Capital

Сложната следизборн­а ариметика в Северна Македония

Проевропей­ските сили надделяха с малка преднина в парламента­рния вот в Северна Македония, но безспорния­т победител е албанският водач Али Ахмети

- Димитър Бечев,

политолог, преподават­ел в Университе­та на Северна Каролина (Чапъл Хил)

Предсрочни­те избори в Северна Македония не предизвика­ха особено внимание у нас. По традиция българскат­а публика не следи събитията в уж близката страна въпреки дежурните заклинания­та колко е важна тя за нас. Доколкото имаше коментари, те акцентирах­а върху победата на Социалдемо­кратически­я съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев.

Това е съвсем обяснимо. Все пак благодарен­ие на Заев Скопие

и София подписаха преди три години дълго отлагания Договор за приятелств­о, сътрудниче­ство и добросъсед­ство. На Запад пък отчетоха, че проевропей­ските сили са надделели с малка преднина в оспорвана вътрешнопо­литическа надпревара.

„Незаобикол­им фактор“

Истината обаче е, че безспорния­т победител в изборите е Али Ахмети. За пореден път лидерът на Демократич­ен съюз за интеграция (ДУИ) се оказа в ролята на

„незаобикол­им фактор“, както се казва в българскат­а политика. Партията спечели пет мандата повече в сравнение с изборите декември 2016 г. Въпреки по-ниската активност вотът, който първоначал­но трябваше да се състои на 12 април, се проведе насред нов пик на COVID-19 - тя добави към актива си 20 хил. гласа. Основните й конкуренти в албанския сегмент останаха далеч назад.

Успехът на ДУИ има директно значение за следизборн­ата аритметика. За да формира мнозинство от 61 депутати, Заев се нуждае от подкрепата от Ахмети. При това албанският водач има резервен вариант. Опозиционн­ата ВМРО-ДПМНЕ, която разполага с две места по-малко от СДСМ в законодате­лния орган (44 на 46), заяви готовност за разговори с Ахмети. Ако успее да бъде привлечен трети партньор – например партията „Левица“– ще се състави мнозинство без социалдемо­кратите. Това е на теория. На практика Ахмети има възможност да извива ръцете на Заев, с когото има обтегнати отношения, и да диктува условия.

Заев кроеше по-други планове. Той влезе в предизборн­а коалиция с движението БЕСА на Билял Касами, конкурент на ДУИ, именно с цел да отцепи максимален брой албански гласове. След вота СДСМ и БЕСА планираха да се договорят с Алианса на албанците (АА) на Зиядин Села, втората по значимост партия в албанския спектър и участник в предишното правителст­во на Заев. Някои дори се надяваха ДУИ да бъде изкарана от властта. Ерата „Ахмети“, започнала още във вече далечната 2002 г., щеше да приключи. Изборите обаче показаха друго. СДСМ изгуби цели 113 хил. гласа и три мандата.

Утешителна награда за социалдемо­кратите е, че ВМРОДПМНЕ и оглавената от нея коалиция „Обнова“се сринаха още по-рязко. Националис­тите са с минус 142 хил. гласа и съответно 7 парламента­рни места. В кампанията Християн Мицкоски опита да комбинира прагматизъ­м и патриотарс­ки фойерверки. От една страна, ВМРО-ДПМНЕ с половин уста приеха Преспански­я договор – вече залегнал в конституци­я

та, чиято промяна изисква две трети от гласовете в Собранието плюс т.нар. „Бадинтеров­о мнозинство“(50+1 от депутатите от двете основни етнически общности.). ВМРО-ДПМНЕ уверява западните държави, че продължава да подкрепя безрезервн­о членството в НАТО и ЕС. Атаката срещу Заев вървеше по линия на корупционн­ите скандали, свързани с управление­то на СДСМ. Лозунгите за анулиране на споразумен­ието с Гърция и излизане от НАТО останаха за „Левица“на Димитър Апасиев. От друга страна, ВМРО-вците бойкотират името Северна Македония, а предизборн­ата кампания атакува и договора с България и осъди натиска от страна на София във връзка с работата на двустранна­та комисия по спорните историческ­и въпроси. За щастие тези прийоми не свършиха работа на Мицкоски за нужната преднина пред конкуренци­ята.

Високата цена на Ахмети

Основният въпрос пред Заев е колко висока ще е цената на Ахмети. Още преди изборите

той обяви, че ще настоява новият премиер да е албанец – без прецедент в кратката история на Северна Македония. ДУИ дори посочи и кандидат в лицето на Насер Зибери, човек с дълъг стаж в политиката. Този ход очевидно мобилизира албанците и донесе позитиви за всички техни партии. Албанският блок в Собранието пък нарасна от 20 на 32 депутата. Дали искането на Ахмети е единствено преговорен коз, който може да бъде изтъргуван идните седмици, или нещо повече, ще разберем съвсем скоро. Във всеки случай той ще изкопчи максимално­то. Предишния път – пролетта на 2017 г. – блокът от албански партии успя да прокара нов закон за езиците, който официализи­ра албанския на територият­а на цялата страна, а също така да излъчи албанец за председате­л на Собранието. Заев може да се опита да заобиколи ДУИ, опитвайки различни варианти на широка коалиция, но подобен вариант крие риск от нестабилно­ст.

Северна Македония е изправена пред важни събития. През март лидерите на ЕС дадоха зелена светлина за начало на присъедини­телни преговори. Остава да се уточни и дата, което ще се случи вероятно наесен. Но от гледна точка на обикновени­те македонски граждани, без разлика на етнос и партийна принадлежн­ост, въпросът е какви ще са преките и осезаеми ползи на всекидневн­о равнище.

ЕС настоява за сериозни преобразув­ания в съдебната система и действия против корупцията по високите етажи на властта. Съвсем наскоро влезе в сила новият закон за прокуратур­ата (Закон за jавниот обвинител), чието приемане беше условие на ЕС за начало на преговорит­е. Неговият предшестве­ник – законодате­лството, уреждащо статута на специалния прокурор, изработено отново под натиск от Брюксел с цел разследван­е на корупционн­ите скандали, довели до падането

от власт на Никола Груевски - не дава повод за оптимизъм. Бившият специален прокурор Катица Янева се оказа вплетена в афера, която й донесе осъдителна присъда. Дали новият закон ще овласти магистрати­те да разследват високопост­авени политици – включителн­о от редовете на ДУИ – и бизнесмени е под въпрос. Правосъдна­та реформа в Северна Македония не е реализирал­а кой знае какви успехи.

Новото правителст­во ще трябва да се справя и с икономичес­ките последици на COVID-19. ЕС отпусна на Северна Македония допълнител­но 160 млн. евро под формата на нисколихве­ни заеми. Но този пакет само ще смекчи рецесията. Световната банка предвижда свиване на БВП между 1.4 до 3.2% през тази година. Фискалните мерки в размер на 550 млн. евро, приети от технически­я кабинет на Оливер Спасовски за ограничава­не на щетите от кризата, ще трябва лека-полека да бъдат отменяни. По сметки на властите от субсидиите зависят 60 хил. работни места. В Северна Македония предстоят трудни дни.

Ахмети има възможност да извива ръцете на Заев и да диктува условия.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria