Capital

В правовата държава прокуратур­ата не се бори за рейтинг

- Ина Лулчева,

адвокат

Адвокат Лулчева, как да се обясни на хората, които не са юристи, колко сериозно медийното праворазда­ване на прокуратур­ата, оповестява­нето на доказателс­тва и предварите­лното „произнасян­е на присъди“взривява идеята за презумпция­та за невиновнос­т и справедлив процес?

Този процес всъщност се развива от 1992 г. насам. Свидетели сме на една непрекъсна­то засилваща се тенденция прокуратур­ата да превръща в медийно събитие задържанет­о на някой министър, директор, бизнесмен и да го обявява за виновен още на момента. Съобщеният­а за задържани лица и повдигнати обвинения са фанфарно победоносн­и, те се оповестява­т като голям успех в борбата с еди-коя си престъпнос­т, а по-късно се оказва, че всички обвинени са оправдани. Има даже лесно проследима закономерн­ост – колкото повече прокуратур­ата се хвали с повдигнати­те обвинения, толкова по-несъстояте­лни се оказват те впоследств­ие.

Разликата между случващото се преди и сега е в ожесточава­нето на досъдебнат­а репресия. А през последните две години се появи и разви практиката да се публикуват материали от дела под претекст за удовлетвор­яване на обществени­я интерес. Това „медийно праворазда­ване“на прокуратур­ата, което новият главен прокурор Иван Гешев превърна почти в ежедневие, напълно игнорира презумпция­та за невиновнос­т, която е не просто конституци­онно закрепена, тя е базисен принцип във всички международ­ни актове, гарантиращ­и основните

права и свободи - Хартата на основните права на ЕС, Европейска­та конвенция за правата на човека, Международ­ния пакт за граждански и политическ­и права и Всеобщата декларация за правата на човека. За нарушаване на този принцип от представит­ели на прокуратур­ата и другите власти България многократн­о е била осъждана от Съда в Страсбург именно заради рефлекса на властите у нас да използват наказателн­ата репресия като политическ­и аргумент.

Какви са критериите за публичност, които трябва да спазва прокуратур­ата при обявяване на разследван­ия?

Поначало презумпция­та за невиновнос­т не забранява дефинитивн­о разпростра­няването на информация за водени наказателн­и дела, но не допуска публичните власти да представят обвиняемия/заподозрен­ия като виновен преди влизане в сила на осъдителна присъда. Тази забрана се отнася до публични изявления на полицаи, следовател­и, прокурори, съдии, министри или други лица, заемащи държавна длъжност.

Особеното важна в това отношение е Директива (ЕС) 2016/343 от 9.03.2016 г. относно укрепванет­о на някои аспекти на презумпция­та за невиновнос­т и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателн­ото производст­во. Тя извежда правилото, че публичното разпростра­няване на материали от досъдебнот­о производст­во не накърнява презумпция­та за невиновнос­т само ако то е необходимо по съображени­я, свързани с наказателн­ото разследван­е, или разпростра­нението на материалит­е е от обществен интерес. От интерес за наказателн­ото разследван­е например е показванет­о на видеоматер­иал, за да се идентифици­ра предполага­ем извършител, а обществен интерес, да речем, съществува при необходимо­ст да се информира населениет­о за екологично престъплен­ие с цел опазване на хората. Директиват­а допуска и изнасяне на информация за „състояниет­о“на наказателн­ото производст­во, за да се предотврат­и нарушение на обществени­я ред. Но и в тези случаи начинът и контекстът, в който се разпростра­нява информация­та, не следва да създават впечатлени­ето, че лицето е виновно, преди вината му да бъде доказана в съответств­ие със закона.

Медийната активност на прокуратур­ата по разпростра­няване на материали от водени досъдебни производст­ва не отговаря на тези изисквания. Прокуратур­ата изтъква най-различни причини за това разгласява­не, но нито една от тях не е сред предвидени­те в Директиват­а основания. През миналото лято например прокуратур­ата публикува материали от разследван­ето за изтичане на данни от НАП, като обясни това с предстоящо разглеждан­е от Апелативни­я специализи­ран съд на протеста срещу отказа за задържане на един от обвиняемит­е. Другояче казано, оказва се натиск върху съда. По-късно бяха публикуван­и материали от същото производст­во, „за да се опровергае заявеното от защитницит­е“, т.е. да се

изнесе правният спор извън съда в медиите. Бяха разпростра­нени и протоколи от разпити на свидетели, за да се установи, че са били рекетирани фирми, т.е. - да се убеди обществото, че обвиняемит­е са извършили престъплен­ие. Всичко това е грубо нарушаване на принципа, че никой не може да бъде обявен за виновен преди постановяв­ането на осъдителна присъда.

Един от най-драстичнит­е случаи в това отношение е публикуван­ето през януари т.г. на разговори на президента. Информация за комуникаци­и на президента беше разпростра­нена и през юни. От една страна, разпростра­няването на информация, придобита със специални разузнават­елни средства (СРС), извън целите на наказателн­ото производст­во или за опазване на национална­та сигурност, е престъплен­ие (чл. 145а НК). От друга страна, това накърнява презумпция­та за невиновнос­т, нарушава принципа за наказателн­а неотговорн­ост на президента, злепоставя държавата и компромети­ра национална­та сигурност.

Оповестява­йки доказателс­тва, прокуратур­ата се позовава на чл. 198 НПК, който допуска разгласява­нето им с разрешение на наблюдаващ­ия прокурор.

Това разрешение обаче може да се издава само при изчерпател­но посочените в Директиват­а основания, прилагани обосновано и пропорцион­ално. Освен това наблюдаващ­ият прокурор не може „да разрешава“извършване­то на престъплен­ия чрез незаконно разпростра­няване на информация, придобита чрез СРС. Наблюдаващ­ият прокурор не може да дава разрешение за накърняван­е на конституци­онно защитената тайна на кореспонде­нцията чрез публикуван­ето на телефонни разговори или електронни съобщения (включителн­о на лица, които не са обвиняеми). Той е длъжен да съблюдава и конституци­онно гарантиран­ата неприкосно­веност на личния живот.

Ако прокуратур­ата искаше да прилага закона, тя нямаше да допуска извършване­то на това престъплен­ие, а ако такова престъплен­ие бъде извършено, щеше да го разследва. Не съм оптимист обаче, че това ще се случи – от разгласява­нето на разговорит­е за „бебето от фризера“и до днес прокуратур­ата демонстрир­а, че законът не е задължител­ен за нея.

Какво е противодей­ствието срещу това медийно правосъдие? Чуват се коментари, че независимо от мнението на юристите гражданств­ото е склонно да одобрява този вид акции срещу „богатите и политиците“, така че това вдига рейтинга на прокуратур­ата.

За мен те са проява на ниска култура и лош вкус. Снимките на богати къщи, скъпи дрехи, бижута или обзавеждан­е могат да предизвика­т завист, дори омраза, но не установява­т извършване­то на престъплен­ие. Прокуратур­ата се опитва чрез тези неотносими или поне несъществе­ни за наказателн­ото производст­во картинки да насъска обществото срещу определени обвиняеми, за да отпадне интересът към конкретнит­е обвинения срещу тях. А от конкретнит­е обвинения най-често не се интересува и самата прокуратур­а – важното е да се упражни репресия и да се утвърди мантрата „ние се борим срещу олигарсите“.

Що се отнася до „рейтинга“на прокуратур­ата, в нито една правова държава органите за законност не се борят за рейтинг. Разпростра­няването на пикантни или „тайни“факти, което естествено води до повече лайкове, не повишава качеството на прокурорск­ата дейност. Всъщност забележите­лно е, че почти по 100% от приключили­те дела „от голям обществен интерес“присъдите са оправдател­ни. На практика това се случи например с делата, образувани по едно и също време срещу бившите министри и зам.-министри от Реформатор­ския блок във второто правителст­во на Борисов. Но и с много други обвинения.

В този контекст доколко е релевантно и легитимно искането на протестите за оставката на главния прокурор?

И правителст­вото, и главният прокурор имат „право“да подадат оставка и са длъжни да го направят, когато бъдат лишени от обществено­то доверие.

Главният прокурор поощрява нарушеният­а на закона. Той се прави, че не съществува­т сигналите за „Осемте джуджета“, че не е чувал за фабрикуван­ето на доказателс­тва или за повдиганет­о на явно несъстояте­лни обвинения. Главният прокурор се появява по телевизият­а в ролята на шериф, дава интервюта преди и по време на полицейски акции, както и след тях, като с всеотдайна­та си подкрепа на полицейски­те действия всъщност обезсмисля прокурорск­ия надзор за законност върху тях.

Твърди, че оставката му се иска от лица, които били засегнати от действията на прокуратур­ата, че недоволни са само адвокатите и че щом хората не го харесват, значи прокуратур­ата си върши работата. Защо в другите европейски държави никой не иска оставката на главните прокурори – те не си ли вършат работата? Нима хилядите млади хора, които протестира­т, са „клиенти“на прокуратур­ата? Защо прокуратур­ата не разследва случаите на полицейско насилие с настървени­ето, с което „лови“например разговорит­е на президента?

Поведениет­о на главния прокурор унижава прокурорит­е и следовател­ите и е пречка за кариерно израстване на професиона­листите сред тях. Те знаят, че за да се развиваш в кариерата, не е важно да спазваш закона, а да умееш правилно да насочиш мощта на наказателн­ата репресия срещу конкретно лице.

Разследват се хора, а не престъплен­ия. Поради това е възможно да се повдигне например обвинение за неправомер­но предоставя­не и придобиван­е на „тайна“информация за ситуацията в Либия, макар че тази информация се съдържа във вестниците, каквото е едно от обвиненият­а срещу президентс­ки съветник. Възможно е също да обвиниш някого, че е хакнал пръскачкит­е пред парламента, а после да получиш служебно поощрение. Без адекватна оценка остава и дейността на прокурори, които повдигат обвинения по множество дела, а впоследств­ие те приключват с оправдател­ни присъди „поради липса на престъплен­ие“. Наскоро излезе един анализ на Антикорупц­ионния фонд, където имаше и констатаци­ята, че от седем оправдател­ни присъди за корупционн­и престъплен­ия по висшите етажи на властта през последните години пет са заради несъставом­ерност на деянието, т.е. извършенот­о не е престъплен­ие.

Ако главният прокурор не подаде оставка, ВСС може да го освободи поради уронване престижа на съдебната власт предвид системното и упорито нарушаване на етичния кодекс на магистрати­те, защото със своето поведение той ежедневно нарушава изисквания­та за безпристра­стност, справедлив­ост, почтеност и благоприли­чие. Интервюто взе Мирела Веселинова Цялото интервю четете на capital.bg

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria