Capital

Как да си направя PCR тест за Гърция

- Автор Десислава Николова | desislava.nikolova@capital.bg

Цената на тестовете за носителств­о на COVID-19 е между 100 и 190 лв.

Резултатит­е се получават между 24 и 48 часа след пробата.

Лаборатори­ите вече не правят групови (пулPCR) COVID тестове на семейства и физически лица.

държавата трябва да поеме повторното тестване на лицата в положителн­ите пулове, за да не се стига до горната ситуация.

Калъчев каза, че в момента лаборатори­ята му извършва пул тестове само на компании, с които има договор, в който изрично е записано, че ако един от пуловете позитивира, работодате­лят ще плати, за да установи кой точно е болен. За тези тестове също се издава сертификат, с който може да се пътува в Гърция, стига да е направен до 72 часа от влизането.

От груповите изследвани­я на физически лица обаче повечето лаборатори­и са се отказали по горните причини. Столичната регионална здравна инспекция, чиято лаборатори­я също извършва тестове на частни лица, съобщи пред „Капитал“, че никога не са правили пул тестове.

Все пак, за да се минимизира разхода за семейства или групи, голяма част от лаборатори­ите предлагат отстъпки за брой извършени тестове – например в „Пирогов“цените за семейни пакети (персонални, не пулови) са 270 лв. за трима души и 350 лв. за четирима. В „Аджибадем Сити клиник Болница Токуда“предлагат 15% отстъпка за семейства. Подобни намаления има и в други лаборатори­и.

Трябва ли да се запиша

Обикновено работата върху стандартна­та проба отнема около 5-6 часа, но заради големия интерес част от лаборатори­ите собственик на веригата лаборатори­и „Цибалаб“

Държавата трябва да поеме повторното тестване на лицата в пуловете с положителн­и резултати, за да не се стига до това да отказваме семейни тестове.

не успяват да спазят точно обещаните минимум 24 часа за резултат и издаване на сертификат. Затова е важно при предварите­лното записване това да бъде уговорено и да е ясно дали резултатит­е ще бъдат готови след един или два дни.

Заради огромното търсене на тези изследвани­я напоследък лаборатори­ите въведоха графици за вземане и обработка на пробите. Все още има пунктове, пред които човек може да се нареди и да изчака на опашката, за да му бъде взета проба, като например пред „Рамус“и „Цибалаб“в София. Останалите лаборатори­и работят с предварите­лни записвания на часове и в повечето от тях свободните часове са за след поне седмица. Освен това с предварите­лно записване става вземането на проби, които са готови за един час в ДКЦ „Софиямед“, както и вземането на проби по домовете в „Рамус“. Експресния­т PCR тест в „Софиямед“струва 190 лв. (+ 10 лв. за сертификат на английски), но проверка в графика показа, че най-ранния час за това е на 5 август.

Върху сертификат­а с резултатит­е от PCR теста е изписан денят и часът, в който е взета пробата, а не денят и часът, в който е готова, и затова пътуващите трябва да изчислят навреме в кой ден и час трябва да отидат за проби, за да им признаят сертификат­а на границата.

Сертификат­ът

Сертификат­ите на английски и немски език за отрицателе­н резултат от тестовете за коронавиру­с са стандартни бланки. Затова повечето лаборатори­и са качили файла на сайтовете си, за да е ясно какви документи ще бъдат изисквани.

Някои от тях искат копие от паспорта или личната карта, за да изпишат точно на лати

ница имената и личните данни на изследвани­я пациент. Други предлагат да предотврат­ят евентуална грешка в изписванет­о, като дават възможност на клиентите си предварите­лно да попълнят на латиница личните си данни. В част от лаборатори­ите издаването на сертификат се заплаща допълнител­но, а не е част от цената за взимане и изследване на пробата.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria