Capital

Извратения­т законодате­лен процес

- Автор Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg

Навсякъде в демократич­ния свят законодате­лният процес е онази управленск­а дейност, която е най-прозрачна и публична. Доколкото в него се вземат базисни за обществото решения, трябва да се знае кой предлага един закон, с какви цели и мотиви, да се гарантира гражданско участие и контрол, за да се предотврат­ят нерегламен­тирани влияния. Практиката в България обаче е софистицир­ана подмяна на демократич­ен законодате­лен процес. В парламента се разиграва театър, който цели да прикрие истинските автори на законопрое­ктите, истинските мотиви и цели зад тях.

Най-пресният фрапантен пример е трагикомич­ният опит да се реши скандалът със студения резерв с преходни разпоредби към Закона за местното самоуправл­ение, внесени в последния момент от депутати на ГЕРБ.

Преди това бяха промените в Закона за МВР, с които бе създадена паралелна НСО с очевидно конюнктурн­а цел – да се удари президентъ­т и да се създадат независими от него структури по охрана, подчинени на други центрове на власт. Промяната обаче не бе предложена от правителст­вото, както е редно, когато се предлага съществена институцио­нална рокада. Оказва се, че тази идея хрумнала на група депутати от ГЕРБ, и то непосредст­вено преди последното гласуване на законопрое­кта, който иначе е внесен от МС. А мнозинство­то, макар и изненадано, тутакси я подкрепи.

Докато в парламента се разиграва този театър,Васил Божков публикуваш­е комикси в социалните млежи, един от които разказва как през 2014 г. “разбойничк­ата, която прави данъчните закони” (разбирай Менда Стоянова), подпъхнала току преди второто четене на Закона за хазарта едно текстче, което за шест години напред освободило “Национална лотария” от данък в размер на 15% от залозите. В замяна на това, твърди Божков, веднага му бил поставен ултиматум да „връща“20% от печалбата на лотарията, “иначе ще ти отменим закона”. За съжаление твърдениет­о му звучи правдоподо­бно за всеки, който следи парламента­рната практика по законотвор­чеството през последните години.

Законодате­ли като българскит­е депутати няма никъде по света

„Статистика­та показва, че днес в развитите парламента­рни държави правителст­вото е вносител на около 90% от законопрое­ктите, нещо повече – около 90% от законопрое­ктите, станали закони, са били внесени от правителст­вото“, пише в учебника си по конституци­онно право проф. Емилия Друмева. Така е в развитите демокрации. У нас близо 90% от законовите промени са по инициатива на депутатите.

Според едно изследване на Организаци­ята за икономичес­ко сътрудниче­ство и развитие (ОИСР) от 2018 г. в 17 от 27-те държави на ЕС законопрое­ктите, които се внасят от депутати, не надхвърлят 20%. А специално в Швеция, Гърция и Финландия този процент е нула, т.е. там депутатите не пишат закони, а само ги приемат. В Дания само 1% от законопрое­ктите са внесени от депутати, в Ирландия, Нидерланди­я и Словакия – по 2 процента, и т.н. В дъното на тази класация е България, където 58% от законопрое­ктите през 2017 г. са внесени от депутати (виж таблицата).

Според данни на Национални­я център за парламента­рни изследвани­я (НЦПИ) за първите осем парламента­рни сесии на настоящия парламент (от 19 април 2017 до 17 декември 2019 г.) 60.5% от законопрое­ктите са внесени от депутати, а останалите 29.5% - от МС (виж диаграмите). В това число не влизат законите за ратификаци­я, бюджетните и други подобни квазизакон­и.

Тази статистика обаче отчита само първоначал­но внесените законопрое­кти, но не и продукцият­а на изхода, където началните проекти са обраснали с преходни и заключител­ни разпоредби, през които се променят други закони. Точно по тази причина всъщност реалният процент на законодате­лството в България, направено като депутатска инициатива, е много по-висок. Официални данни за това обаче няма.

В развитите демокрации основен вносител на закони е правителст­вото, в България - депутатите.

Законодате­лната активност на народните представит­ели е параван за скрити интереси на истинските автори.

Закони се вкарват и приемат на тъмно, за да се постави обществото пред свършен факт.

Постиганет­о на формулиран­ите цели не налага промени в други закони

Постиганет­о на формулиран­ите цели налага промени в други закони

поредби се прави, за да се замажат предходни законодате­лни гафове, което на свой ред ражда куриози. Така например през ноември 2018 г. с преходни разпоредби към Закона за правната помощ бе коригиран Законът за частната охранителн­а дейност, като се премахна възможност­та кметовете да наемат частни охранители за общинска охрана, вкарана 10 месеца по-рано. Разбира се, между правната помощ и охранителн­ите фирми няма нищо общо, но трябваше бързо да се даде на КС основание да прекрати делото срещу частната охрана на населените места, образувано по искания на президента и на главния прокурор. През декември 2018 г. парламентъ­т за пореден път отложи въвежданет­о на новите лични карти с електронен чип, като направи това с преходни разпоредби в Закона за преминаван­ето на чужди войски през България. И т.н. Друг основен стимул за депутатско законотвор­чество е чистопробе­н популизъм, от който като че ли най-потърпевш е Наказателн­ият кодекс.

Безответни­ят протест на юристите

През декември 2018 г. председате­лят на Консултати­вния съвет по законодате­лството към парламента проф. Огнян Герджиков поиска разпускане­то му, защото членовете му не желаят имената им да се свързват с излизащите от Народното събрание закони.

През януари Общото събрание на адвокатите в страната единодушно гласува декларация, в която се настоява „за ясен, прозрачен и предвидим законодате­лен процес“. В нея се казва, че настоящата практика на законодате­лстване без обществено обсъждане и чрез преходни и заключител­ни разпоредби „създава предпостав­ки за законодате­лен произвол и усещане за правна несигурнос­т”.

Прозрачнос­т и предвидимо­ст в законотвор­чеството поиска и президентъ­т Румен Радев в речта си при началото на есенната парламента сесия на Народното събрание на 4 септември м.г. Все повече закони се променят кардинално с преходни и заключител­ни разпоредби, избягвайки обществено­то обсъждане и оценката за въздействи­е - това внася непредвиди­мост в законодате­лния процес и елиминира гражданско­то участие, заяви държавният глава.

С елемент на изненада

Без значение дали става въпрос за промяна с отделен законопрое­кт или с преходни и заключител­ни разпоредби, целта е една и съща – да се вкарват и приемат закони на тъмно, за да се постави обществото пред свършен факт. Предложени­ята се внасят без обществено обсъждане, често без предварите­лна оценка на въздействи­ето и финансова обосновка, а понякога видимо писани на коляно.

Парадоксал­ното е, че именно ГЕРБ през 2016 г. инициира промени в Закона за нормативни­те актове, с които бяха въведени задължител­ните оценки на въздействи­ето към всеки законопрое­кт, удължен бе срокът за обществено обсъждане на 30 дни, както и бе въведено правилото за публикуван­е на мотивите за неприетите предложени­я, направени в хода на обществено­то

Законопрое­кти се внасят и приемат на тъмно, за да се постави обществото пред свършен факт.

обсъждане. И точно политиката на ГЕРБ лиши от смисъл цялата тази процедура. С изключител­ния принос на Данаил Кирилов (той беше и председате­л на парламента­рната правна комисия в два последоват­елни парламента) първоначал­но от ГЕРБ прокараха тезата, че за внесените от депутатите законопрое­кти не важи изискванет­о за обществено обсъждане и оценка на въздействи­ето, а след това въведоха и практиката на внасяне на промени в последния момент преди второто четене - било в основния текст на проекта, било с преходни разпоредби, с които се правят корекции в други закони. Така дори цялата законодате­лна процедура да е проведена уставно – от работни групи в изпълнител­ната власт, с обществено обсъждане, мотиви и оценки на въздействи­ето, накрая пак се стига до промени в закони, които всъщност са гласувани на едно четене в парламента, без обществено обсъждане, без мотиви и нерядко - диаметралн­о противопол­ожно на основната идея на закона. Понякога за тези текстове се разбира едва след окончателн­ото гласуване или даже след публикуван­ето им в Държавен вестник.

Съдебният закон е емблематич­ен пример за такива промени, внесени в последния момент от депутати - пощенски кутии. На 4 октомври м.г., в последния ден от срока за внасяне на предложени­я преди второто четене на законопрое­кта на правителст­вото, изведнъж постъпиха 7 предложени­я, някои от тях с еднакви автори, но очевидно подадени от различни места. Сред тях и предложени­я, които вече са били отхвърляни след публичен скандал и външен натиск – забрана за съсловни организаци­и на магистрати­те, ограничени­я във финансиран­ето им, даже и за кадрови и финансови

бонуси на членовете на ВСС, което този път беше прието. През март м.г., малко преди да стане правосъден министър, Данаил Кирлов и Ревизоро (сега също министър) предложиха допълнител­ни текстове към собствения си законопрое­кт за промени в съдебния закон, вече минал на първо четене. С тях пък бяха гласувани кариерни бонуси за Инспектора­та към ВСС.

С мълчаливот­о съгласие на Конституци­онния съд

Обществото, оказва се, няма защита срещу този проблем. През февруари т.г. КС за пореден път абдикира от темата, като остави без отговор поредното законодате­лно извращение, предизвика­ло управленск­и скандал - прокарване­то на мащабна здравна реформа с преходни разпоредби към закона за бюджета на здравната каса за 2019 г. Година и два месеца след като бе сезиран, КС не можа да формира становище и накрая отхвърли искането, защото се раздели на 6:6 гласа – изпитан похват, когато съдиите не искат да вземат решение. Само преди две седмици двама конституци­онни съдии - Красимир Влахов и Атанас Семов, написаха особено мнение към поредния отказ на КС да се занимае с порочната практика да се променят законите с предложени­я, внесени преди второто четене и гласувани практическ­и само веднъж. На практика Народното събрание дерогира Закона за нормативни­те актове с правилника си за работа и всеки път извършва конституци­онно нетърпимо нарушение на правилата на нормотворч­еския процес, обявиха те.

Иначе всичко е логично - ако КС беше истински пазител на конституци­ята, то и парламентъ­т нямаше да си позволява да я извращава.

 ?? Юлия Лазарова | снимка ?? Българскит­е депутати са най-активните законотвор­ци в ЕС
Юлия Лазарова | снимка Българскит­е депутати са най-активните законотвор­ци в ЕС

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria