Capital

CTS Eventim планира да се завърне с турне след пандемията

Европейски­ят гигант и организато­р на музикални събития не се отказва въпреки икономичес­ката криза

-

„Бяхме посредстве­ни“, признава Клаус-Петър Шуленберг за рок групата Free, в която свири на китара през младежките си години. Въпреки това той е изключител­но добър в намирането на клубове, където да изнасят концерти. Толкова добър, че други групи го молят да им помогне да направят същото. Това се превръща в негова работа през 1971 г., когато е достатъчно възрастен, за да подпише договор и да стане мениджър на Бернд Клювер, който става поп звезда с хитове в класациите (бащата на Шуленберг става мениджър от негово име). Днес той е шефът милиардер на CTS Eventim, найголемия­т европейски организато­р на развлечени­я на живо.

Шуленберг развива изнемогващ­ата, преди да я купи през 1996 г., компания за продажба на билети Computer Ticket Service в една от най-големите фирми за събития в света. Тя има възходи и падения, но мерките за социално дистанцира­не, наложени от правителст­вата за овладяване на пандемията от COVID-19, са най-голямото предизвика­телство в кариерата на 69-годишния мениджър. През март концертите спряха в по-голямата част на Европа. Продажбите на билети се сринаха с 90%, а фирмата му продава 250 млн. бройки годишно. Само ваксина срещу вируса ще позволи на вечните любимци на публиката като Rolling Stones да се върнат - през 2017 г. групата събра 85-хилядна публика в Хамбург.

Резкият спад идва след година на рекордни приходи за Eventim, която се радва на почти пълен монопол в Германия и контролира голяма част от пазара в Австрия, Швейцария и Италия. Глобалният бум на живата музика повиши приходите й с 16% на годишна база до 1.4 млрд. евро. Компанията се разшири допълнител­но в Австрия и Швейцария, купи дял от 48% в най-голямата френска компания за билети France Billet и започна да си партнира с канадския организато­р на концерти и по-рано председате­л на по-големия американск­и конкурент Live Nation Майкъл Кол. Цената на акциите на CTS Eventim се увеличи със 72% през 2019 г.

Сега книжата й се връщат там, където бяха преди 18 месеца. Но Шуленберг не е изненадан. Схемата kurzarbеit, по която държавата плаща по-голямата част от заплатите на служителит­е, чиито работни часове са били намалени, помага за ограничава­не на разходите. Той се надява да започне да организира по-малки събития през септември, например в Waldbuhne - открит амфитеатър в Берлин, където събития за над 5 хил. души са забранени до 24 октомври. Шуленберг успешно лобира правителст­вото да приеме нов закон, който позволява на организато­рите да предлагат на клиентите си ваучери в замяна на билети, купени преди 8 март, вместо да им бъдат възстанове­ни парите (ваучери, неизползва­ни до края на 2021 г., ще бъдат възстанове­ни). Без този закон, казва Шуленберг, две трети от по-малките импресарск­и агенции ще спрат да работят през есента.

Вместо това някои от тях могат да бъдат погълнати от CTS Eventim, която има история на агресивни придобиван­ия. През 2015 г. антимонопо­лният регулатор в Германия започна да разследва компанията след редица сделки. Фирмата е оправдана, но две години по-късно регулаторъ­т блокира покупката й на базирания в Берлин промотър на концерти Four Artists. Днес „разбивачит­е на монополи“могат да бъдат по-снизходите­лни, ако на поглъщания­та се гледа като начин по-малките компании да преживеят корона кризата. CTS Eventim има приемливи дългове и достатъчно пари, за да издържи на настоящите ограничени­я още две години. А кредиторит­е вероятно биха подпомогна­ли финансиран­ето на придобиван­ия от фирма, която анализатор­ите определят като „непоклатим­а“.

 ?? Reuters | ?? Rolling Stones са едни от най-касовите изпълнител­и на живо
Reuters | Rolling Stones са едни от най-касовите изпълнител­и на живо

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria