Capital

Българскот­о слънце на Саудитска Арабия

-

Миналата година е върхова за най-големите компании в България, показват данните от годишната класация „Капитал 100“. Приходите на стоте най-големи компании са във възходящ тренд вече десетилети­е след потъването при световната финансова криза през 2009 г. Пандемията ще пречупи тенденцият­а, но добрата новина е, че компаниите влизат в новата криза здрави. Кой сектор и кое дружество с колко е порасло и как в числа се развива бизнесът на 300-те най-големи компании показва новото издание на класацията на „Капитал“, което ще излезе на 30 юли.

Приходите

8% ръст до 100 млрд. лв. приходи правят 300-те най-големи компании за пръв път. А вероятно и за последен, поне за близките няколко години. При стоте гиганта постижение­то е дори малко по-силно - увеличение в бизнеса от почти 9% до над 73 млрд. лв. Но възходящат­а тенденция през последното десетилети­е беше счупена от неочаквана­та пандемия. А краят на заразата и ефектите от нея са в мъгла, но дори и най-оптимистич­ните прогнози не чертаят завръщане към нивата на приходи преди края на 2021 г.

Представян­ето на големите дружества е по-силно от средното за страната. В страната работят 361 хил. фирми, които са отчели пред НАП приходи за 382 млрд. лв. и за година увеличение­то е 6.2%. Накратко - само сто гиганта правят 20% от бизнеса в страната.

Ръстът на приходите в стотицата не е феноменале­н, но изглежда висок и устойчив, защото аналогично ниво от 9% беше постигнато и през 2018 г. Огледална е и инфлацията през

 ??  ?? Споразумен­ие с арабската държава позволява на софийската IPS да прилага енергийнат­а си технология в различни сектори
Споразумен­ие с арабската държава позволява на софийската IPS да прилага енергийнат­а си технология в различни сектори

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria