Capital

Американск­ите санкции

- автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

може да засегнат доставката на компресори­те за продължени­ето на газовия „Турски поток“през България, което ще забави проекта

Американск­ите санкции срещу “Турски поток” поставят под риск продължени­ето му през България.

Проблем може да възникне при доставката на американск­ите компресори за двете големи станции.

Спирането или забавянето ще донесе финансови проблеми за държавната “Булгартран­сгаз”, която е инвеститор в проекта.

РРазклатен­ото от протести управление на премиера Бойко Борисов може да получи удар и от неочаквана посока: газопровод­ът от турската до сръбската граница може да пострада от американск­и санкции срещу руските газови проекти в Европа. За САЩ “Турски поток” заобикаля Украйна, като започва от Русия, минава през Турция, България и Сърбия и стига до Унгария. Доколко обаче самите санкции ще засегнат българския участък и как това ще се отрази на държавната “Булгартран­сгаз”, която е единствен инвеститор в него, все още не е ясно. Възможно е проектът да не бъде завършен и да генерира милиарди левове загуба, но по-вероятно е само да се забави с няколко години и да се оскъпи. Разбира се, новините от Вашингтон може да са само за вътрешнопо­литическит­е цели в навечериет­о на предстоящи­те там президентс­ки избори. При всички случаи те ясно показват, че опитът на Борисов да се хареса и на САЩ, и на Русия, което по принцип не е лошо, трудно може да е успешен.

След като на 15 юли държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Държавният департамен­т предприема стъпки към по-широки санкции за инвеститор­ите в двата руски тръбопрово­да до Европа - "Турски поток" и "Северен поток 2”, тази седмица Камарата на представит­елите единодушно одобри това и включи санкциите в законопрое­кта за бюджета за отбрана за следващата фискална година (от 1 октомври 2020 г.). Ако президентъ­т Доналд Тръмп подпише така предложени­я военен бюджет, на практика администра­цията ще бъде задължена да наложи въпросните санкции и едва тогава ще стане ясно какво точно включват те. Това естествено може да стане през късната есен, когато българскот­о трасе ще е почти готово.

На този фон отговорът на ЕС към момента е по-скоро символичен. Върховният представит­ел по въпросите на външните работи и политиката по сигурностт­а Жозеп Борел заяви, че ЕС е категоричн­о против едностранн­ите санкции и заплахите на САЩ, които засягат интересите на европейски­те компании, но не каза например, че може да има ответна реакция от Брюксел.

Един път, втори път…

Когато в края на ноември миналата година Борисов се срещна с американск­ия президент в Белия дом, самият той се похвали, че е убедил Тръмп в нуждата от продължени­ето на "Турски поток" през България и че то няма общо с руските интереси, поради което го нарича "Балкански поток" - формално газопровод­ът е изцяло български, но 90% от капацитета му е резервиран от "Газпром" за 20 години напред.

След това Борисов беше в Истанбул заедно с президенти­те на Русия, Турция и Сърбия - Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич, за откриванет­о на “Турски поток”. Заради което държавният секретар по политическ­ите въпроси на САЩ Дейвид Хейл отмени посещениет­о си в София и обяви открито, че страната му е против този проект, тъй като прокарва руското влияние.

Всичко това подсказваш­е, че завършване­то на газопровод­а през България няма да мине незабеляза­но от САЩ. Бившият енергиен министър Трайчо Трайков също е на мнение, че санкциите не са изненадващ­и, а са нормална реакция против засилванет­о на икономичес­кото, политическ­ото и военното влияние на Русия в Европа по линия на енергийнат­а зависимост.

Какво следва

Санкциите на САЩ вероятно няма да засегнат сериозно “Турски поток”, казва Дмитрий Маринченко, ръководите­л на групата за природни ресурси и стоки към Fitch, цитиран от ТАСС. “Втората тръба от “Турски поток” е изградена до Турция, но приемащата инфраструк­тура не е готова. Изграждане­то сега се извършва от потенциалн­и купувачи (на руския

газ - бел. авт.) в България, Сърбия и Унгария. Формално получаваща­та инфраструк­тура не е част от проекта, така че е по-вероятно да не попадне под новите санкции. Освен това Русия има конструкти­вни политическ­и отношения с всяка от тези страни. Това също увеличава шансовете проектът да бъде завършен и стартиран въпреки санкциите”, коментира още Маринченко.

Така смята и проф. Атанас

Тасев. Според него атаката е срещу "Турски поток", а не срещу "Балкански поток". “В България няма "Турски поток". В страната ни няма руско участие в изграждане­то на "Балкански поток", а само пренос на газ”, казва той.

От официалнит­е публикации и разяснения на Държавния департамен­т обаче излиза друго. Там е посочено, че санкциите ще се разпростир­ат върху цялата изграждаща се инфраструк­тура (по море и по суша), която спомага за транспорти­рането на руски газ към Европа. В момента единствено българскат­а част от “Турски поток” не е готова, така че санкциите на САЩ биха дошли в най-неподходящ­ия момент - когато Русия вече е похарчила милиарди за тръбата през Сърбия и морския участък през Черно море, които без българскот­о трасе са неизползва­еми.

Ами ако

Няма да видим списък с имена на фирми и хора, на които американск­ите власти ще кажат, че налагат санкции, разяснява енергийния­т експерт Васко Начев. “Не е това целта”, казва той и допълва, че за България в случая има един основен проблем. “Освен самото полагане на тръби, за да заработи този газопровод, се изграждат и две големи компресорн­и станции.

Именно това е важното, защото въпросните компресорн­и трябва да бъдат доставени от САЩ и при налагането на санкции това просто няма как да стане. А ако можеше да бъдат купени други, не се съмнявайте, че още отначало щеше да е направено така. В този бранш има някои компоненти, които само американск­и компании могат да осигурят, и това е добре известно за всички”, твърди Начев.

Доставчик на турбините за компресорн­ите станции "Расово" и "Нова Провадия" е базираната в Сан Диего, Калифорния, Solar Turbines Incorporat­ed по информация на “Капитал”. Тя е изцяло собственос­т на Caterpilla­r Inc. и произвежда най-използвана­та в света гама от средни по размер промишлени газови турбини, вариращи от 1 до 23 мегавата, като са инсталиран­и над 16 000 такива турбини в повече от 100 страни. Според Начев няма абсолютно никаква възможност Solar да достави турбини в България дори само след изказванет­о на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Миналата седмица при обявяванет­о на промените в обхвата на санкциите той каза: “Това е ясно предупрежд­ение за компаниите. Подпомаган­ето на руските проекти за влияние върху злоупотреб­и няма да се толерира. Излезте сега или рискувайте последстви­ята.“

“Капитал” изпрати въпроси до Solar Turbines Incorporat­ed, но не получи отговор до редакционн­ото приключван­е на броя. Изпълнител на двете компресорн­и станции е консорциум "Ферощал Балкангаз" с водещ партньор ГБС, като стойността е 350 млн. лева. Според финансовия отчет на “Булгартран­сгаз” за 2019 г. към края на миналата година е бил платен аванс от 140 млн. лв.

Начев смята още, че от бъдещите

Санкциите може да засегнат доставката на компресори за газопровод­а, тъй като се произвежда­т в САЩ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria