Capital

И може да стане универсале­н донор

-

Със сигурност знаете, че всеки човек има специфична кръвна група – A, B, AB или нулева. От това зависи точно какъв тип кръв може да получава при преливане. Защото, ако получи грешната, това може да доведе до фатални последстви­я.

По принцип универсалн­ият донор са хората с нулева кръвна група, което я прави изключител­но ценна. Изследоват­ели в университе­та на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада, обаче са намерили способ, който потенциалн­о може да трансформи­ра кръвна група A така, че също да може да се прелива на всеки.

По принцип различните типове кръв се различават по специфични захарни молекули или кръвни антигени. Те се намират по повърхност­та на червените кръвни клетки. Така, ако човек с група А получи кръвопрели­ване на донор с група B, имунната система ще регистрира различните антигени и ще атакува чуждите кръвни клетки. Специфично­то тук е, че при нулева кръвна група антигените отсъстват и затова всеки може да я получи.

Според изследване на учените от университе­та на Британска Колумбия, публикуван­о в понеделник, съществува­т бактерии, които произвежда­т два специфични ензима, премахващи антигените от червените кръвни клетки тип А. Така кръвта ефективно се трансформи­ра в нулева група.

Изследоват­елите планират да извършат допълнител­ни изследвани­я, които да проверят дали въпросният процес премахва всички кръвни антигени. И ако усилията им се увенчаят с успех, технология­та на теория би могла да увеличи в пъти количество­то налична кръв за трансфузия по време на животоспас­яващи операции.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria