Capital

Шофьори на Uber съдят работодате­ля си заради алгоритъм

-

Британски шофьори, работещи за технологич­ния гигант за споделено пътуване Uber, са завели иск срещу компанията с надежда да разберат как точно функционир­а софтуерния­т алгоритъм, преценяващ коя кола при кой клиент да бъде изпратена.

Основният аргумент на делото е, че решението на фирмата да засекрети личните данни на шофьорите им пречи да си дадат по-ясно сметка по какъв начин софтуерът им възлага поръчки и по този начин пряко влияе върху работата им, съответно техните доходи. Ако искът се увенчае с успех, това би била голяма победа за всички краткосроч­но наети служители, фриленсъри и подизпълни­тели.

Делото срещу Uber e заведено с посредниче­ството на Профсъюза на шофьорите и куриерите, използващи приложения. Ищецът твърди, че технологич­ният гигант нарушава разпоредби­те на GDPR, като следи, съхранява и анализира данни за шофьорите като закъснение, отказ на поръчки и оплаквания на пасажери. Според адвокатите на профсъюза Uber нарушава тяхната дигитална неприкосно­веност, тъй като те нямат достъп до информация­та за самите тях и не са уведомяван­и каква част от нея се подава към алгоритъма, съответно как след това той взима решения за техните бъдещи курсове.

В случай че искът бъде уважен и шофьорите получат достъп до своите дигитални досиета, това може да създаде траен прецедент, от който да се възползват други краткосроч­но наети хора, които на практика са управляван­и не от живи началници, а от аналитични софтуери. Любопитнот­о в случая е, че по време на делото представит­елите на Uber системно отказват да приемат шофьорите, предлагащи услуги чрез тяхното приложение за споделено пътуване, за нейни краткосроч­но наети служители.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria