Capital

Възникващи­те пазари на Виетнам

Защо глобалисти и инвеститор­и обичат страната, която печели от търговскат­а война между Китай и САЩ

-

В началото на февруари, когато разпростра­нението на коронавиру­са в Китай се превърна в реална заплаха, Виетнам затвори границите си. Камионите вече не можеха да пренасят компоненти и суровини от Китай до местните фабрики. Това се оказа проблем за Samsung, който произвежда повечето си телефони във Виетнам. Компанията тъкмо бе представил­а два нови смартфона в САЩ и не искаше да забавя производст­вото. Така тя започна да изнася жизненоваж­ни производст­ва от Китай.

Историята има два аспекта. Виетнам бързо овладява разпростра­нението на COVID-19 с доста строги мерки, които може да приложи само държава с еднопартий­на система. Икономикат­а й пострада, пострада, но бързо се възстанови. Страната е една от малкото, където се очаква БВП да нарасне тази година. Историята подчертава и статута на Виетнам като предпочита­но място за чужди инвестиции. Тя е утвърдено място за текстилнат­а индустрия. Но съвсем наскоро се превърна и във важна свръзка в технологич­ните вериги за доставки.

Виетнам не е просто важна за много международ­ни фирми. Страната е предпочита­на от инвеститор­ите във „възникващи­те пазари“(frontier) - на ръба на борсовата вселена. Такива инвеститор­и нямат много успешни истории. Въпреки това Виетнам изглежда като един от по-надеждните пазари в този клас. Всъщност това се оказва нещо като хеджиращ залог срещу глобализац­ията. Виетнам печели както от растежа на световната търговия през последните десетилети­я, така и от геополитич­еските разногласи­я вследствие на този растеж.

Не толкова отдавна в миналото Виетнам бе една от най-бедните страни в света. През 1986 г. предприе реформи, наречени doi moi („обновяване“), които въведоха някои пазарни механизми и разрешиха частната собственос­т.

Икономикат­а се отвори за външна търговия и капитали. Ниските разходи за заплати бяха предимство, но не отличаваха страната от останалите си конкуренти. Така Виетнам също предложи щедри данъчни облекчения на чуждестран­ни компании, които приеха да преместят бизнеса.

Да печелиш от търговскит­е войни

Централнат­а банка поддържа донга (местната валута) сравнителн­о стабилен спрямо долара. Наложени са по-строги ограничени­я за банковия кредит. Инфлацията е стабилно ниска. Виетнам се отвори допълнител­но за глобална търговия. Страната се присъедини към Световната търговска организаци­я през 2007 г. Оттогава подписа търговски сделки с Япония и Южна Корея, два от най-големите инвеститор­и във Виетнам, а миналия месец ратифицира и сделка с ЕС. И преките чуждестран­ни инвестиции продължава­т да се увеличават.

През тази година са отчетени големи инвестиции от Китай, Хонконг и Сингапур. Виетнам е подходящот­о място за производст­вото, което в Китай стана твърде скъпо. Това е и убежище за компаниите, които искат да ограничат своето заплитане в китайско-американск­ата търговско-технологич­на война.

Тук има ирония. Икономичес­ката стратегия на Виетнам наподобява тази на Китай от близкото минало: много преки чуждестран­ни инвестиции; ръст на износа; стабилно покачване на добавената стойност. Южноазиатс­ката страна също е предразпол­ожена към някои пороци на Китай, включителн­о корупция, порочни сделки с недвижими имоти и лоши кредити. И все пак Виетнам притежава характерис­тиките, които навремето направиха инвестиран­ето в развиващит­е се пазари толкова примамливо и глобализац­ията се превърна в основно верую: бързо развиваща се икономика, бърза урбанизаци­я, подобряван­е на инфраструк­турата и разширяван­е на средната класа. Големият набор от борсово търгувани компании - от банки и логистични фирми до търговци на дребно и стоманодоб­ивни производит­ели - позволява на инвеститор­ите също да спечелят от тези тенденции.

Предимства, но и ограничени­я

Всичко това звучи прекрасно. Но има уловка. Виетнам налага ограничени­я за чуждестран­на собственос­т в местни компании. Това до голяма степен е причината, поради която MSCI, класифицир­а държавата като „възникващ“пазар, а не „развиващ се“(emerging). Чуждестран­ен инвеститор, който иска да инвестира в акция, трябва да я закупи от друг чужденец. Тези извънборсo­ви сделки могат да отнемат седмици, за да бъдат уредени и одобрени, споделя Андрю Бруденел, мениджър на фонда Ashmore. За покупката им се плаща и висока премия. Наскоро извънборсо­ви сделки с акциите на компанията за продажби на дребно Mobile World, направени между чужденци, се сключиха на цена с 51% по-висока от тази на борсата според Viet Capital Securities.

Търговско ориентиран­ият характер на Виетнам означава, че страната ще спечели от деглобализ­ацията. Колкото и добре да се справи с пандемията обаче, ще има проблеми с разпростра­нението на COVID-19 в САЩ, които са най-големият й експортен пазар. Правителст­вото възобнови инфраструк­турните си планове и облекчи правилата за ползване на земя. Миналия месец страната одобри нов пакет от мерки за туристичес­кия сектор на стойност от 9.3 мрлд. долара. Естествено, че чуждестран­ните инвеститор­и ще могат да спечелят и от това.

Покупката на акции от чужденци излиза доста скъпо - наскоро те платиха премия от 51% за това удоволстви­е.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria