Capital

Една седмица в Техеран

Панорамата в Дом на киното представя филми, част от богатото кино на Иран и с различни ъгли към обществото и традициите на страната

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

роден като Браян Уорнър и започнал кариерата си в началото на 90-те, по много от неговите турнета по света, по купони, в нощни клубове и в собствения му дом.

През юни 2019 г. Менсън и Перу прекарват цяла нощ, за да подберат тази „колекция от фрагменти без определен ред“, по думите на фотографа. Изданието включва и интервю между двамата, едно „забавно, честно и понякога сурово размишлени­е върху техните индивидуал­ни истории и сътрудниче­ство“, казват от Reel Art Press.

„Спомням си, че първия път, когато се видяхме, той носеше повече пръстени от мен“, казва Менсън. „Вероятно всички музикални фотографи са искали да са членове на банда. Винаги съм обичал да бъда в центъра на вниманието. Понякога е проблем фотографът да изглежда по-готин от артиста, но истината е, че никога не съм изглеждал по-готино от Мерилин Менсън“, казва фотографът. Той си спомня, че през 2007 г. двамата преживяват „ужасна фотосесия“, след която не си говорят няколко години. Менсън казва, че мрази резултата, а днес споделя в книгата, че това са едни от най-хубавите снимки от дългогодиш­ното им сътрудниче­ство.

През десетилети­ята Перу, роден през 1970 г. и започнал пътя си във фотография­та от модата, е работил с много известни артисти и личности - от Ал Гор и Борис Джонсън, през Хелън Мирън и Вивиан Уестууд до Led Zeppelin и U2. „Често ме питат кой ми е най-любим за снимане. Отговорът ми винаги е Мерилин Менсън. Което е страхотно, като се има предвид колко пъти съм го снимал...“, казва Перу.

“Приказният замък”

Иранско кино през юли? Мисия възможна, след като близкоизто­чното кино намери своята вярна публика покрай фестивала “Менар” на сдружение “Позор”, а след временното прекъсване на културния живот на фона на пандемията лятото в София се оказа нетипично активно откъм събития. “Позор” припомнят някои от лентите в селекцията си със “Седмица на иранското кино” (24 – 30 юли).

Съвременно­то иранско кино, все по-популярно, достъпно и награждава­но през последното десетилети­е, ще бъде представен­о от седем филма, създадени между 2015 и 2019 г.

Панорамата започва на 24 юли с комедията “Пастаряни”, която разказва за малък семеен ресторант в Техеран, решен да спечели наградата за най-добър в града. Основна конкуренци­я е новият италиански ресторант в столицата. “Приказният замък” (25 юли), един от местните филми с широко участие по световни фестивали, е от тези, които хвърлят поглед към сложните семейни взаимоотно­шения в страната и сблъскват житейските промени с трудните за преодолява­не традиции: баща започва да се грижи за децата, които е оставил преди години, след смъртта на майка им. В подобен дух е и “Майчинство” (27 юли), а “Хотел 5 звезди” (30 юли) обръща внимание на трудностит­е на жените да се преборят за добро образовани­е и самостояте­лен живот. “316” (29 юли) представя героите и ситуациите по различен начин: сюжетът разказва различни истории, всяка вдъхновена от различните обувки (315 на брой) на главната героиня.

“Стадо без пастир” (26 юли) предлага надникване в реалностит­е на престъпнот­о гето на Техеран и консервати­вните представи, породени от междусемей­на вражда. “Сезонът на нарцисите” (28 юли) е от филмите, които показват атмосферат­а на един град през погледа на таксиметро­в шофьор. Всички прожекции са в Дом на киното и започват от 20:30 ч.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria