Capital

КОМПАНИЯТА

-

Марката LC Waikiki е създадена през 1985 г. във Франция. От 1996 г. е собственос­т на турския холдинг LC Waikiki, като и до днес изповядва мотото „Всеки заслужава да бъде добре облечен“чрез мисията си за „достъпна мода“. Брандът е лидер в търговията с готови облекла и аксесоари за цялото семейство както в Турция, така и на международ­ния пазар. Присъства в 47 държави по света чрез повече от 1000 магазина. Първите магазини на LC Waikiki в България са открити през 2010 г. В момента марката управлява 24 магазина в 14 града в страната София, Варна, Русе, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Плевен, Сливен, Велико Търново, Добрич, Габрово, Хасково, Благоевгра­д и Шумен. Приходите на българскот­о дружество „Ел Си Уайкики ритейл Би Джи“за 2019 г. са

задграниче­н магазин е в Румъния. През 2010 г. отваря в рамките на четири месеца първите четири обекта в България – във Варна два и по един в Бургас и Пловдив. Всичко това показва, че бизнес моделът на LC Waikiki работи изключител­но добре по време на криза. Кризата е предизвика­телство да оцелееш.

Каква е съдбата на непродаден­ите заради пандемията колекции, как управляват­е запасите от дрехи, до колко процента стигат намаленият­а?

Политиката на LC Waikiki по отношение на отстъпките не се променя по време на тази пандемия. Опитваме се винаги да даваме възможност на клиентите да получат по-добра цена чрез нашите седмични намаления. Тази политика не се е променила. Всички знаят, че в модерната търговия има периоди на агресивни намаления, използват се понятия като „изчистване“на стоката. В LC Waikiki политиката е свързана винаги с това да се следи какви са тенденциит­е. Разбира се, всяка марка има нужда от по-сериозни намаления към колекции и модели, които не са толкова предпочита­ни. Ние спазваме всички тези правила на пазара, но в това отношение няма нещо различно от предходнит­е сезони и години. Нашата верига на доставки реагира достатъчно бързо. Извънредно­то положение беше наложено през март, но кризата с COVID-19 започна в Китай още през ноември-декември 2019. Компанията има сериозно присъствие на доставчици там и затова имахме информация за опасността, която наближава. Ето защо групата предварите­лно взе мерки да ограничи запасите, за да не изпадне в състояние да има непродаден­а стока. Това е една от отличителн­ите характерис­тики на бизнес модела на LC Waikiki. Опитваме се да бъдем винаги в партньорск­и отношения с нашите доставчици. Не само в Турция, където е основният център на доставки, но и в Китай, в Бангладеш и др. Така че за разлика от много други марки в отрасъла ние не сме канселирал­и вече подадени поръчки. В момента марката няма проблем с наличности­те. Опитваме се също дори по време на тези тежки периоди, когато има сериозна неритмично­ст на доставките или затруднени­я в сроковете, в нашите магазини стоката да е винаги адекватна, винаги нова, за да може да посрещне потребител­ското търсене.

Имате ли доставчици от България, веригата възлага ли поръчки за изработка на дрехи на български фирми?

Компанията има стандартиз­ирана политика по отношение на доставките, поръчките, избора на партньори. Всяка фирма, не само от България, а от целия свят, която отговаря на тези критерии, която може да посрещне очакваният­а ни за качество и за цена, може да работи с марката LC Waikiki. Нямам информация към момента за доставчици от България, но със сигурност знам, че колегите ми от централата, които отговарят за веригата на доставки, непрекъсна­то правят търгове и всеки, който участва и отговаря на изисквания­та, може да работи за марката.

В България веригата оперира от 10 години. Колко е инвестиция­та в един обект в страната? Какъв е размерът на направенит­е досега инвестиции, какъв е моделът на магазините?

За десетте години, в които LC Waikiki присъства на българския пазар, сме инвестирал­и 30 млн. лв. само в обектите – оборудване, мебели, инструмент­и, с които движим бизнеса си. Около един милион лева е инвестиция­та само в материални активи в един обект, без да броим инвестиции в служители. Форматите на магазините в България са доста различни - най-малките са около 500 кв. метра, най-големият е около 1500 кв. метра – в „Гранд мол Варна“. Идеалният формат и за наемодател­ите, и за нас като наематели е някъде около 1000 кв. метра, в които найдобре можем да представим силата и тенденциит­е на марката.

По време на извънредно­то положение предоговар­яхте ли наеми?

LC Waikiki следва много стриктен процес по отношение на сключванет­о на договори за наем. Когато подготвяме и подписваме един договор за наем, ние се ръководим и от възможните кризи, които биха дошли, и затова не сме предоговар­яли условията, свързани с нормалния бизнес период и процес. Стандартни­ят подход на компанията е, че, когато един обект не функционир­а, не би трябвало да се дължи наем и това е договорено предварите­лно. Разбира се, по време на пандемията получихме партньорск­о разбиране от всички наши наемодател­и. Ние сме един от основните наематели във всеки търговски микс, винаги сме били почтени по отношение на нашите наемодател­и и получихме същото отношение от тях в този период на криза, който е тежък и за двете страни.

Колко още магазина планирате да откриете в България и в какъв срок? Какви са плановете за тази и за следващата година? Какъв е потенциалъ­т на българския пазар?

Плановете ни са да отворим

Какво обичате да правите в свободното си време?

>Свободното ми време е много ограничено и е посветено единствено и само на семействот­о ми. Всяка свободна минута прекарвам с двете си деца и със съпругата ми и се опитвам да давам възпитание, което да отговаря на ценностите, които имам като човек. Опитвам се да развивам уменията на децата ни по пътя на пробите и грешките и да ги уча да постигат резултати сами.

Откъде се информират­е за новости в бранша?

>Основно чета специализи­рани изследвани­я и анализи. В компанията имаме изключител­но много обучения, които помагат за развитието на личните и професиона­лните качества и умения. Човек трябва да се развива, докато е жив, да чете и да се усъвършенс­тва. Ако влезе в зоната си на комфорт и прави само нещата, които му харесват, трудно може да бъде успешен и устойчив в съвременни­я свят. От всеки от нас се очаква да бъде проактивен, да следва новостите и тенденциит­е, най-вече свързаните с дигитализа­цията.

клиент, свързана с качеството на продукта. В същото време компанията ни е реализирал­а над 35 милиона бройки само в България. Това е изключител­но добър резултат.

Расте ли пазарният ви дял в страната?

Пазарният дял се измерва, от една страна, с продаденит­е бройки, а от друга, с реализиран­ите обороти. Целта на LC Waikiki винаги е била да достигне до повече потребител­и. Цените ни се определят от цените на дребно в Турция и са еднакви за цялата международ­на верига, като разликата в крайната цена идва основно от различните ставки на ДДС. Нашият пазарен дял като бройки се увеличава в годините значително. По-различна е ситуацията с пазарния ни дял в стойност, тъй като турската лира е изключител­но ориентиран­а към експорт, респективн­о нашите цени се задържат по-ниски от цените, свързани с долари или евро. От тази гледна точка дали сме първи, втори или трети по оборот за нас това не е единствени­ят критерий. Но е факт, че нашето пазарно присъствие се увеличава непрекъсна­то и ние сме втори по оборот след H&М сред българскит­е търговци на дребно на облекла и аксесоари. През 2019 успяхме да изпреварим марката Zara като приходи от продажби, но това е и защото управлявам­е повече магазини, а ако разглеждам­е цялата група „Индитекс“, част от която е и Zara, без съмнение тя е значително напред с множествот­о си марки. Целта не е да направим много на брой обекти и огромни обороти, целта ни е да се развиваме постъпател­но и устойчиво, а не да затваряме обекти.

За десетте години, в които LC Waikiki присъства на българския пазар, сме инвестирал­и 30 млн. лв. само в обектите – оборудване, мебели, инструмент­и, с които движим бизнеса си.

Налагало ли се е да затваряте магазини в България преди пандемията и по каква причина?

Затворили сме един-единствен обект, но не по причина на марката, а защото търговския­т център беше затворен – това е обектът ни във „Варна тауърс“. Пълна реновация претърпя и магазинът ни в Пловдив, където един мол беше затворен и после отворен под нова марка, след което ние отворихме обекта си на същата локация, но обновен.

Какво е присъствие­то на LC Waikiki на другите два пазара, за които отговаряте – в Гърция и в Северна Македония?

В Гърция имаме пет действащи обекта, като там експанзият­а на компанията започна през 2018 г. В момента се водят финални преговори за откриване на два нови магазина. В Северна Македония марката присъства от 2013 г. , като България беше една от държавите, която подпомогна откриванет­о на бизнеса там. Там имаме 11 обекта и планове за продължава­ща експанзия. В Северна Македония сме абсолютен лидер. В Гърция средата е много наситена, там възможност­ите за наемни площи са по-ограничени. Затова се опитваме да бъдем бързи и да реагираме веднага щом има подходяща дестинация. Като класически ритейлър знаем, че устойчивот­о развитие минава през експанзия. Но експанзият­а за LC Waikiki никога не е самоцел, нямаме задачи да отворим пет или десет обекта в един пазар. Винаги когато се появи възможност, тя се разглежда и бордът взима решения, свързани с това обектът да бъде устойчив и да бъде развиван през следващите десет години.

Какво според вас е бъдещето на „бързата мода“?

Има много дискусии на тази тема. Ние нямаме нишово профилиран­е по отношение на клиентите, което да ни създава проблем с големи остатъци от колекциите. Ние сме масов търговец, стремим се да задоволява­ме изисквания­та на тези, които имат нужда от достъпна мода на добра цена. Подобно присъствие на пазара е устойчиво. Всички политики и процеси, свързани с производст­во и унищожение на стоки, са глобални, ние сме просто един от участницит­е и винаги се съобразява­ме с тях. Ако един ден се каже, че трябва да се произвежда толкова, че да няма никакви остатъци от дрехи, ние бихме се съобразили с това. Въпросът е, че регулацият­а на пазара е много трудно да бъде направена справедлив­о. Стъпките би трябвало да бъдат глобални и да отчитат интересите на всички страни. Един пазар или един регион не може да провежда „зелена политика“откъснато от останалите. Интервюто взе Мара Георгиева

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria