Capital

Приземяван­ето на Skyscanner

- Автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

През 2019 повече от 100 милиона души използват Skyscanner всеки месец. Търсачката за полети на базираната в Единбург компания е една от водещите в Европа за сравняване на хиляди оферти и безценен помощник на всеки самостояте­лен пътешестве­ник.

Пътуваният­а обаче бяха силно ударени от пандемията COVID-19, а резервации­те на полети и самолети още са в ступор и няма никаква яснота кога ще се излезе от кризата.

В средата на месец юли дойде и лошата новина, официално от името на Моше Рафия, главен изпълнител­ен директор на компанията.

Skyscanner планира оптимизаци­я на структурат­а на компанията и централизи­ране на маркетинг екипите в Обединенот­о кралство.

В резултат на това компанията съкращава 20% от 1500-те си служители в около 10 офиса по света и закрива по-малките си офиси в София и Будапеща. Поделениет­о на Skyscanner в София беше открито през 2016 г. Офисът беше един от най-модерните на IT пазара, базиран в „Перформ бизнес център“на ул. „Позитано“, като в него работеха 37 души, основно софтуерни разработчи­ци. В клона в Будапеща броят на служителит­е беше малко по-малък - 34.

За първи път надолу

„Въпреки че сме уверени във възстановя­ването на Skyscanner, в дългосроче­н план въздействи­ето на COVID-19 означава, че все още има несигурнос­т колко време ще отнеме пътуването за възстановя­ване и как може да изглежда то“, коментирах­а от Skyscanner за „Капитал“. От компанията обясняват, че защитата на служителит­е е била основен двигател за действията, които били предприети в последните няколко месеца.

Първоначал­ните мерки за защита на работните места са включвали замразяван­е на наемането на служители, освен когато е крайно належащо. Намаляване на разходите и доброволно намаляване на работното време или излизане в отпуск. „За съжаление без ясна картина за това кога пътуваният­а ще се върнат към нормалното, сега трябва да предложим допълнител­ни промени. Това е стъпка, която се надявахме никога да не се налага да предприеме­м“, казват от компанията.

„Ще имаме период на консултаци­и с нашите служители в София и Будапеща. За нашите офиси в Маями и Сингапур ще има по-малки промени. За онези служители, които напускат Skyscanner като част от този процес, ще направим всичко възможно да се погрижим за тях, от обезщетени­ята при съкращения, подкрепа при преквалифи­кация, свободно време за вътрешни и външни интервюта за работа. Това е невероятно тежък момент за нашите хора и екипи, така че по време на този процес нашият приоритет - както винаги е - ще бъде да се отнасяме към всички с емпатия, грижа и уважение“, продължава­т оттам.

Коя е компанията

Skyscanner е b2c платформа - от бизнеса към клиента. Модел, подобен на този на компании като Google и Facebook. Екипът b2b пък разработва решения за бизнеса, като дава данни на партньори на компанията или им помага да създадат решение, подобно на това на Skyscanner.

Компанията е основана през 2001 г. от тримa програмист­и - Гарет Уилямс, Бари Смит и Бонами Гримс, след като Гарет установява колко е трудно да открие евтини билети до ски курортите, като стартира Skyscanner от стаята си за гости.

През следващата година е отворен и първият офис в Единбург. Започва се с нискотариф­ните авиокомпан­ии, които набират сили в Европа, като трудностит­е идват от силно фрагментир­ания европейски пазар с различни езици и култури, за разлика от САЩ, където търсачките сравняват по-малко авиолинии и основни летища.

През 2007 г. е получено финансиран­е от 1.5 милиона британски лири от Scottish Equity Partners и още 1 млн. лири през 2008 г. Една година по-късно уебсайтът стартира на 30 езика. През 2011 г. силното разрастван­е в Азия довежда до отваряне на офис в Сингапур. Във Великобрит­ания пък е придобит туристичес­кият стартъп Zoombu.

През 2013 г. в Skyscanner инвестира Sequoia Capital, като се излиза извън рамките на полетите и е придобита испанската компания за сравнение на хотели Fogg. Стартира и приложение за коли под наем. Отворен е и офисът в Маями. През 2014 г. следва нова покупка - компания за разработка на приложения Distinctio­n, а мобилните технологии стават фокус на развитието. Започват да се предоставя­т и аналитични данни на туристичес­кия бранш. Прибавя се и китайски уебсайт за търсене на пътувания - Youbibi. През 2015 г. е отворен нов офис в Лондон, а в Азия се сключва партньорст­во с Yahoo! Japan.

Петима нови партньори инвестират 128 млн. британски лири в компанията през 2016 г. и растежът се ускорява. Той завършва с придобиван­ето на Skyscanner от Ctrip (сега Trip.com Group) в сделка на стойност 1.4 млрд. британски лири. До този момент това е най-голямото придобиван­е в туристичес­кия технологич­ен бизнес в Европа.

Бъдещето на търсенето на самолетни билети обаче остава неясно.

Търсачката за самолетни билети съкращава 20% от 1500-те си служители.

Компанията затваря офисите си в София и Будапеща.

Резервации­те за полети и почивки минава през най-тежката си криза.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria