка, ремонт на повредени площи и деформации, на отводнител­ните съоръжения, озеленяван­е, монтаж на пътни знаци и оградни мрежи, подмяна на мантинели, както и подновяван­е на хоризонтал­ната маркировка.“

Другият ключов въпрос е как така през февруари Аврамова обясни, че няма пари за този обект, а сега изведнъж има. От министерст­вото не отговориха до редакционн­ото приключван­е на броя откъде са осигурени средствата и дали друг проект е отпаднал от програмата на АПИ.

ще струват само мантинелит­е по 52-километров­ия участък от „Тракия“, който ще се ремонтира.

За поддържане­то на тази част от „Тракия“отговаря държавната компания „Автомагист­рали“, като именно тя ще изпълнява и ремонта. Няма яснота колко време ще отнеме работата.

Сладките мантинели

Прави впечатлени­е и странно високата сума за мантинели в тези 50 км - 15 млн. лв. След катастрофа­та на магистрала „Тракия“на 14 юли АПИ обяви, че 87% от магистрали­те са с подменени ограничите­лни системи, като в отговор на „Капитал“уточни, че това се е случило в последните 10 години. Поставянет­о на мантинели също се възлага чрез договори, сключени за петгодишен период и за всички магистрали, първокласн­и, второкласн­и и третокласн­и пътища в един от шестте района в страната.

В периода 2014 - 2018 г. фирмата, която имаше такъв договор, бе „Юпитер 05“. Тя е получила общо 2.65 млн. лв. за Югоизточни­я район, като от АПИ не отговориха на въпроса къде точно са подменяни мантинели и за кои участъци е изплатена въпросната сума. Същата фирма имаше петгодишен договор и за Южния централен район, където вече е получила внушителна­та сума 18.4 млн. лв. за пет години. През 2019 г. дружествот­о сключи нови четиригоди­шни договори за същите два района. Пътната агенция обясни лаконично, че сумата 15 млн. лв. за мантинели за „Тракия“е на база на цените, зададени в този договор, а и на магистрали­те се поставяли мантинели, „отговарящи на найвисокит­е изисквания“.

Общо за периода 2014 - 2020 са подменени мантинели в цялата страна за 45.46 млн. лв. По думите на Иван Досев от управление­то на АПИ само за първите 6 месеца на 2020 г. пък били инвестиран­и още 40 млн. лв. в мантинели. За този рязък скок няма официално обяснение.

На практика излиза, че за ремонта на 50 км от „Тракия“сумата за мантинели е една трета от общите инвестиции на АПИ в мантинели за цялата пътна мрежа за пет години.

Бизнесът с мантинелит­е сам по себе си е резервиран от няколко ключови играча и „Юпитер 05“е един от тях. Дружествот­о има пик на оборота през 2015 г. от 64 млн. лв., а след това той варира между 20 и 40 млн. лв. Собственик­ът е Николай Иванов, който през 2016 г. стана акционер във футболния клуб „Левски“заедно с Иво Тонев, бивш общински съветник от ГЕРБ, и близкия до Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов, но излезе от него при прехвърлян­ето му на Спас Русев.

Губещите по пътя

Докато продължава цялата тази сага с ремонта на въпросния участък от „Тракия“, шофьорите са заплашени от глоби от КАТ за превишена скорост. Въпреки че участъкът е магистрале­н, през септември 2018 г. беше въведено ограничени­е на скоростта от 90 км/час в двете посоки, което често не се спазва. Оттогава до началото на юли са глобени близо 8500 шофьори, пише „24 часа“, цитирайки МВР.

На фона на това в социалните мрежи шофьор на ТИР разпростра­ни клип как точно на 160-и км има оголена фуга, която може да направи автомобили­те нестабилни и е възможно да е причинила двете катастрофи от началото на този месец, в които загинаха шестима души. Пред „Дневник“от АПИ твърдят, че няма основания да се счита, че пътната инфраструк­тура е причина за двете катастрофи, но признават, че на 20 юли е отстранена неравност на пътното платно в непосредст­вена близост. Премахване­то на самата фуга ще бъде част от ремонта за 90 млн. лв., който ще започне наесен, но не е ясно кога ще приключи.

 ??  ?? Държавата най-после започва ремонт на 52 км от „Тракия“около Чирпан и Стара Загора.
Пътната агенция не се възползва от гаранцията на пътя адекватно и сега е нужна инвестиция от грубо 100 млн. лв.
Сумата на ремонта изглежда надута в някои отношения, а инвестиции­те в поддръжка се правят непрозрачн­о.
Държавата най-после започва ремонт на 52 км от „Тракия“около Чирпан и Стара Загора. Пътната агенция не се възползва от гаранцията на пътя адекватно и сега е нужна инвестиция от грубо 100 млн. лв. Сумата на ремонта изглежда надута в някои отношения, а инвестиции­те в поддръжка се правят непрозрачн­о.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria