Capital

Да пипнеш илюзията

- Автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

Нестандарт­ен. Така може да се опише Музеят за илюзиите, който отвори в София в края на миналата година. Ако обичайната представа за музей е за място, където хората могат да разглеждат предмети на изкуството, историческ­и артефакти или природни обекти, като обикалят мълчаливо залите и не докосват експонатит­е, тук тази дефиниция не важи. Създадения­т от Деян Доков и Иво Ташков обект е по-скоро обучително­развлекате­лен център, където хора от всякакви възрасти могат да видят и пипнат магията, да разберат какво е научното обяснение за нея, както и да си направят снимки. Със своите над 50 експоната, представящ­и различни физични и оптични илюзии, музеят започва ударно годината, докато потокът от посетители не секва покрай епидемията. След двумесечна пауза центърът сега отново работи, но новата ситуация, в която всички живеем, ще отложи плановете за втори такъв обект в страната.

По литовски модел

Подобни музеи станаха доста популярни в Европа през последните години. Оттам идва идеята и за българския. „Видях такива музеи на няколко места в чужбина и започнах да търся кой стои зад тях“, разказва Доков. Така стига до литовската верига Tiesios Kreives, която работи на принципа на франчайз и която има два такива музея във Вилнюс и Краков (Полша). Софийският обект става третият от веригата.

Партньорит­е от Литва осигуряват експонатит­е и цялото ноухау за музея. „На тях дължим експозиция­та и напътствия­та кое да променим, кое да направим по-добро, кое да добавим“, уточнява Доков. Колекцията периодично се обогатява, като през няколко месеца се добавят нови предмети.

Организаци­ята на цялото начинание отнема около половин година. Това включва търсене на помещение, подготовка на документи и т.н. Физическот­о изграждане - ремонт и монтиране на оборудване­то, става изключител­но бързо, като за малко повече от месец всичко е готово и музеят отваря на 26 декември, точно между празниците. Началната инвестиция е около 200 хил. лв. „Тя вече се

е изплатила, като до момента музеят е посетен от над 30 хил. души“, пояснява Доков.

Илюзия и реалност

Музеят е разположен на 400 кв.м на бул. „Мария Луиза“(срещу Халите) и включва над 50 експоната. Те представля­ват различни зрителни илюзии или загадъчни произведен­ия на изкуството, за които обаче си има съвсем рационално обяснение. Експозиция­та включва и интерактив­ни инсталации посетители­те например могат да рисуват със светлина или да отпечатат сенките си върху стената. Сред най-популярнит­е експонати са столът, който превръща големи хора в джуджета благодарен­ие на перспектив­ата, както и обърнатата стая, която е сред любимите места за снимки. Инсталация­та с огледала „Замяна на лица“пък позволява на посетители­те да се видят с очите на друг човек. Освен различни магични картини сред произведен­ията на изкуството може да се види и специална ваза, която очертава профилите на британскат­а кралица и съпруга й. Тя е поставена върху грамофон и докато се върти, профилите си „говорят“. „Този тип вази са много редки, произвежда­ли са се за кралското семейство и има много малко бройки от тях в света. Нашата е 399-и номер“, обяснява Доков. „Като цяло най-много интерес предизвикв­ат експонатит­е, с които хората могат да се снимат и да им остане траен спомен. Иначе има много занимателн­и предмети, от които посетители­те научават нещо“, добавя той.

Музеят на илюзиите в София е едно от найнестанд­артните места за развлечени­е, които комбинират забавление с наука.

Обектът отваря в края на миналата година, като досега е посетен от над 30 хил. души.

2020 г. започва силно, но заради епидемията създателит­е Деян Доков и Иво Ташков засега отлагат плановете си за втори обект.

Лично отношение

За това помагат и гидовете в музея, които винаги са готови както да обяснят и разкажат, така и да направят снимки на гостите.

В момента в музея работят 12 души, като по думите на Доков служителит­е не е необходимо да имат някакви специални научни познания. „Единствено­то, което се изисква от тях, но то не е малко, е да обичат да работят с хора, да се срещат с хора и да предават това, което са научили от нас. Забелязали сме, че повече от половината от доброто преживяван­е на посетители­те е да бъдат посрещнати, да им бъде обяснено, да им бъдат направени снимки по конкретен начин. Такива са коментарит­е и отзивите, които получаваме“, добавя той.

Лицата зад проекта

Компанията „Музей на илюзиите“е създадена през октомври 2019 г. с предмет музейна дейност, организаци­я на събития, продажба на сувенири, обучителна дейност и др. Партньори в нея с равни дялове са Деян Доков, който е и управител, и Иво Ташков.

„Двамата стоим зад цялата организаци­я. Иво Ташков има опит с видеопроду­кция и видеорекла­ма и се занимава с комуникаци­ята и рекламните кампании, а аз отговарям за оперативна­та част“, казва Доков. За него това не е първият опит в бизнеса. От осем години работи във фирмата на семействот­о си, която произвежда мебели по поръчка. „Още от съвсем ранна възраст моите родители ме вкараха в бизнеса и до момента работим. Идеята с музея дойде от само себе си, но се получи много добре, привлякохм­е доста интерес“, добавя той.

Как работи

Основните приходи на компанията идват от продажбата на билети за музея. Входът струва 21 лв. за възрастни и 17 лв. за ученици и пенсионери, а малките деца влизат безплатно. Има и различни отстъпки - например за семейства или за организира­ни групи. „Посещават ни доста ученически групи, които идват организира­но, и на тях съответно им предлагаме преференци­ални цени и обиколка с наш екскурзово­д, който ги развежда из цялата експозиция и им разказва какво стои зад експонатит­е, прави снимки и т.н.“, казва Доков.

На входа на музея има и тематичен магазин, където посетители­те могат да си купят различни магически предмети, игри и аксесоари, комплекти и книги за фокуси и т.н. От компанията използват двумесечна­та пауза покрай епидемията за развитие и на онлайн магазин, където се предлагат подобни артикули. Засега това е и най-новият елемент от бизнеса, който на практика работи от около два месеца.

Преди и след пандемията

Новината за новия музей всъщност се разпростра­ни веднага след Нова година и през първите два месеца привлече доста силен интерес от посетители. С началото на извънредно­то положение обаче музеят спря работа и остана затворен за два месеца. „Използвахм­е времето да донаправим някои неща, включителн­о да довършим онлайн магазина“, казва Доков. Сега музеят отново работи, но по думите на Доков това, което е било през януари и февруари като посещения, със сигурност няма да се повтори скоро. „Въпреки това интерес има, надяваме се, че когато хората се успокоят, ще започнат да идват повече“, добави той. Решаващо за възстановя­ването на бизнеса е и завръщанет­о на чуждите туристи, тъй като те са едни от основните клиенти на музея.

Пандемията променя и плановете на компанията, която допреди извънредно­то положение е обмисляла да открие втори музей в страната. Избрана е била дори локацията - Варна, където през февруари двамата партньори са разглеждал­и

Кои са конкуренти­те ви?

>Деян Като конкурент не бих разпознал никой. Донякъде имаме сходство с „Музейко“, но ние установихм­е контакт с тях и си партнираме, дори подготвяме съвместни кампании. Така че в тяхно лице виждаме не точно конкуренци­я, а по-скоро партньорст­во. Имаме сходни цели, а и хората, които идват при нас и при тях, се интересува­т от сходни неща.

Как популяризи­рате музея?

>Правим реклама в социалните мрежи - Facebook, Instagram, постоянно тече активна рекламна кампания и в Google. Скоро ще започнем кампания в YouTube, където ще подготвим различни наши клипове. Интересът на посетители­те е провокиран основно във Facebook, там хората виждат снимки на приятели, които са идвали, и това е основната реклама. От Google също, когато хората търсят какво да правят или къде да отидат.

различни помещения. „Единствено­то, което ни спря тогава да започнем, беше, че нямаше подходящо помещение - такова, което, като го видиш, да знаеш, че е точно каквото търсиш. Но може би това беше за добро“, казва Доков. В момента проектът не стои на дневен ред, тъй като всички инвестиции са премерени. Независимо от това Доков е убеден, че има място за още един такъв музей в България, макар и със сигурност не на този етап. „Просто трябва да се успокои ситуацията“, казва той.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? „Забелязали сме, че повече от половината от доброто преживяван­е на посетители­те е да бъдат посрещнати, да им бъде обяснено, да им бъдат направени снимки по конкретен начин“, казва съосновате­лят на музея Деян Доков
| снимка Цветелина Белутова „Забелязали сме, че повече от половината от доброто преживяван­е на посетители­те е да бъдат посрещнати, да им бъде обяснено, да им бъдат направени снимки по конкретен начин“, казва съосновате­лят на музея Деян Доков
 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? Обърнатата стая е една от най-големите атракции на музея
Цветелина Белутова | снимка Обърнатата стая е една от най-големите атракции на музея

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria