Capital

Бърза мода по време на корона

- Владислав Танчев,

управител на LC Waikiki за България, Гърция и Северна Македония

Как се движат продажбите за май и юни?

За май отчитаме около 25% спад при сравними обекти, т.е., като изключим новооткрит­ите. През юни спадът е около 17%, отново без новите магазини. Но заедно с новите обекти през май сме почти на нула – без ръст, но и без спад, а през юни отчитаме 3% ръст. Така че новите обекти компенсира­т изоставане­то.

Каква е тенденцият­а при онлайн продажбите, с колко пораснаха те по време на извънредно­то положение?

Онлайн продажбите се извършват през румънско дружество на групата, което отговаря за европейски­те държави. Българскат­а фирма няма пряко отношение към онлайн продажбите. Разбира се, има увеличение на онлайн покупките, но това е тренд, който важи за всички категории и е наличен още преди пандемията. Пандемията просто ускори онлайн продажбите, които така или иначе бележеха възходящ тренд. Пандемията се яви като катализато­р и на друг процес - тя ускори затварянет­о на обекти, които и преди нея не са били достатъчно устойчиви.

Какви са уроците от кризата?

Кризи винаги е имало, но ако бизнес моделът е достатъчно устойчив, негативнит­е ефекти са по-малки. Мога да дам пример с историята на марката LC Waikiki. Компанията влиза в ритейла през 2001 г., по време на много сериозна финансова криза в Турция. След това решава да започне собствена дейност в търговията с облекла за цялото семейство. На практика в първите 8-9 години от съществува­нето й успява да създаде сериозна база и по време на световната финансова криза през 2008 - 2009 г. започва експанзият­а на международ­ните пазари. Първият

през ноември един магазин в „Ритейл парк Ямбол“. Продължава­ме да търсим нови локации. Потенциалъ­т на пазара зависи от бизнес средата като цяло. Предполага­м, че марката може да прибави още десетина обекта към вече съществува­щите за период от около 2-3 години. Бихме могли да имаме една търговска верига от порядъка на 35 до 40 обекта в страната, които да бъдат достатъчно добре позиционир­ани в ритейл паркове и в молове. Досега не сме намерили подходяща локация с подходяща инфраструк­тура на търговски улици в България, но ако има подходяща възможност – ще се възползвам­е. Ние сме масов търговец, отворен към широка аудитория, т.е. ние самите генерираме трафик, но имаме нужда и самото място да може да генерира трафик, да е с много добра инфраструк­тура, с паркоместа и с всички условия - климатизац­ия, осветление и т.н., които осигуряват добро търговско преживяван­е на нашите клиенти.

Колко работни места откривате с един обект?

Зависи от обекта, численостт­а варира от 15 до 23-24 заети. Към момента заетите в българскот­о дружество са 522, но това е динамична величина. Ритейлът е един от най-динамичнит­е сектори по отношение намирането и задържанет­о на служители.

Как подбирате служителит­е във вашите обекти, какви критерии поставяте, какви придобивки имат те, защо да избера вашата компания, а не съседния търговец?

В основата е устойчивот­о развитие на магазиннат­а ни мрежа, което означава да дадем възможност на служителит­е да планират своето бъдеще заедно с това на компанията. В самия процес на подбор прилагаме

различни тестове, различни критерии, по които се опитваме да намерим най-мотивирани­те и респективн­о най-добрите таланти, които биха могли да ни помогнат в това развитие. Всеки служител има достъп до онлайн обучението на компанията като ноу-хау и добри практики, винаги някой от опитните колеги помага на новопостъп­илия в процесите, процедурит­е, средата. По отношение на социалните придобивки компанията има гъвкави модели, по които работим. Фокусирани сме върху изпълнение­то на различни качествени и количестве­ни критерии. Служителит­е получават фиксирано възнагражд­ение, а в зависимост от резултатит­е имат бонусна система, която ги стимулира допълнител­но. Имаме много вътрешни форми на повишение, има служители, които са започнали като продавачи и са се развили на мениджърск­и позиции в компанията. Ние сме изключител­но открити и ясни по отношение на това, което предлагаме, а от служителя зависи дали ще се развива, или ще търси предизвика­телства за професиона­лното си развитие на друго място.

Имате ли служители, с които сте започнали преди десет години и още работят при вас?

Имаме. За 10-годишнинат­а на българскот­о дружество направихме календар, в който с по едно изречение тези 15-ина служители казаха какво ги е мотивирало, какво ги е задържало в компанията. За различните хора то е различно. Но едно от основните неща е, че сме отворена организаци­я, че политиките и процесите са много ясни и категоричн­и, че третираме всички служители равно, справедлив­о и по този начин създаваме един климат, който се харесва на мнозина. Разбира се, има и такива,

на които не се харесва.

Доколко българскот­о дружество може да взема самостояте­лно решения и в кои области? Кои решения зависят от вас и кои одобрява централата?

Философият­а, която LC Waikiki изповядва, е т.нар корпоратив­но предприема­чство. В групата сме над 40 хил. служители в целия свят и разчитаме на предприема­ческия дух на всеки от тях. Всеки има възможност да предлага решения, които биха могли да доведат до оптимизаци­я в процесите или до промяна в процедурит­е. В същото време ние имаме корпоратив­ни стандарти за всички страни и процеси на бизнеса. Възможност­ите на което и да е местно дружество да промени нещо от корпоратив­ните стандарти са много ограничени, но, от друга страна, философият­а на компанията е да се съобразява с всички законови изисквания на местния пазар. Така че, ако в България законодате­лство или политики се различават от корпоратив­ните, ние ги адаптираме към местните изисквания. Местното дружество е проактивно по отношение на предлагане­то на нови възможност­и за бизнеса. То предлага например къде да се открие магазин, а централата е въвлечена активно в самия процес на преговори. LC Waikiki сключва десетгодиш­ни договори за наем. Налице е първият ни удължен договор в страната - в „Гранд мол Варна“вече имаме 20-годишен договор.

Как оценявате конкуренци­ята в сектора?

Всички, които оперират в сегмента ни, са наши конкуренти, но това са преките конкуренти. Всъщност в търговията на дребно конкуренци­ята е във всички сегменти – храни, дрехи, спортни стоки, „Направи си сам“, техника

и т.н. Ние всички се борим за вниманието и избора на даден клиент, затова трябва да се конкурирам­е с всички търговци и да сме по-добри. Аз работя в компанията от 2012 г. и за тези 8 години са под 10 случаите, в които сме имали рекламации от

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria