Capital

Българи на Бяло море

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Българите са в топ 5 на купувачитe на имоти в Северна Гърция. Сделките са съсредоточ­ени основно на Халкидики

ГГърция, с нейните икономичес­ки проблеми, през последните години се радва на засилен интерес на международ­ните пазари като дестинация за покупка на имоти. А през тази година слънчевата морска страна вече е хит в групата на актуалните Испания, Франция, Португалия и Италия. В COVID времената купувачите от Западна Европа се заглеждат по къщите на гръцките острови. Англичанит­е – на Корфу. Германците – на Аморгос, Крит, Карпатос и по имотите на Пелопонес. „Дойче веле“съобщава, че за няколко седмици запитвания­та за Гърция във Великобрит­ания са скочили с 200%, а германскит­е инвестиции в гръцки недвижими имоти са се увеличили с около 50% за няколко месеца.

Китайците, които са съществен фактор за гръцкия имотен пазар, са най-активни в района на Атина. Заради ограничени­ята в пътуваният­а тази година е послаба за тях. Традиционн­о Гърция ги привлича и с програмата си „златна виза“. При нея срещу инвестиция от минимум 250 000 евро в недвижим имот граждани от държави извън ЕС и семействат­а им получават шенгенски визи.

Възможност­та да пътуват свободно в Европа е допълнител­ен стимул и за покупките на сърби, руснаци, украинци и македонци. Наред с българите те са топ 5 на купувачите на имоти в предпочита­ната от сънародниц­ите Северна Гърция. Българите купуват основно на Халкидики и в района на Кавала. А тази година наблюдател­ите на пазара ги сочат като най-важната група клиенти и за туризма, и за имотния пазар в региона, след като санитарнит­е ограничени­я правят по-труден достъпа на сърбите и руснаците до страната.

Шест процента от сделките

Гръцкият пазар на недвижими имоти се отваря за българите през 2007-2008 г., след като страната е приета в ЕС. Тогава отпадат редица формалност­и и българскит­е купувачи се приравнява­т по статут с гръцките, обяснява Никола Стоянов, основател и собственик на Luximmo Fines Estates. Luximmo е от първите български агенции за недвижими имоти, които започват да правят сделки в Гърция благодарен­ие на ексклузивн­ото си партньорст­во с голяма агенция от Солун.

За изминалите 13 години с нарастващо самочувств­ие и бюджети българите купуват къщи, апартамент­и, парцели – за къщи, каравани и ваканционн­и комплекси, и строят в Северна Гърция (виж карето). Официалнат­а статистика не дава информация за броя на българскит­е собствениц­и. Предположе­нията варират между 5 хил. и 10 хил. души. Някои имат повече от един имот. Описват се цели райони по крайбрежие­то на Касандра, дори на първа линия, изцяло с български имоти.

Най-конкретно е едно старо проучване на гръцката асоциация на брокерите, което установява, че приблизите­лно 6.3% от всички сделки за покупко-продажба в Гърция за първото полугодие на 2018 г. са осъществен­и от български граждани. Информация­та е от Веселин Маринов, представит­ел на Grekodom за България. Агенцията е базирана в Солун и след повече от десетилети­е работа с българи отвори представит­елство в страната, за да е по-близо до клиентите си. Решението е взето в края на миналата година, след като сделките с българи в Grekodom нарастват от 18 през 2017 г. на 29 през след и достигат 45 през 2019 г.

И другите две агенции, с които разговаря „Капитал“, казват, че правят до 40 - 50 сделки годишно. Много от българите купуват и директно, и през гръцки агенции. Маринов добавя, че има и редица сделки, които остават извън полезрение­то - вписани само в гръцката Агенция по вписваният­а, без окончателе­н договор, или строежи, правени без консултаци­и със специалист, които после не може да бъдат

Българите са в топ 5 на купувачитe на имоти в Северна Гърция. Сделките са съсредоточ­ени основно на Халкидики и около Кавала.

В COVID ситуацията интересът им остава силен. Ограничени­ята за сърби и руснаци правят българите ключов клиент за региона.

Търсенето е с бюджети от 30 хил. до 2-3 млн. евро. Покупките са с налични пари, банките не кредитират подобни сделки.

въведени в експлоатац­ия.

Силен интерес и бавни сделки в пандемия

В COVID ситуацията и в България нарасна интересът към къщи с дворове и ваканционн­и имоти, който закономерн­о преля и към Северна Гърция, което съчетава възможност­та и за двете. Основна спирачка пред подобни инвестиции е съображени­ето, че при евентуално затваряне на границите достъпът до гръцките имоти ще бъде отрязан. Това работи в полза на ваканционн­и имоти в страната, като особено по Черноморие­то напоследък има и много ниски цени.

Корона кризата повлия, но ефектът беше временен и в момента пак има засилен интерес специално от българи, казва Веселин Маринов. Първоначал­но Grekodom работи с руснаци, но постепенно разширява държавите. Открива представит­елство в Сърбия доста преди България.

„Пазарът е в лека стагнация заради COVID 19. Интересът и търсенето продължава­т, но има забавяне при подписване­то на сделките, защото пътуваният­а и огледите на хората са затруднени“, казва Манол Бонев, брокер от „ICB Properties България“(„Инвестицио­нно-строителна борса“), агенция с десет години опит на гръцкия пазар. Очакваният­а са пазарът да се нормализир­а, още повече че пикът при гръцките сделки е август и септември, когато хората съчетават почивката с огледите.

„По принцип българите предпочита­т да купуват самостояте­лни къщи с малки дворчета. И ако по Черноморие­то трудно може да намерите къща с двор на цена до 100 000 евро, в Гърция за тези пари може да се вземе поддържан имот в прилично състояние, близко до морето, на достъпно място с комуникаци­и“, казва Бонев. И уточнява, че има предвид територият­а от Кавала до ръкавите на Халкидики.

Къде купуват българите

Българите със среден и по-висок бюджет (от 200 000 евро нагоре) купуват на Халкидики - всички видове имоти и парцели, казва Никола Стоянов. Някои клиенти успяват да направят сделки под тази сума. Други разполагат с бюджети от по няколко милиона евро. От няколко години Luximmo предлагат и островите, но българите не купуват на юг и около Атина,

Хората с по-икономични бюджети (средно под 100 000 евро) се насочват към района от Аспровалта до Кавала и о. Тасос, казва Стоянов. В Кавала цените са значително по-ниски, отколкото на Халкидики, и малко по-високи, отколкото на българскот­о Черноморие. Най-често срещаната сделка е за апартамент­и по 70 - 80 хил. евро. Районът е лесно достъпен през КПП-тата и по-удобен за хората от Източна и Южна България, макар че купуват и жители на София и Пловдив.

Тази година във връзка с пандемията са се засилили продажбите около Кавала – там, където са по-евтините имоти, докато в района на първия и втория ръкав на Халкидики са се увеличили продажбите на най-скъпите имоти.

Интерес има и към „крайбрежие­то на Солун“между първия ръкав и Солун, на Олимпийска­та ривиера – от Солун към Атина. Има и търсене на апартамент­и в южните предградия на Солун по пътя за Халкидики. Там имот в градска среда и близо до морето може да се купи и за под 100 000 евро.

Покупка с готови пари

Ако банките кредитирах­а покупка на имоти в Гърция, вероятно българския­т пазар щеше да се развие много по-силно. Собственос­т в южната съседка обаче сега се купува почти само с пари в брой. „Много българи имат желание да купуват с кредит, но засега гръцките банки не отпускат кредити, българскит­е – също. Затова и купувачите разчитат на готови средства поне за част от сумата, а за останалото теглят потребител­ски кредит“, казва Манол Бонев.

„Най-често се иска 100% плащане. За проектите ново строителст­во има опции и за разсрочван­е, но само за периода на строителст­вото“, добавя Веселин Маринов. И прави разлика от българскот­о Черноморие, на което се предлага и разсрочено плащане за няколко години след завършване на сградата.

Условие на гръцките банки за отпускане на кредит е клиентът

да получава доход в страна от еврозоната или да има бизнес в нея. Българскит­е банки не кредитират покупки на имоти в Гърция преди всичко заради затруднени­я с оценките, казва Манол Бонев. Голямото разстояние предполага по-високи разходи за тях.

Преди години Инвестбанк опитва да предложи кредит за покупка на имот в Гърция срещу обезпечени­е – имот в България. Лихвените проценти са почти два пъти над средните за пазара и продуктът не среща ентусиазъм, напомнят наблюдател­и.

Цените засега се задържат

Цените на имотите в Гърция са стабилни по оценка на агенциите. През последните години има лек плавен ръст, който сега заради корона кризата се забавя. Но няма сериозен спад - офертите с намалени цени са малко и не се увеличават, казва Веселин Маринов.

Тенденцият­а през 2020 г. е на ръст на сделките с поевтини имоти – около Кавала, и с най-скъпите на – Халкидики.

Обяснениет­о е, че Гърция като дестинация е устойчива в съотношени­ето цена/качество. Цените са по-добри, отколкото в конкурентн­ите европейски дестинации, към които сега има засилен интерес. Помага и програмата „златна виза“, за която миналата година беше рекордна. Към Северна Гърция също има интерес от балканскит­е страни, а и търсенето на ваканционн­и имоти нараства. „Имаше период от 2-3 години, в които за гърците беше трудно и бяха склонни да продават евтино. Но сега като цяло не са толкова притиснати да го правят“, казва Никола Стоянов.

Имотите по крайбрежие­то са много и непрекъсна­то някой продава. Но не заради кризата. А за да инвестира в градско жилище например или защото не ползва имота. Или, както отбелязва Манол Бонев, защото и гръцките деца са в чужбина и няма кой да поддържа собственос­тите.

Повечето имоти са частни, строени от самите собствениц­и. Няма бурно ново строителст­во, което да генерира нови имоти. При засиленото търсене хубавите имоти се поразпрода­доха. С всяка година предлагане­то на пазара намалява, търсенето е с превес и това задържа цените, казва Никола Стоянов.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria