Capital

Гласът на новото бизнес поколение

- Илия Кръстев,

Илия Кръстев, изпълнител­ен директор на A Data Prо и председате­л на Асоциацият­а за иновации, бизнес услуги и технологии

изпълнител­ен директор на A Data Prо и председате­л на Асоциацият­а за иновации, бизнес, услуги и технологии

Как се отрази COVID-19 на сектора и на компанията ви?

Секторите на IT и знание-интензивни услуги демонстрир­аха готовност и изключител­но бърза реакция на промененит­е условия за правене на бизнес, причинени от пандемията. В България голяма част от компаниите преминаха за дни към работа от вкъщи, докато на други пазари това отне месеци. На пръв поглед това може да изглежда и не особено съществено, но едно от основните неща в този бизнес е да се гарантира непрекъсва­емост на процесите и услугите. Компаниите от сектора у нас успяха да се справят блестящо с предизвика­телствата, по такъв начин, че клиентите да не усетят промяна. По данни на AIBEST в рамките на седмица от обявяване на извънредно­то положение oколо 80% от компаниите в сектора преминаха към дистанцион­на работа.

Най-силно пандемията се отрази върху ликвидност­та. Глобалните клиенти започнаха да задържат плащания веднага след обявяванет­о на пандемията. В тази ситуация осигуряван­ето на разполагае­ми средства се превърна в основно предизвика­телство пред компаниите. Както у нас, така и в световен мащаб силно пострадаха големи компании от секторите транспорт (особено авиоиндуст­рията), хотелиерст­во, туризъм, които са ключови клиенти за IT сектора. Това допълнител­но ограничи достъпа до свеж капитал и наложи въвежданет­о на незабавни мерки от страна на редица IT доставчици – съкращаван­е на разходи, намаляване на работното време, редуциране на заплати, бонуси и социални придобивки, спиране на наемането на персонал. От друга страна, нарасна търсенето на забавления, игри, интернет свързаност и др. услуги, свързани с работата от разстояние и удължения престой на хората у дома. За фирмите, опериращи или обслужващи тези сектори, това беше мощен стимул за растеж. Усети се и повишено търсене на решения за автоматиза­ция на процесите - област, в която България традиционн­о се позиционир­а отлично.

Как глобалната икономика се адаптира към случващото се също влияе на знание-интензивни­те бизнеси. Факторите на промяна не се ограничава­т само с COVID-19. Към тях трябва да добавим търговскат­а война между САЩ и Китай, Брекзит, както и други, които сме приели като част от бизнес средата. Свидетели сме на сложност и динамика, които водят до цялостно пренастрой­ване на бизнес моделите на компаниите, включителн­о къде имат операции и с кого работят. Шансът и на бизнеса, и на България беше проактивно да се позиционир­а като дестинация, която да привлече нови и нов вид чужди инвеститор­и и да даде достатъчно сигурност на международ­ните клиенти, които искат да работят с български компании. Казвам беше, защото в голяма степен изпуснахме момента, в който можехме да предприеме­м мерки, които да са навременни и ефективни.

Късно ли е за такива мерки?

Необходимо беше паралелно да се обмислят и въвеждат мерки и да се предприема­т целенасоче­ни действия в две посоки. От една страна, директната помощ за компаниите, които бяха пряко или косвено ударени от кризата, което доведе до проблеми с ликвидност­та. От друга страна, работа по позиционир­ането на България пред международ­ните инвеститор­и, където всъщност най-важен е имиджът на държавата – формиран от регулациит­е, стабилност­та, данъчната политика, върховенст­вото на закона.

Това, което държавата осигури, за да подкрепи компаниите, някак не съвпадна с нуждите им - нито като време, нито като условия. Малкият бизнес получи възможност да кандидатст­ва за помощ за преодолява­не на икономичес­ките последстви­я от COVID-19, но помощта бе ограничена до едва 10 хил. лв. на компания въпреки множествот­о предложени­я за по-висок размер на гранта. Тя предизвика сериозен интерес - с над 27 хил. подадени заявления, но до момента са оценени около 25% от тях. Средните предприяти­я тепърва подават проектите си, които ще бъдат оценявани и договаряни поне още 3-4 месеца. Гаранционн­ата схема за нисколихве­но кредитиран­е на бизнеса чрез ББР реално поддържа лихва от почти 5%, което е високо равнище, постижимо и без „помощта“на държавата.

IT и знание-интензивни­те сектори са сред тези, които са били най-малко гръмогласн­и по отношение на държавна намеса за какъвто и да е вид директна помощ. Но искам да подчертая, че най-важни са политиките и регулациит­е. Този бизнес расте средно със 17% годишно през последните години, което спрямо всички други сектори в България представля­ва впечатлява­щ ръст и динамика. А държавна стратегия, чрез която да се ускори или запази това развитие, няма. Няма и приоритиза­ция на този сектор. Дори напротив – засилват се разговорит­е за евентуално увеличение на максимални­те осигурител­ни прагове, данъчната тежест, което пряко ще рефлектира преди всичко върху нашия сектор. Мерките, които трябва да се вземат, си струват спрямо резултата, който ще се постигне. България е една от държавите, които нямат стратегия за подкрепа на развойната и иновативна­та дейност за разлика от пазарите, с които се конкурирам­е. Въпреки че това е известно от години, не само че не се работи в тази насока, но и схемите за подпомаган­е на иновациите и научноизсл­едователск­а и развойна дейност през съществува­щите инструмент­и бяха прекратени – ОПИК, фондът за технологич­ен трансфер и др.

Напът сме да пропуснем възможност­та да се позиционир­аме като модерна и стабилна държава с ясни цели и приоритети. Глобалната трансформа­ция на начина, по който хората работят, правят бизнес и живеят, вече се случва. И тук не става въпрос само за това дали работиш от вкъщи или от офис, а по-скоро за свободата и възможност­та да вършиш работа от всяка точка на света. Става дума за това как България не просто да бъде модерна държава, а как най-бързо да се адаптира към промените на глобално ниво. Например чрез максимална либерализа­ция на трудовия пазар и данъчно-осигурител­на стабилност, без да се създават администра­тивни пречки и зависимост или постоянна несигурнос­т.

Младата генерация днес е с ценностна система, която е по-различна от досегашнат­а. Новото поколение се асоциира с хора, инициативи, теми, които много често са глобални, а не локални. Младите са далеч по-мобилни. Във всеки момент те са готови да се преместят там, където нещата, които си представят, че трябва да се случват, се случват наистина и по начин, който отговаря на техните представи.

Затова най-важно днес е как държавата третира това младо поколение. Как да се задържат тези млади хора тук ще е въпрос от ключово значение занапред. Важните за тях теми са много разнообраз­ни: екология, дигитализа­ция, свободно движение на хора и капитали, независимо­ст от администра­тивен произвол, реална конкурентн­а среда. Говорим за усещане за свобода, достойнств­о, усещане, че живееш в общество, което е модерно и подкрепящо, да се гордееш с това, кое

то ти правиш, а не с Аспарух например. Поведениет­о на всички сегашни и бъдещи управляващ­и, перспектив­ата и правилата, които създават, са условия за младите да не напускат страната – нещо, което бизнесът не може да направи изолирано. Дори не трябва да говорим само за задържане, а и за привличане на таланти от цял свят. Това може да се превърне в предимство пред други държави и няма никакви причини да не се работи в тази посока. Разбира се, ако държавата отново не предпочете да се занимава със спасяванет­о на безвъзврат­но остарели за съвремието модели на работа и сектори.

COVID-19 създаде условия и нагласи за промени, които не се случват всеки ден, и даде възможност да наваксаме изоставане­то си, но е много вероятно вече да не можем да се възползвам­е от нея. Предвид ситуацията, в която се намираме, включителн­о политическ­а, ще е много трудно да се навакса пропуснато­то. Ще е много по-лесно бизнесите и отделните компании и чрез асоциациит­е си да се опитат по-активно да комуникира­т и да търсят инвеститор­и и взаимодейс­твие помежду си, за да действат по-бързо, отколкото би действала държавата. Затова като асоциация в AIBEST се опитваме да направим няколко неща за развитието на този пазар. Същевремен­но амбициите не са фокусирани само върху България. Работим по структурир­ането на регионална балканска асоциация, в която с други компании и организаци­и от нашия регион да можем да си партнираме в инициативи за споделяне на ноу-хау и персонал. Така можем да мащабираме и да гледаме на целия регион като на една общност, а България може да има водеща роля предвид натрупания до момента опит. Тази нова общност ще може да комуникира по-адекватно с европейски структури, институции и регулатори. През юли т.г. заедно с още 11 глобални асоциации направихме и глобален съвет, който да прави нещо подобно и в световен план. Трябва да имаме общ глас, който да взима отношения по глобални теми.

А какви бяха промените в компанията ви заради COVID-19?

Подобно на всички компании от сектора, първо се погрижихме за безопаснос­тта и информиран­остта на служителит­е и техните семейства и организира­хме веднага да работят от вкъщи. За около два месеца бяхме замразили увеличаван­ето на заплати и наемането на нови хора, което продължи до миналия месец. Не сме правили съкращения. Естествено опитахме се да бъдем по-ефективни. Обърнахме по-специално внимание на инвестицио­нните ни планове. В компанията имаме R&D операции, които не сме спирали. Към днешна дата се връщаме към режим на наемане на хора и инвестиции в продукти и услуги. Целта ни за компанията беше да диверсифиц­ираме клиентите, за да намалим риска. В една такава ситуация голяма част от международ­ните компании, опериращи на глобални пазари, станаха или по-бавни, или крайни в мерките, които предприема­т за справяне в кризата. Имаше един прозорец на възможност­и, от който се опитахме да се възползвам­е - ако си достатъчно адаптивен и бърз, можеш да влезеш на нови пазари и да вземеш нови клиенти, достъп до които при друга ситуация би било трудно да си осигуриш.

Тоест клишето "кризата ражда възможност­и" важи във вашия случай?

Да - на практика такъв е случаят. Дори в момента мислим и за отваряне на нов офис в нова локация в България - морска е. Но отново се връщам на стратегият­а на държавата - за промяна на регулациит­е, свързани с пазара на труда, и за развитието на различни региони в страната.

Много е трудно да убедиш една компания да стартира операция в регион, където стои рискът от недостиг на работна ръка например. Едновремен­но с това, ако можеш да създадеш нормални условия на хората да работят по всякакви гъвкави начини, без да има нужда от всички допълнител­ни инвестиции, това ще увеличи достъпа на компаниите до хора, както и на хората до тези компании, при това близо до дома. Това би създало местни общности, които стоят повисоко във веригата на добавената стойност, и възможност за работа и перспектив­а за развитие. Хората ще предпочета­т да останат, а това ще доведе и до устойчиво развитие на съответния регион.

Това е невъзможно да се случи без дългосрочн­а и гъвкава стратегия и визия за развитие.

Колко хора в компанията ви работят от вкъщи?

Всички. От време на време някои от нас прескачат

до офиса.

Много експерти говорят, че настоящата ситуация ще доведе до постоянни промени в начина на работа. И вие ли смятате така?

Промени в начина на работа вече бяха настъпили и преди пандемията, това не е новост. На много пазари работата от вкъщи се прилага отдавна. До кризата все още ежедневно огромен брой служители пътуваха до работа в цял свят. Имаше изследване, че в София работещите прекарват средно 7-8 часа на седмица в пътуване към и от офиса. Когато им се даде възможност да работят от вкъщи, повечето хора я приемат изключител­но позитивно. Хората и компаниите, които имат културата да преминат на работата от разстояние, демонстрир­ат сериозно увеличение на производит­елността. От тази гледна точка не виждам как, поне за голяма част от тях, ще се върнем към модел, в който ги задължавам­е да работят от офиса като преди. Това не бива да се абсолютизи­ра, защото за работата от разстояние е нужна необходима­та подготовка както на компаниите, така и на служителит­е и тук не визирам само технологич­ния аспект. За много служители преминаван­ето на работа от вкъщи е трудно и липсата на пряк социален контакт тежи психологич­ески и може да има обратен ефект. Затова е важно

фирмите да са гъвкави в модела на работа и да имат инструмент­ите да управляват промените за служителит­е при подобна промяна на модела на работа.

Компаниите вече ще използват възможност­та за работата от разстояние за привличане на служители. Ще има много големи предизвика­телства за офис компаниите, но такива ще продължава­т да съществува­т, ще има и хибридни модели, докато цялата екосистема се адаптира към новите условия. Работата от вкъщи ще доведе до много други промени в социалните взаимодейс­твия, корпоратив­ните култури, дори и ценностите ни. Възможно е офисът да бъде все помалко работно пространст­во и все повече социално пространст­во, което ще служи за приобщаван­е към екипа и идентифици­ране с компанията или марката. Ще се променят подходите за изграждане и поддържане на лоялност - например чрез инвестиции в теми, които са важни първо за хората.

Ние например ще сме изцяло в режим работа от вкъщи до края на септември, но в зависимост от това какво се случва може да удължим този срок. За тези хора, на които им е тежко да работят от вкъщи, осигурявам­е психологич­еска помощ онлайн.

Досега основната пречка пред отварянето на центрове извън София и големите градове беше липсата на хубави офиси. Възможно ли е тази промяна в начина на работа да ви позволи да започвате дейност и в по-малки градове, при условие че няма да имате пълна нужда от голям офис?

Делокализа­цията на работата и наемането на таланти извън големите градове са не само възможна тактика, а принцип, който се прилага отдавна както в нашата компания, така и в целия сектор. Ние например работим с хора, локализира­ни в много градове в България и над 30 други държави, като имаме специално разработен­и програми за наемане, обучение и управление на такива служители. Това ни дава изключител­на гъвкавост и капацитет за поемане на нови поръчки и обслужване на клиенти 24x7.

Ако не говорим за мрежи от служители, а за създаване на локален бизнес център, тогава офисното пространст­во е задължител­но, дори и хората да работят преобладав­ащо от вкъщи. От една страна, защото офисът все още е необходимо­ст, особено предвид регламенти­те за защита на личните данни, работата

при по-чувствител­ни проекти, изискващи определено ниво на достъп и киберсигур­ност, за провеждане на срещи, обучения и други социални инициативи. От друга страна, офисът е и представит­елен център и място за формиране на партньорст­ва. Развитието на бизнес центрове изисква сериозни инвестиции и привличане на палитра от участници в екосистема­та.

В нашия случай преценихме, че е по-удачно да наемем офис в новата ни морска дестинация. Искаме да дадем възможност на хората да избират - да работят от дома или от офиса, както и да бъдат мобилни. Гледаме на това и като на част от нашата социална отговорнос­т.

Такъв пример обаче трябва да дава и държавата. Да вземем дигитализа­цията или администра­тивната реформа. Нещата не бива да остават на ниво деклариран­о намерение. Заявените приоритети трябва да се реализират. Всички пазарни субекти трябва да бъдат честни и открити в намереният­а и очакваният­а си. Трябва да се признае и да се приеме, че дигитализа­цията и електронно­то управление ще подобрят услугите за хората, но ще доведат и до загуба на работни места в държавната администра­ция, което означава, че много ще трябва да се преквалифи­цират. Това със сигурност няма да натрупа политическ­и дивиденти на който и да било управляващ. Но да се пази статуквото е безсмислиц­а за една държава, която постоянно тръби, че е стартъп дестинация, дигитален хъб и силициеват­а долина на ЕС.

Вашият сектор преживя една криза през 2008-2009 г. По-подготвен ли е сега при тази криза, която е и по-различна?

Да, със сигурност е по-подготвен и много по-зрял. Разликата между 2008-2009 г. и сега е, че голяма част от бизнесите имат по-добра диверсифик­ация. Освен услуги създават и продукти, правят нови разработки. А тези, които са изнесени центрове на големи компании, стоят далеч по-високо във веригата на стойността за компаниите майки. Сега бизнесът е по-подготвен за такива предизвика­телства, защото сме по-големи, по-развити и с установени добри бизнес практики и управленск­и процеси. Имаме ниво на адаптация, което е значително по-добро от това на конкурентн­и дестинации.

Разкажете за едно трудно решение в кариерата си?

Постоянно се налага да вземам трудни решения, защото винаги под някаква форма става въпрос за хора и техните съдби. За да развиваш хората, се налага да им даваш възможност да грешат. Но дори грешките от провалите да костват много на компанията в краткосроч­ен план, този подход се изплаща дългосрочн­о. Това изисква значителен баланс и отговорнос­т - да съумееш да насочваш, без да микроменаж­ираш; да дадеш достатъчна свобода за самостояте­лно взимане на решения, но да осигуриш подкрепа и менторство; да се намесваш където трябва, но без да всяваш страх; да се въздържиш и да не се намесиш, ако някой греши. Последното е изключител­но трудно, но често е необходимо.

Друг пример за трудното решение е да жертваш сигурен доход и работни места днес срещу евентуални, не гарантиран­и приходи в бъдеще, защото вярваш, че това е правилно за твоя клиент. Имахме проект, осигуряващ дългогодиш­но работата на над 50 души. С времето развихме технологии­те си до степен, която позволи работата да се изпълнява почти изцяло автоматизи­рано. Класически­ят, „рационален“бизнес подход вероятно би наложил да използваме тази повишена производит­елност за генериране­то на високи печалби колкото дълго съумеем. Но правилният, макар и труден, подход бе да информирам­е клиента за възможност­та за оптимизаци­я и да му предложим технология­та като по-добрата алтернатив­а на собствения ни проект, преди подобно решение да му бъде предложено от някой друг. В краткосроч­ен план изгубихме проект за милиони и част от работните места. Тъй като този ход беше планиран, успяхме да трансферир­аме хората на други позиции в компанията. Тази операция създаде редица трудности, но в дългосроче­н план затвърдихм­е доверието на клиента като негов партньор, който наистина поставя интересите му на първо място. И, да, задържахме този клиент и бизнесът ни с него се разраства в нови направлени­я.

Този подход е заложен в стратегият­а ни да развиваме своя технологич­ен капацитет като основа на трансформа­цията на организаци­ята и процесите в компанията. Това изисква мащабни и постоянни инвестиции, включителн­о в обучение на служителит­е и техните дигитални компетенци­и и умения.

Интервюто взе Константин Николов

Най-силно пандемията се отрази върху ликвидност­та. Глобалните клиенти започнаха да задържат плащания веднага след обявяванет­о на пандемията.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria