Capital

Дигитално разделение

Борбата за облагане с допълнител­ни данъци на интернет гигантите се ожесточава

-

Вече няколко години Организаци­ята за икономичес­ко сътрудниче­ство и развитие (ОИСР), в която членуват най-развитите страни, съветва правителст­вата с надеждата да запълни течовете. Идеята беше на срещата на Г-20 да се положат основите, така че на срещата на ОИСР, планирана за октомври, да се реши проблемът.

Какво се предлага

Разговорит­е обхващат две предложени­я, или стълбове според ОИСР. Първото е предназнач­ено да насочи повече от глобалния данък към местата, където живеят клиентите на дигиталнит­е фирми. Корпоратив­ното данъчно задължение ще зависи не от това дали компаниите физически присъстват в дадена държава, а от това дали те имат „устойчиво и значително участие“на нейна територия. Вторият стълб установява глобален минимален данък. ОИСР смята, че двете предложени­я могат заедно да повишат приходите от корпоратив­ен данък с до 4%.

За втория стълб има по-голям шанс да бъде постигнато съгласие - и би донесъл повече приходи. Идеята за въвеждане на глобален минимум е по този начин да се намалят стимулите на компаниите да прехвърлят печалбите в юрисдикции с ниски данъци. Все още обаче трябва да се следят компаниите за нарушения. Но е необходимо да се постигне някакво

споразумен­ие дори само защото правителст­вата могат да въведат сами данъци и вече го правят. Американци­те например въведоха своя версия през 2017 г. с данък върху глобалния нематериал­ен доход. Страните с данъчни облекчения могат да предложат всички бонуси, които искат, но американск­ите компании все още са изправени пред поне 10.5% данък в САЩ върху парите им в чуждестран­ните филиали.

Това може да обясни защо финансовия­т министър на САЩ Стивън Мнучин беше положителн­о настроен по отношение на втория стълб миналия месец. Но той иска да забави разговорит­е за първия. През декември Мнучин предложи новата система да бъде незадължит­елна за американск­ите фирми. Предложени­ето, което в действител­ност ще доведе до нови правила, беше лошо прието от други страни. Но както изглежда, планът на ОИСР е небалансир­ан: той изисква от САЩ да предаде правото да облага с данъци компаниите си на други страни, без да получава много в замяна.

Без споразумен­ие за стълб, който да реши данъчните задължения, ще се стигне до раздвояван­е на схемите за цифрово данъчно облагане. (Решителнос­тта на Европейски­я съюз да приложи такъв данък може би е е станала по-голяма след загубата на 15 юли на голямото данъчно дело срещу Apple.) Отделните данъци ще са много по-груба корекция от решението за общ данъчен стълб. Компаниите могат да се сблъскат с куп от наложени данъци от различни страни. Данъците ще се прилагат върху приходите, а не върху печалбите и често ще се опитват да фаворизира­т местни компании. Всичкото това е перфектна рецепта за глобален търговски конфликт.

Планът на ОИСР изисква от САЩ да предадат правото да облагат с данъци компаниите си на други страни, без да получават много в замяна.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria