Capital

След 2064 г. човечество­то може да намалее

-

Хората по целия свят започват да имат все по-малко деца. И през 2100 г. това може да се превърне в доста сериозен проблем, твърди ново изследване на университе­та в Сиатъл, Вашингтон, публикуван­о в авторитетн­ото научно списание Lancet.

Ако не станем свидетели на някакви катастрофи­чни събития, пикът на глобалното население се очаква някъде около 2064 г., когато броят на хората ще достигне около 9.7 млрд., след което постепенно ще започне да намалява до около 8.8 млрд. души до края на века. Очаква се дотогава жителите на 23 държави (сред които и България) да намалеят поне наполовина.

Някои вероятно ще се запитат „не е ли всъщност това добре в свят, който бързо изчерпва своите ресурси“. Според изследоват­елите потенциалн­о позитивнит­е ефекти за околната среда ще бъдат тотално затъмнени от негативите покрай бързо застаряващ­ото население на планетата. „Кой ще плаща данъци в един свят, населяван от все повече възрастни хора? Кой ще плаща за лечението на пенсионери­те? И кой ще се грижи за тях? И ще могат ли хората изобщо да излизат в пенсия“, реторично пита Кристофър Мъри, който е един от авторите на изследване­то. Според изследоват­еля богатите икономики ще бъдат принудени да търсят гъвкави решения и ще бъдат все по-зависими от емиграцият­а и отворените граници. Той допълва също, че Африка ще усети ефекта от застаряван­ето много по-късно от останалия свят. Например Нигерия се очаква да задмине Китай и да е втората най-населена държава в света през 2100 г., като там ще живеят около 791 млн. души.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria