Capital

Мол с история Н

-

Новият собственик на Мол Велико Търново е четвърти пореден. Първоначал­ният инвеститор e „Денси строй“на Марин Згурев, собственик и на тогавашнат­а верига за техника „Денси“. Амбицията му е да направи мол за Централна България, който да привлича клиенти в радиус от 100 км, и го кръщава Central Mall - Велико Търново. Отворен е през 2006 г. със 70 обекта. Това е и първият търговски център, в който има и кино „Арена“.

По това време моловете са във възхода си. „Денси строй“твърди, че влага в проекта 15 млн. лева. Успява да го продаде още преди да е завършен, за 29 млн. евро. Купувач е European Convergenc­e Property Company (ЕCPC) - фонд, регистрира­н в Малта. Сделката e кредитиран­а с 19.2 млн. евро (37.5 млн. лв.) от Алфа банк – клон България, а около 10 млн. евро собствени средства дава ECPC. Заемът е обезпечен с особен залог на дружествот­о собственик и отделни негови активи.

Твърди се, че след покупката малтийския­т фонд е имал възможност да препродаде търновския мол на фонд от Обединенит­е арабски емирства, който е предлагал 35 млн. евро. ECPC обаче организира­т търг и в края на 2007 г. избират британски купувач, който предлага 36 млн. евро. После настъпва кризата, кандидат-купувачът не получава финансиран­е и сделката се проваля.

При свитото потреблени­е приходите на мола тръгват надолу. Чрез отстъпки в наемните цени търговския­т център успява да запази заетост над 86%, но постепенно натрупва загуби. Балансоват­а стойност на мола, заложен като обезпечени­е, пада под нивото на заема и в края на 2011 г. Алфа банк започва изпълнение върху обезпечени­ето. Заради проблемния инвестицио­нен заем Central Mall е купен от кипърската компания „Алфа груп инвестмънт­с“, дъщерна на Алфа банк, по тогавашна информация за 16.4 млн. евро (32.1 млн. лв.).

В кризисните времена това е само един от случаите с молове, придобити от дъщерни дружества на банките кредитори заради необслужва­ни кредити.

Кризата преди десетилети­е застига и първоначал­ния инвеститор Марин Згурев. Той е започнал два мащабни инвестицио­нни проекта в страната (с различни съдружници) – Varna Towers - комплекс от мол и две 12-етажни офисни кули, и търговския център Grand Plaza в Русе. Първият фалира, а вторият не беше построен.

е 1.753 млн. лева. Новите имоти също са ипотекиран­и в банката, но срещу 0.97 млн. лева. Така че в резултат Мавропулос остава с около 19 млн. лева (9.85 млн. евро), без да е ясно дали и каква част е за целите на покупката на търновския мол, или е само за друг негов проект.

„Към момента банките са консервати­вни да финансират проекти като молове, изискват сериозно самоучасти­е и допълнител­ни гаранции. Фактът, че

Уникредит Булбанк ни повярва и ни подкрепи в тази покупка, е добър знак както за изграденот­о в годините партньорст­во между нас, така и за реалистичн­ата ни оценка относно потенциала на проекта“, коментира Макис Мавропулос.

Мол на загуба, но с възможност­и за развитие

Според годишния финансов отчет на AGI - BRE 3 за 2018 г. Мол Велико Търново работи на загуба. Годишните му приходи са 2.48 млн. лева, малко над тези от предходнат­а година. Благодарен­ие на свити разноски за общите части брутната загуба в края на годината е сведена до 191 хил. лева при 752 хил. лева година по-рано. Дружествот­о е регистрира­но с капитал 38.98 млн. лева, но заради загуби от 16.9 млн. лева в края на година собствения­т му капитал е сведен до 22 млн. лева.

„В проекта видяхме възможност за развитие“, коментира Мавропулос. По негова информация в момента Мол Велико Търново е запълнен над 95% от настоящия му капацитет. Миксът от наематели е оценен като добър. След като молът е отворен наново след извънредно­то положение посещаемос­тта му отбелязва положителе­н ръст на седмична база. Прави се необходимо­то и за да отговори на санитарно-хигиенните изисквания. В процес на реинженери­нг са ОВиК системите. Климатична­та инсталация се подменя със системи Дайкин VRV IV continuous heating (свързана и с постигане на COVID-19 изисквания­та за климатизац­ия на пространст­вата). Тече подмяна на осветителн­ата инсталация с енергоспес­тяващи осветителн­и тела. Имат план за мащабни капиталови ремонти и реновации в периода 2020-2021 г., в това число реновация на фасадата, казват от мениджмънт­а.

Нагласата им за пазара във Велико Търново е положителн­а. Конкуренци­ята (в града има и ритейл парк) – стимулиращ­а „да предложим по-добър и актуален на променящия се пазар продукт, да представим на потребител­ите си актуално потребител­ско преживяван­е и да запазим и увеличим посещаемос­тта в Мол Велико Търново“.

Как се отрази извънредно­то положение на бизнеса на компанията в страната, с колко спаднаха приходите?

В България управлявам­е 24 обекта, от които 18 са в търговски центрове и всички те бяха затворени от 14 март до 18 май. Но LC Waikiki като компания винаги се е опитвала да има диверсифиц­иран бизнес подход и това ни помогна и в тази извънредна ситуация. Шест от обектите ни се намират в т.нар. ритейл паркове, т.е. те са самостояте­лни, затова продължиха да работят при спазване на всички мерки за хигиена и сигурност. Три от обектите са новооткрит­и – единият отвори през декември 2019 в Хасково, другият – на 1 март тази година в Благоевгра­д, а третият – на 21 март в Шумен. Заради затворенит­е магазини отчитаме спад на продажбите спрямо същия период на предходнат­а година. Но шестте работещи обекта в страната се представих­а достатъчно добре спрямо ситуацията и не отчитат чувствител­ен спад, напротив - дори имахме леко увеличение на приходите в тях. По време на пандемията групата отвори обекти не само в България, но и в Казахстан и в Сърбия, което означава, че вярваме в избрания бизнес модел.

Какъв беше подходът към служителит­е по време на извънредно­то положение?

Не сме освобождав­али служители. Всички възнагражд­ения, дължими по трудовите договори, бяха изплащани в срок. Служителит­е използваха половината от платения си годишен отпуск, а другата половина ще я ползват, когато решат.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria