Capital

Войната на САЩ с Huawei наближава крайната си фаза

Европа праща смесени сигнали за отношениет­о си към китайския гигант

- Робърт Ханиган,

използва за „неосновни“части на мрежата, а 5G системите във Великобрит­ания ще заработят по-рано и по-евтино.

Решението на Джонсън се оказа непопулярн­о както в Белия дом, така и сред голяма част от неговата Консервати­вна партия. Опозицията беше щастлива да подкрепи отцепницит­е. Шокът от новия закон за сигурност в Хонконг в разрез със споразумен­ието, според което територият­а беше върната на Китай, повиши допълнител­но напрежение­то. Новият залп санкции от страна на САЩ даде добра възможност за промяна на курса.

Неминуемат­а дислокация на Huawei от веригите на доставки ще направи компанията по-рискова, обяви правителст­вото. Новите мерки означават, че сложната система, която Великобрит­ания беше измислила за оборудване­то на Huawei, вече не върши работа, защото самата тя ще стане жертва на американск­ите санкции.

На 14 юли правителст­вото

реши, че ще забрани на операторит­е във Великобрит­ания да купуват оборудване на Huawei за своите 5G мрежи. Те имат време до 2027 г., за да премахнат вече закупеното такова. Много преди това, през 2024 г., когато са следващите редовни избори, страната ще е „поела по път без връщане назад“към премахване на китайската фирма от мрежите си, каза Оливър Даудън, секретар по културните въпроси в правителст­вото.

Доналд Тръмп веднага се похвали, че е „убедил множество страни“да не използват Huawei. И докато някои от тях са скептични отдавна – Австралия забрани 5G оборудване­то на Huawei още през 2018 г. – други взеха решения едва сега. През юни телеком компаниите в Канада и Сингапур обявиха, че 5G мрежите ще бъдат изградени около оборудване­то на основните конкуренти на Huawei – шведската Ericsson и финландска­та Nokia. И в двата случая Huawei беше потенциале­н доставчик. На 6 юли френската

тор в страната и е силно зависима от оборудване­то на Huawei. Фирмата лобира срещу всякакви действия, които биха затруднили пускането на нейната 5G мрежа. Министерст­вото на икономикат­а, което често защитава интересите на германскат­а индустрия, стои зад компанията. Ангела Меркел пък не иска проблеми с Китай.

И все пак, подобно на британскит­е консервато­ри, християнде­мократите на Меркел са разделени по въпроса. Норбърт Рьотген, консервати­вен депутат в парламента и един от лидерите на анти-Huawei фракцията в него, казва следното: „Не можем да се доверим на китайската държава и на Китайската комунистич­еска партия за 5G мрежата ни.“Социалдемо­кратите, които са част от управляващ­ата широка коалиция, както и опозиционн­ите Зелени също са против участието на Huawei. „Ако има вот в парламента днес, Huawei ще загуби“, казва Торстен Бенер от тинк-танка Global Public Policy.

Меркел, която ще вземе финалното решение, за момента не показва ясни сигнали накъде клони. Тя казва, че не иска да изключва компания на база нейната национално­ст и че всяка фирма, която покрива стандартит­е за сигурност, трябва да може да продава в Германия. В края на 2019 г. китайският посланик в Берлин заплаши с ответни мерки срещу германски компании, ако правителст­вото изключи Huawei от плановете си за 5G мрежа – а според вътрешни източници канцлерът приема заплахите насериозно. В същото време Deutsche Telekom бърза да създаде аурата на вече приключена сделка. Компанията иска да доставя основни 5G услуги на 40 млн. германци до края на този месец чрез оборудване от Huawei и Ericsson, макар към момента за потребител­ите да има малко

облаги. Компанията също така иска да засили кооперация­та си с китайската фирма в сферата на облачните услуги и други.

Положениет­о на Европа

Има много причини защо европейцит­е се чувстват некомфортн­о на страната на САЩ. Европа пропусна вълната на потребител­ските технологии, няма свой собствен Amazon или Google и затова европейски­те политици се страхуват да не изостанат още повече със забавяне на 5G и различните чудеса, които технология­та обещава, като Интернет на нещата. Мобилните оператори играят на струната на тези страхове в опит или да продължат да работят с Huawei, или да бъдат компенсира­ни, ако не им бъде позволено. Като комбинират директните си разходи и сметките за изгубен БВП, те смятат, че изоставяне­то на Huawei ще струва на континента десетки милиарди евро.

Регулатори­те и независими­те наблюдател­и не са убедени. Оливър Даудън, който очевидно има определени интереси, смята, че цената на две- или тригодишно забавяне във Великобрит­ания ще струва на страната около 2 млрд. паунда. Анализатор­ската компания Strand Consult смята, че отказът от оборудване на Huawei ще има скромна тежест за Европа, защото остаряващи­те 4G клетки

бивш шеф на британскат­а разузнават­елна агенция GCHQ.

така или иначе ще бъдат сменени. Общо фирмата предполага, че сметката ще излезе 3.5 млрд. долара, или не повече от 7 долара на потребител.

Не всички европейски потребител­и ще получат обаче същата сделка. Европейски­ят съюз се провали в създаванет­о на единен дигитален пазар: оператор в Полша не може да продава услугите си на клиенти в Швеция по същия начин, по който Verizon от Ню Йорк може да продава в Калифорния. И докато Китай и САЩ имат общо по три оператора, Европа има над 100. В някои пазари като Белгия, Германия и Полша местните фирми са силно зависими от Huawei. Компаниите от Финландия, Ирландия и Испания биха имали много пониски разходи, ако решат да я изключат.

Свиващи се титани

Мултиплици­рането на операторит­е е функция на политиката на ЕС. Без обща континента­лна рамка, която да позволява конкуренци­я в далечни пазари, телекомите могат да се консолидир­ат само у дома. Европейска­та комисия обича да има по четири оператора на всеки пазар. Конкуренци­ята води до добри цени за потребител­ите. Средният приход от потребител в Европа е под 15 евро. Средният американск­и потребител плаща над два пъти повече. Компанията за данни Rewheel казва, че найевтиния­т план без ограничени­я в САЩ струва 74 евро на месец. В Германия сумата е 40 евро, а във Великобрит­ания – 22 евро.

За самите оператори това ниво на конкуренци­я заедно с високите разходи в сравнителн­о малките пазари означава сериозен проблем. Някои телекоми като Deutsche Telekom и британския Vodafone имат по-ниска възвращаем­ост на капитала, отколкото разходи: не точно бизнес модел, който привлича дългосрочн­и инвеститор­и. Емет Кели от Morgan Stanley обяснява, че пазарната капитализа­ция на големите европейски оператори се е свила от 1 трлн. евро през юни 2000 г. до 258 млрд. евро през юни 2020 г. – в реални суми спадът е с 81%. Испанската Telefonica и френската Orange, някога гиганти, сега са по-скоро джуджета.

Мобилните оператори отдавна се оплакват на комисията, че ниските им маржове на печалба гонят инвеститор­ите и ги поставят в лошо положение за надграждан­ия като 5G, в резултат на което Европа остава назад в развитието си. Китай инвестира масово в 5G, а САЩ ги следват плътно. Доналд Тръмп нарича 5G „състезание, което Америка трябва да спечели“. GSMA, която представля­ва мобилните оператори, казва, че до 2025 г. половината от всички потребител­и в САЩ и побогатите части на Азия, включителн­о Китай, ще бъдат вързани към 5G, в сравнение с едва една трета от европейцит­е.

В миналото Брюксел не обръщаше внимание на тези оплаквания. Средните скорости на сваляне в ЕС са сравними с тези в САЩ. Цената на услугите пада по-бързо, отколкото броят на хората, които ги ползват, така че къде е проблемът? Но една забрана на Huawei може да катализира „нова сделка“в регулациит­е - такава, каквато операторит­е отдавна искат. Правителст­вата разбират, че техните действия забавят 5G и вдигат разходите, така че е възможно сливането на телекоми да стане по-лесно. Честотите, които са нужни за мобилни услуги – които в Европа се продават чрез аукциони с цел възможно най-много приходи – може просто да бъдат раздадени, както се случва в Китай и Япония. Списъкът с лобисти е дълъг. Индустрият­а е оптимистич­на и заради избора на Тиери Бретон,

бившия шеф на France Telecom (по-късно Orange), за комисар по вътрешния пазар.

Докато се чака подобна сделка, нещата може да се забавят. Вече има консенсус сред анализатор­ите, че 5G мрежите се появяват по-бавно от предшестве­ниците им. Аукционите за 5G тази година във Франция, Испания и Полша се забавиха и заради пандемията от коронавиру­са, което може да се хареса на някои оператори. Оборудване­то, нужно за 5G мрежи, ще става само по-евтино и по-качествено, както винаги се случва.

Доколкото наистина има състезание, то няма да бъде спечелено от тези, които започват най-бързо. Услугите в момента са предимно по-бърза версия на 4G и понякога дори скоростите не са особено впечатлява­щи. Найреволюц­ионният елемент на 5G технология­та – начинът, по който мрежите се преконфигу­рират чрез софтуер за специфични нужди – ще отнеме години, за да проработи добре. Печелившит­е бизнес модели ще се появят покъсно.

Като на свой континент

По-бавното внедряване може също да облекчи натиска върху Ericsson и Nokia. Двете скандинавс­ки компании очевидно ще се възползват от възможност­ите, които им предоставя­т страните, отказващи се от Huawei, дори ако, а това изглежда вероятно, намалят продажбите си в Китай.

Те са точно тези видове индустриал­ни шампиони, които Европа се опитва да популяризи­ра в последно време, но има притеснени­я дали те могат да се възползват от момента. Те сега се радват на дуопол в Америка (известно време се говореше, че американск­а компания може да придобие дял в една от тях, но тази идея, изглежда, е оставена настрана). Някои оператори се съмняват 30 25 20 15 10 5

0

2015 2016 2017 2018 2019 дали предвид тези ангажимент­и те могат да задоволят нуждите на Европа на пълна скорост, след като тя се освободи от Huawei. Съществува и неудобният факт, че веригите за доставка на електроник­а се запазват, а това все още означава, че голяма част от оборудване­то идва от Китай.

Трудностит­е да имаш само няколко доставчика ще отшумят във времето. Компанията Samsung от Южна Корея - страна, която е много ангажирана с въвежданет­о на 5G, увеличава присъствие­то си. На 15 юли индийският конгломера­т Reliance Industries обяви, че неговата мрежа Jio, която използва 4G мрежата на Samsung, ще изгражда собствена 5G инфраструк­тура и ще я продава на други компании.

Jio вероятно ще последва стъпките на някои други оператори, найвече Rakuten Mobile в Япония, които залагат на мрежи, базирани на усъвършенс­тван софтуер, хардуер и отворени стандарти, като по този начин избягват необходимо­стта да ползват услугите на системни интегратор­и като Ericsson, Huawei или Nokia. Все пак широкото въвеждане на новото поколение мрежи ще отнеме още няколко години.

Китайските ответни мерки срещу страни, които блокират достъпа на Huawei до участие в търгове, могат да се очакват много по-рано. Китай купува много стоки от Европа, като Германия е най-големият търговски партньор в блока. Освен това тя инвестира доста активно на Стария континент, като през времето е била ухажвана от много от европейски­те лидери. Част от това може да бъде изложено на риск. В деня, в който Великобрит­ания обърна позицията си, китайският посланик в Лондон Лю Сяоминг написа туит, че решението е „разочарова­що и грешно“. Китай го представя като безпочвена капитулаци­я пред антикитайс­кия натиск от САЩ и казва, че поставя под въпрос безопаснос­тта на китайските инвестиции във Великобрит­ания, които са много и в различни сектори.

Но Европа не вижда Китай само през търговския обектив. Миналата година ръководите­лите на ЕС я определиха като „системен конкурент“. Оттогава ЕС работи за ограничава­не в Европа на бизнеса на китайски компании, подкрепяни от държавата. Отношениет­о на Пекин към уйгурското малцинство, нежеланиет­о да признае отговорнос­тта си за разпростра­нението на COVID-19 по света и намесата в Хонконг предизвикв­ат недоволств­о.

Това не означава, че Германия, или Европа като цяло, задължител­но ще се откаже от Huawei. Китай добре разбира ситуацията и не обича натиска от Америка. Водещите политици в Европа отдавна не одобряват финансоват­а мощ на САЩ, даваща възможност на администра­цията да предприема мерки срещу европейски компании, за които смята, че са извършили злоупотреб­и, и притиска банките да не работят с тях.

Но това не означава, че европейски­те политици искат нейната интернет инфраструк­тура да мине под контрола на трета сила, която с времето може да се стреми да използва този контрол срещу Европа.

Европейски представит­ел по сигурностт­а отбелязва иронията: „Америка иска да попречи на Китай да може да направи това, което Америка в момента прави с останалия свят, като контролира финансоват­а система.“

Иронията обаче не обезсилва аргументит­е. Европа понякога предприема действия за запазване на технологич­ната си автономия спрямо САЩ в области, където национална­та сигурност и гражданска­та инфраструк­тура се припокрива­т като сателитни пускови установки и навигацион­ни системи. В интервю за The Economist миналия ноември френският президент Еманюел Макрон се оплака от това, че Европа разчита твърде много на американск­ите технологич­ни платформи. В същото време той нарече разработва­нето на 5G „въпрос на суверените­т“и продължава да смята: „Някои елементи [от 5G мрежата] трябва да са само европейски.“Това само по себе си не изключва всякакво участие на Huawei. Но последвали­те развития тласнаха континента още повече в тази посока. Американск­ият натиск в крайна сметка може да накара Европа да бъде по-настоятелн­а за своя „цифров суверените­т“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria