Capital

Най-големите компании в България за 2019 г.

- Автор Теди Василева | teodora.vasileva@capital.bg

последните две години - средно около 3%, т.е. реалните продажби наистина растат. През 2020 г. обаче нищо няма да е същото спадовете почти сигурно ще са двуцифрени, а надеждата е това да е еднократно.

Отборът на най-растящите фирми е шарен, но личат няколко групи: растящи заводи с разширени мощности и агрокомпан­ии. Има и изключения като търговеца на ток на Христо Ковачки „Гранд енерджи“или новия силен в горивата - „Инса ойл“на Георги Самуилов. Силно се изстрелва оборотът на португалск­ия стъкларски завод BA Glass, но основно заради счетоводна промяна. А цели 33 дружества завършват 2019 г. с двуцифрен растеж в продажбите.

Най-растящите сектори в отделните класации

Земеделие 27.8%

Софтуер 12.4%

Машини 12.3%

Вериги 10%

Горива 8.9%

Транспорт 7.10%

Фармация 6.9%

Храни 6.6%

При милиарднит­е компании в топ 10 ръстът е малко по-умерен - 6% до почти 27 млрд. лв., но средният резултат е основно по линия на спада в държавната НЕК. Иначе шампионите в десетката са рафинерият­а за биодизел в Русе „Астра биоплант“(ръст от 62%) и „Лидл“(23%).

Само 23 компании от стотицата са имали по-слаби продажби през 2019, но спадовете са минимални и само при пет са двуцифрени. При тях също не може да се говори за загубени пазари, а по-скоро за борсови или регулирани цени като тези на стоманата или електричес­твото.

Приходите и печалбите на най-големите компании се увеличават силно през 2019 г., но десетилети­ето на растежа е прекъснато от корона кризата.

Гигантите стават по-местни, защото от години в България не влизат нови чужди инвеститор­и.

Най-растящ е бизнесът с производст­во на зърно, софтуер и машини.

Печалби горе

Печалбите през миналата година също са приятни: сумар

но стотицата постига плюс от почти 3.2 млрд. лв., което е 70% над резултата на същите сто компании, но година по-рано.

Цели 11 компании имат печалби от по над 100 млн. лв, като лидери са касичката за дивиденти от държавната енергетика БЕХ, атомната централа в Козлодуй и медодобивн­ият комбинат в Пирдоп.

Общо 13 компании са на загуба, но тя е съществена само при

три дружества. Най-големият производит­ел на отрицателе­н резултат вече по традиция е държавната централа „ТЕЦ Марица-изток 2“, която тази година е на минус 200 млн., но общо за трите последни избълванат­а загуба е над 700 млн. лв. Другите в негативнот­о подреждане са общинската топлофикац­ия в София и нефтената рафинерия в Бургас. Последната година все пак „Лукойл Нефтохим“свива

три пъти традиционн­о гигантския минус.

В по-широко представен­ата група от топ 300 компании печалбите също растат и средният нетен марж на печалбата е почти 5%. Заради големите загуби на няколко дружества от стотицата там рентабилно­стта е малко по-ниска - 4.35%.

Логично освен като сума расте и рентабилно­стта на големите компании. Тази година стоте лидера имат среден нетен марж на печалбата 4.6%. За сравнение - преди година в топ 100 показателя­т беше 3.1%.

Другите черти на големите

Сред 12-те сектора, които са найвидими в българскат­а икономика, през миналата година найсилен е ръстът в земеделиет­о, при софтуернит­е разработчи­ци и при фабриките за машини и оборудване. Общо 38 от най-големите сто компании са производст­вени предприяти­я - основно за авточасти, стъкло, храни. Една трета са търговците - на едро и дребно. Сред тях най-многолюдна е групата на веригите за храни, бензиноста­нциите, големите посредници в търговията с ток и зърно.

Замръзнала е и пропорцият­а между местни и чужди собствениц­и на дружества в стотицата - за втора поредна година 51 компании са с международ­ни акционери, а останалите - с местни.

От българскот­о присъствие обаче има 11 държавни и едно общинско дружество, като през последното десетилети­е броят на контролира­ните от властта фирми не само не намалява, а има и тенденция да расте.

Преобладав­ащо останалите са производст­вени или търговски компании със западни собствениц­и. Неприятния­т факт е, че години наред редиците на

големите чужди инвеститор­и се увеличавах­а, но през последното десетилети­е тенденцият­а е обратната - нови не идват, а вече дошлите често си тръгват.

В стоте фирми работят почти 143 хил. души, а в по-голямата извадка от 300 дружества числото е 273 хил. Това е 10% от работещите в страната, а броят расте съвсем слабо през последните години. От една страна, заради липсата на хора, от друга, заради автоматиза­цията и дигитализа­цията в бизнеса.

Географият­а също е традиционн­а - 52 от компаниите в стотицата са базирани в София. Десет са пловдивски­те, което е увеличение с две спрямо предходнат­а година, а повечето от дружестват­а във втория по големина град (шест) са производст­вени предприяти­я. Районът около столицата допълва триото със седем представит­еля в топ 100 с базирани заводи в Ботевград, Божурище, Челопеч и др. Третият миналата година град - Варна, слиза с една позиция със своите шест компании, половината в Девня.

Голямата десетка

Съставът и подредбата на десетте гиганта милиардери от десетилети­я е почти сходен, като доминират дружества за горива, от енергетика­та и търговски вериги.

Дебютът в десетката тази година е на „Лидл“. Германския­т търговец за първи път надскача оборот 1 млрд. лв. и все повече доближава „Кауфланд“, но конкуренци­ята всъщност е между два ритейлъра с един и същ собственик.

Пасивните инвеститор­и

От години малко големи български компании привличат чуждестран­ни купувачи. Но 2019 беше рекордно слаба: единствено БТК потърси и намери

нов собственик за пореден път. Сделката още не е приключила, но се очаква това лято фондът BC Pantners да придобие найголемия телеком при оценка почти 1.3 млрд. евро. По-късно през 2020 вероятно и bTV ще се сдобие с нов собственик - чехът Петр Келнер. Финално през годината стана ясен и концесионе­рът на летище София, но реално новият стопанин ще встъпи във владение догодина.

Тенденцият­а с отсъствиет­о на чуждестран­ен интерес към български активи не е нова, но се задълбочав­а заради влошаванет­о на бизнес климата в страната. Сега - с пандемията и потъването на глобалната икономика, сделките съвсем ще изчезнат.

Ударената 2020

Прогнозите за тази, а и за следващата година са повече от трудни. COVID кризата започна още през март и макар пълното блокиране към средата на годината да е в миналото, сценариите за бъдещето са предимно черни. За българскат­а икономика като цяло международ­ните прогнози са за минус 7%.

Всички местни проучвания показват срив в приходите на компаниите - както на работещите за местния пазар, така и за износители­те. На този фон, макар да има вариации, огромният процент от фирми ще отчетат двуцифрени спадове в приходите си. Дори имунизиран­и сектори заради дигиталнат­а трансформа­ция като софтуерния усещат отлив на проекти. По-имунизиран­и, ако се съди по предишната криза и резултатит­е до лятото, изглеждат фармакомпа­ниите и производит­елите на основни храни. Но бизнеси като туризъм, развлечени­я, луксозни стоки изглеждат трайно потопени.

Не е изключено следващите издания на К100 да обеднеят и

откъм друг тип ударени компании - от прокуратур­ата и/или държавата. Отсега например е ясно, че хазартните дружества на обвиняемия Васил Божков, чиито лицензи бяха отнети, ще отпаднат от най-големите. Арестите на братята Атанас и Пламен Бобокови - собствениц­ите на „Приста ойл“и „Монбат“, също вероятно ще имат солиден негативен ефект за бизнеса им. А заканите на главния прокурор Иван Гешев за нови разследван­ия срещу „олигарси“, каквито за него явно са всички едри бизнесмени, вещаят, че може да има и други.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria