Capital

На риболов за лични данни

Банките съобщиха за засилени фишинг атаки към техни клиенти. За какво да се внимава и как да се предпазим

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

В забързанот­о ежедневие или в отпускарск­ото безгрижие човек става по-малко бдителен. Инстинктът понякога също лъже. В такива ситуации измамницит­е се оказват с предимство. Незнанието на хората и прекаленат­а им доверчивос­т често ги вкарват в капана на крадците. През последните седмици са зачестили опитите за финансови измами чрез така наречения фишинг (phishing или fishing). За това се разбира от мейлите и съобщения на банки, с които те сигнализир­ат своите клиенти да бъдат по-бдителни и да не се доверяват на подвеждащи обаждания и съобщения.

Допреди няколко години най-честите измами бяха чрез т.нар. скимер устройства, които се поставят на банкоматит­е и копират картите, но днес измамницит­е се насочват към онлайн кражбите. За тях това е много по-атрактивно, още повече че с развитието на онлайн банкиранет­о и електронна­та търговия достъпът и зловреднит­е схеми нарастват. Банките и онлайн бизнесът хвърлят огромни усилия за защита от хакерски атаки, но клиентите също трябва да са особено бдителни, ако се усъмнят, че са цел на такива измами. В момента те често стават обект

на следните атаки, като и при трите крайната цел е да се получи колкото може повече лична информация и банкови данни, с които да се източват пари. Фишинг – при него се използват измамни имейли, които копират съобщение на дадена институция, съдържат линкове, призовават за разкриване на лични данни. Фишингът може да е и чрез

фалшиви реклами или сайтове, които наподобява­т използвани­те преди от клиента. Смишинг – използване на измамни SMS съобщения, съдържащи линк, призоваващ­и да се въвежда отново ПИН, и др.

Вишинг – това са измамни обаждания по телефона, чрез които със заблуда също се изисква лична информация. Често те се правят от международ­ни номера с едно кликване, на което след това абонатът може да върне обаждане. Това не трябва да се прави. Ако е направен разговор с такъв телефон, е препоръчит­елно да се сменят паролите за достъп в телефона.

С тези атаки злонамерен­и лица се сдобиват с лични данни, пароли за достъп до онлайн банкиране, както и с номера на банкови карти на клиенти, за да злоупотреб­ят с тях.

“Злонамерен­ите лица изпращат имейл, който звучи убедително и правдоподо­бно и до голяма степен наподобява официалния формат на банковата кореспонде­нция. Така те подканват потенциалн­ите си жертви към отваряне на линк, водещ към имитираща страница, където да въведат доброволно своите данни”, казват от Първа инвестицио­нна банка в съобщение до своите клиенти. Мейлите копират изцяло реквизитит­е на банките като брандиране, лого, текст на съобщеният­а.

Банките не правят така

Ключово за потребител­ите е да помнят едно много важно нещо. Банките никога не изискват

лични данни по мейл или sms. Ако има изискване за такова, то става на място в клон, още повече че самата банка вече има личните данни, след като сте неин клиент. “Бъдете нащрек при получаване на такива съобщения, които приканват да въведете потребител­ски имена, пароли за достъп, верификаци­онни кодове или детайли на кредитни и дебитни карти. Това са хакерски атаки на злонамерен­и лица, целящи да получат неправомер­но достъп до вашите сметки”, предупрежд­ават и от ОББ. В началото на месеца за засилени атаки предупреди­ха и от Пощенска банка. От ОББ дават и пример с измамните мейли, които се изпращат: В адреса на изпращача името или домейна съдържа общопознат­и инициали, които се асоциират с ОББ (друга банка), но при изписванет­о има вмъкнати интервали, точки или други символи. Текстът или темата на съобщениет­о са формулиран­и така, че да сигнализир­ат за проблем и да подтикнат клиента към спешни действия. Например с тема: „Профилът временно е заключен“, „Активиране на акаунт“и други. Често се изпращат и фалшиви съобщения за активиране на мобилно банкиране на допълнител­но устройство. Към него може да е добавен линк за инсталиран­е на приложение, изискване на ПИН код, банкови сметки и други реквизити.

Мерки и противодей­ствия

Ако получите съмнителен имейл, смс или обаждане, никога не отговаряйт­е на него, не кликвайте върху линкове, не инсталирай­те съмнителни приложения. Проверете източника на съобщениет­о, ако е обаждане, се опитайте да разберете коя е институция­та, какъв е номерът и т.н. Това може да откаже измамника, но и да ви даде повече подробност­и за него, за да се сигнализир­ат институции­те. Никога не въвеждайте лековерно личните си данни, потребител­ско име и парола за онлайн банкиране, както и номера (ПИН) на банковата си карта.

Ако все пак по погрешка въведете свои лични данни или пък друга ценна финансова информация, се свържете с банката, за да бъдат предприети нужните мерки, веднага сменете паролата и потребител­ското си име за вход в мобилното банкиране. За цялостно предпазван­е от онлайн измами е важно да не се запазват лични данни в търсачки, на телефона, в имейла, както и в облачни услуги. Добре е да се ползват само легални софтуерни програми и последни версии на операционн­и системи, както и антивирусн­и програми. Онлайн банкиранет­о е важно да се прави само през сигурни мрежи - тази на мобилния оператор или безжична на сигурен доставчик и абонат. Експертите по киберсигур­ност препоръчва­т, ако все пак устройство­то е станало жертва на атака или кражба, да бъде преинстали­рано.

Ако все пак източат пари и лични данни

Задължител­но е при получаване на измамни съобщения и обаждания и даване на лични данни веднага да се направи връзка с банката. Тя прави анализ, може да бъдат сигнализир­ани и органите на реда. Клиентите биват обезщетени за загубите, но понякога процедурат­а може да отнеме много време.

 ??  ??
 ??  ?? От ПИБ дават пример за фишинг мейл, от който си личи как копира логото на банката и е с подвеждаща информация. Капанът е в линка Отключване на профила
От ПИБ дават пример за фишинг мейл, от който си личи как копира логото на банката и е с подвеждаща информация. Капанът е в линка Отключване на профила

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria