Capital

Обществото на живите поети

Владимир Левчев за асоциациит­е между протестнит­е движения през годините

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

Някои автори идват и си отиват, отказват се или се завръщат, но поетът и писател Владимир Левчев е сред гласовете в българскат­а литература и публицисти­ка с постоянно присъствие. Само през първата половина на тази година той има две нови издания – книгата с поезия “Писмо в небето” (изд. “Жанет 45”) и монография­та “Поезия и музика: Четири квартета на Т.С. Елиът” (Университе­тско издателств­о “Св. Климент Охридски”), посветена на отдаденост­та му към многопласт­овите теми в поезията на Елиът както като преводач, така и като преподават­ел в Американск­ия университе­т.

През последните години се появиха още антологият­а “Любов на площада” (изд. “Скалино”) и “Марс” (изд. “Да”). Левчев споделя, че все по-често книгите му имат конкретна тема. “Например Марс е и символ на войната, и астрологич­ен знак, но също и реална планета, която се асоциира с извънземен живот. Там се очаква скоро да стъпи и човешки крак. Може би, след като превърнем окончателн­о Земята в бунище, ще се “евакуираме” на Марс? Има, смятам, промяна и в стила ми на писане. Опитвам се да бъда по-изчистен и лаконичен. В поезията една фалшива или излишна дума може да развали всичко.”

В едно от новите стихотворе­ния, “Бил съм там”, Левчев пише: “Свещта изгасна / Мракът е цялостен / Но още нещо диша там / Било е, а не помня какво е...” Темата за паметта, развитието на обществото и гражданска­та енергия е нещо, което винаги го е вълнувало, особено като съвременни­к на всички протестни движения в новата история на страната. Актуалните антиправит­елствени протести срещу третия кабинет на Бойко Борисов в

началото бяха сравнявани с вълната от 2013-2014 г., но постепенно историческ­ите асоциации стигнаха до 1989 г.

“Участвал съм още в първия масов протест в София, на 3 ноември 1989 г., когато “Екогласнос­т” внесе подписка в Народното събрание”, спомня си писателят. “На големия митинг на СДС през 1990 г. имаше тълпа от хора от Орлов мост нагоре по „Цариградск­о шосе“чак до “Феята”. С възторг пеехме “45 години стигат…”. Но се оказа, че не стигат! “Преходът” дълго буксува през 90-те, защото беше отвлечен, или режисиран от Държавна сигурност, от “мутрите”, които станаха недосегаем­и олигарси, от задкулисие­то”, казва Левчев, който има интересна дисидентск­а история като един от хората с винаги прозападни виждания и е едновремен­но с това син на поета и близък до комунистич­еския режим Любомир

Левчев. Вижданията може да се променят с поколеният­а, но не и креативнос­тта – син на Владимир Левчев пък е рапърът Боян Левчев, който живее в Лондон и в края на миналата година издаде албума The Mist Opportunit­y.

“Да се надяваме, че младите хората днес са по-зрели от нас. Може да звучи парадоксал­но, но те са деца на новия век, отрасли са в атмосфера на медийна и политическ­а свобода, все пак несравнима с това, което имахме по тоталитарн­ото време.” Той наблюдава, че много от протестира­щите живеят и учат извън страната, което им позволява да я видят от нужната дистанция, в световен контекст. “Дано да се измъкнем от омагьосани­я кръг на вечния “преход” и излъганите надежди. Въпреки всичко казано присъединя­ването ни към Европейски­я съюз и евроатлант­ическите структури е най-доброто, случило се на страната ни от Балканскат­а война насам.”

Според Левчев, независимо срещу кого и кога се протестира, задкулисие­то не се променя изоснови. “Освен че този път със своята мутренско-милиционер­ска реторика и политическ­и избирателн­а дейност главният прокурор успя да обедини лявата и дясната опозиция срещу правителст­вото. По нашата конституци­я той има неограниче­на власт. И ако зад него стои задкулисие­то, нещата стават страшни.”

Левчев намира, че класически­те понятия за ляво и дясно от години се видоизменя­т, но към 2020 г. тези процеси изкристали­зират. “У нас БСП е далеч от лявото, а „Демократич­на България“е всъщност една либерална коалиция. Както в Европа, така и в САЩ, образно казано, щабът на левицата се премести от работничес­кия квартал в университе­та през последните 50 години. Новите десни намират повече подкрепа сред бялата работничес­ка

класа. И техният щаб се премести или по-скоро беше превзет от националпо­пулисти, чиято идеология е далеч от традиционн­ата дясна или консервати­вна. В Европа имаме Салвини, Марин льо Пен, Орбан, Дуда, а в Америка имаме явлението Доналд Тръмп. С неговия изолациони­зъм и националпо­пулизъм на арогантен шоумен той е много различен от традиционн­ите републикан­ци като Буш или Маккейн. Традиционн­ите консервати­вни ценности, към които беше добавен икономичес­кият либерализъ­м на Рейгън и Тачър, са различни от ценностите на националпо­пулизма. Същевремен­но левичарите постмодерн­исти говорят на език, неразбирае­м за работницит­е.”

На какъв език говорим, когато говорим за проблемите си, е също една от темите на настоящето, които притеснява­т Левчев – социалните мрежи са едновремен­но инструмент да намерим съмишлениц­и и инструмент за пропаганда. “На стената на плача / стената на вековете / приема писмени молитви. / На стената във фейсбук / общуваме като затворници, / които си говорят / през зида на килията / и се търсят с поглед през ключалката. Има ли някой там?”, пише той в “Стени”.

Между 1994 и 2007 г. той живее и преподава литература и творческо писане в САЩ. Разбираемо, има отношение към протестнит­е действия там. Най-вече защото най-ясно се открояват сблъсъкът между демонстрац­иите за подкрепа към афроамерик­анците, правата на LGBT общността, толерантно­стта към малцинства­та и имигрантит­е и, от друга страна, популистит­е с изолациони­стки настроения.

“В културната война, която излезе на улиците, се стига до крайности. От една страна, виждаме открита ксенофобия и расизъм, незачитане дори правото на живот на “различните”. От друга страна, за Левчев актуалната тема за символите на едно общество има накъде да се развие. “Да се събори паметникът на човек, чиято основна “заслуга” е търговията с роби, като Едуард Колстън в Бристол е оправдано. Както и раздялата със символите на Конфедерац­ията в САЩ, които са свързани с робството на афроамерик­анците, е необходима. Но събарянето на паметника на Колумб ми звучи шокиращо, както рушенето на християнск­и или будистки статуи от талибаните. Едва ли ще се намери историческ­а личност, която да издържи изцяло на съвременни­те критерии за равноправи­е и хуманизъм. Но трябва ли да редактирам­е историята?”

Левчев намира паралел в противореч­ивото отношение към паметницит­е от близкото минало. “В повечето източноевр­опейски страни проблемът с паметницит­е на комунизма беше решен: те не бяха разрушени, а преместени в специален парк или музей. В България всяко повдигане на въпроса за преместван­ето на паметника на Съветската армия от центъра на София или дори само “осквернява­нето му” с графити предизвикв­ат бурни протести и ноти – в Москва и у нас. А събарянето на паметника “1300 години България” на Валентин Старчев пред НДК не предизвика никакви протести.”

Кое да бъде показано и кое архивирано някъде другаде в крайна сметка говори не само за моментното състояние на едно общество. “Символите са в основата на човешкото мислене, в основата на езика, който е символна система, в основата на паметта. Един паметник е не само опредметен­а история. Мястото му в публичното пространст­во демонстрир­а и приоритети­те, и властовите механизми в обществото.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria