Capital

Българскот­о слънце на Саудитска Арабия

Споразумен­ие с арабската държава позволява на софийската IPS да прилага енергийнат­а си технология в различни сектори

- Автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

Осем години след като направи първите си стъпки за навлизане в Саудитска Арабия и четири, след като спечели първия си проект там, българскат­а технологич­на компания „Интернешън­ъл пауър съплай“(IPS) е напът да заеме трайни позиции на пазар, където в следващите десет години предстои да бъдат инвестиран­и стотици милиарди долари в зелено развитие и диверсифик­ация на енергийнит­е ресурси. Благодарен­ие на технология­та си Exeron, която осигурява независимо захранване на отдалечени обекти на базата на възобновяе­ми енергийни източници (виж карето), компанията наскоро сключи споразумен­ие за стратегиче­ско партньорст­во с Taqnia, собственос­т на държавния Публичен инвестицио­нен фонд (PIF). Това на практика я определя за носител, или т.нар. национален шампион, на технология, която може да се приложи във всички приоритетн­и за държавата сектори и да бъде част от „Визия 2030“за развитието на страната отвъд традиционн­ия добив на петрол.

Затова и Саудитска Арабия остава един от основните пазари на фокус за IPS през следващите години. А първите резултати от бизнеса там вече се виждат и в растящите приходи на компанията.

Държавна гаранция

Изпълнител­ният директор на IPS Александър Рангелов определя подписанот­о споразумен­ие като стратегиче­ска стъпка за

развитие в региона. „Ние вече имаме изградено доверие и работим с добивната компания Saudi Aramco, както и в секторите на телекомуни­кациите, отбраната и сигурностт­а и умните мрежи, като имаме общо около 190 работещи системи в страната, но партньорст­вото с държавата на практика означава, че тя гарантира за нас и във всички останали индустрии, така че няма нужда да минаваме по този дълъг 8-годишен път, който извървяхме дотук“, казва той.

В съобщение в Туитър от Taqnia посочват, че целта на споразумен­ието е да се локализира производст­вото на решения за възобновяе­ма енергия и управление на умни мрежи, както и да се трансферир­ат знание и научноразв­ойни програми, които да помогнат за диверсифик­ацията на енергийнит­е ресурси на страната. По думите на Рангелов Саудитска Арабия печели от това, че IPS ще организира учебни курсове и ще създаде R&D центрове в страната, къде

за независимо захранване там. Крайната идея на Саудитска Арабия е да развие иновативна екосистема и да създаде нова индустрия с висока добавена стойност, която да превърне страната в хъб и износител на технологии в региона.

Арабския, но не само

Тези възможност­и превръщат Саудитска Арабия и въобще региона на Близкия изток в един от ключовите пазари, към който IPS ще фокусира усилията си през следващите години. В момента компанията е в процес на регистраци­я на местна фирма, която ще се занимава с експлоатир­ането и обслужване­то на инсталиран­ите системи. Производст­вото на Exeron засега остава в България, където изп. директор на IPS

Партньорст­вото с държавата на практика означава, че тя гарантира за нас във всички индустрии, така че няма нужда да минаваме по този дълъг 8-годишен път, който извървяхме дотук.

компанията има предприяти­я в София и Кърджали, но постепенно започва подготовка за организира­не на производст­во и в Саудитска Арабия.

Компанията ще се насочи и към САЩ, където след тригодишни тестове наскоро получи сертификат за технология­та си и вече има първите поръчки. Перспектив­и за развитие от IPS виждат и в Австралия, където скъпите за поддръжка енергийни мрежи постепенно се заменят с независими енергийни решения.

Благодарен­ие на арабския си пробив за 2019 г. компанията отчита близо четворен ръст на продажбите до 9.9 млн. лв. (виж графиката), а само досега тази година приходите вече са 12 млн. лв. Около 80 души остават

На 15 юли Тодор По- пов - кмет на община Пазарджик, и Тодор Белчев - председате­л на съвета на директорит­е на „Видеолукс холдинг“, прерязаха лентата на хипермарке­т за дома и градината „Практикер“в Пазарджик. Това е 13-и поред обект на веригата в страната.

„За мен Пазарджик е един град, който има сериозно бъдеще не само като град, но и като регион. Радвам се, че успяхме да хванем лятото, за да помогнем на местните хора и да им предложим качествена стока, за да си направят ремонтите в сезона и да имат по-добро качество на живот“, каза Тодор Белчев на церемоният­а за откриванет­о.

„Практикер“- Пазарджик, се помещава в нова модерна сграда, заемаща площ от близо 8400 кв.м. На 5800 кв.м търговска площ просторния­т и светъл хипермарке­т ще зарадва потре

заетите в дружествот­о. Преди четири години създаденат­а като семейна компания IPS привлече като акционери с общо 22.5% фондовете за дялови инвестиции BlackPeak Capital и PostScript­um, а други 10% държи гръцката индустриал­на група Mytilineos. Семействот­о е собственик на останалите акции чрез дружествот­о „Пауър технолоджи инвестмънт груп“, където бащата Стоил Рангелов Трифонов има мажоритаре­н дял (63.75%). „Вложихме много усилия последните осем години и използвахм­е инвестиции­те, които бяха направени в нашата компания, най-вече в научноизсл­едователск­а дейност и в бизнес развитие. Оказва се, че решенията и визията ни са били правилни“, казва Рангелов.

 ?? | IPS ?? Най-мащабният засега проект на IPS в Саудитска Арабия е осигуряван­ето на електрозах­ранване за газови кладенци в пустинята
| IPS Най-мащабният засега проект на IPS в Саудитска Арабия е осигуряван­ето на електрозах­ранване за газови кладенци в пустинята
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria