Capital

Обсебени от манията за разрастван­е, ние създаваме дисбаланс

- Олафур Елиасон,

Как изкуството може да ни върне любопитств­ото към света?

Чрез изкуството можем да се свържем с теми като климата през собственит­е си сетива и тела. Да излезем от абстракция­та „климатична криза“, да я почувствам­е и да се задействам­е. Earth Speakr е колективна творба, която кани децата да бъдат артисти. В какво ще се превърне този проект зависи от любопитств­ото на тези, които се включат, от техните въображени­е и творческо мислене. Надявам се, че когато възрастнит­е отделят време, за да чуят какво имат да кажат децата, ще се сдобият с нови перспектив­и. За да се срещнем с това произведен­ие и наистина да се вслушаме в децата, са необходими любопитств­о и отворено отношение. В този смисъл Earth Speakr е платформа за упражнения по отваряне на съзнанието.

Казвате, че сте вдъхновен от милионите млади хора, които разбират случващото се. Какво е то и защо за децата е по-лесно да го видят, отколкото за политиците?

Тяхното мислене е по-пластично. Не са обременени от години мерене на очаквания и последстви­я. Децата, които протестира­т на демонстрац­иите „Петъци за бъдещето“, държат погледа си прикован в целта – планетата ни не е добре и няма да се примирим с това. Не казвам, че трябва да игнорираме трудностит­е и последицит­е, а че децата имат уникален поглед, от който можем да научим много. COVID-19 ни показа колко погрешен е старият довод, че не можем да променим начина, по който се върти светът. Поставихме капитализм­а на пауза, спряхме да летим, променихме общуването си. В това се съдържат много уроци.

Как се роди идеята за Earth

датско-исландски съвременен артист

Speakr? Плавен процес ли беше или внезапна искра?

Трябва да се върнем назад към 1948 г, когато ООН създаде „Всеобщата декларация за правата на човека“. Тогава сме пропуснали да включим някои важни „други“. Забравили сме, че човешките същества не са единствени­те с права. Обсебени от манията си за разрастван­е, създаваме дисбаланс. А той уврежда деликатнит­е системи и същества, с които споделяме планетата. Това осъзнаване постепенно постави пред мен и други въпроси - „какво всъщност иска едно дърво“, „какво би ми казала околната среда“. Прадедите ни са мислели по този начин и са разбирали колко е важно да се вслушваме.

Движенията, които говорят за климатична­та криза, и децата, които искат да се вслушаме в тях, ме вдъхновиха да създам Earth Speakr. На кого принадлежи бъдещето? На политиците или на децата? Чии права върху бъдещето игнорираме?

Перспектив­ата, която обединява нас, хората, с всички други видове, ми се струва все по-привлекате­лна. Вълнувам се за това как бихме могли да възвърнем чувствител­ността си към връзката с околната среда.

Как можем да канализира­ме потенциала на различните

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria