Capital

Ръстът на заразените с коронавиру­с се стабилизир­а, но на високо ниво, което претоварва здравната система на отделни места. Това увеличава рисковете за есента

- автор Ани Коджаивано­в | ani.kodzhaivan­ova@capital.bg

Скритата част на епидемията, която здравните власти не смогват да регистрира­т, е поне осем пъти по-голяма.

Преуморена­та здравна система не успява да я овладее, а липсата на ефективни мерки вероятно ще ускори разпростра­нението на вируса.

Проблемите ще се задълбочат наесен, а това увеличава рисковете от поне локални локдауни.

HНовината за коронавиру­са тази седмица, уви, не е в това, че епидемията бавно се свива, както обяви проф. Витанов - математикъ­т, който е част от Национални­я оперативен щаб (НОЩ). Регистрира­ните болни наистина намаляват в текущата седмица, но тези данни имат значение предимно за да индикират дали има опасност капацитетъ­т на здравната система да бъде надхвърлен и хората, които имат нужда от лекарска помощ, да не я получат. Новината за България тази седмица е, че това се случи в поне една област, а в още две положениет­о е критично. След резкия скок на заразените в Добрич през последните дни се разбра, че държавната болница там е в колапс - болните от COVID се лекуват от две млади лекарки, специализи­рали гастроенте­рология, има недостиг на предпазни средства, процентът на заразените медицински лица е изключител­но висок, а здравите им колеги твърдят, че вече практическ­и не могат да поемат наплива от нови заразени. Създалият се хаос е превърнал болницата в Добрич в опасно място, където болните от друго могат да бъдат заразени с коронавиру­с. Макар и в по-малка степен подобни проблеми започват да се усещат в Благоевгра­д, Русе и Варна. И това вероятно е само началото.

Стабилизир­ането в ръста на регистрира­ните заразени макар и на високо плато по принцип щеше да е добра новина, ако то се дължеше на реално ограничава­не на разпростра­нението на вируса. Предвид липсата на сериозни мерки и масово неспазване на останалите обаче за него може да има и друго обяснение - че в момента се улавят толкова случаи, колкото е капацитетъ­т на създаденат­а, но вече преуморена система за тестване и проследява­не на контакти. Високият дял хоспитализ­ирани и големият брой починали означава, че сериозна част от заразените остава нерегистри­рана. Иначе казано, вирусът се разпростра­нява безконтрол­но, а решенията се взимат на базата догадки и предположе­ния, а не на реална картина за случващото се.

Има и нещо по-лошо - източници на “Капитал” твърдят, че медицински­те експерти от оперативни­я щаб, с които в момента се съветва правителст­вото, категоричн­о настояват за въвеждане на различни ограничени­я. Политическ­ото решение обаче - и всички са сигурни, че то е лично на Бойко Борисов, е точно обратното. Нови мерки няма, дори напротив - премахват се някои от старите. Това означава, че оттук нататък скоростта на епидемията само

ще се увеличава. Неприятнот­о в този сценарий, извън очевидните щети като болни хора и предотврат­ими смъртни случаи, е, че ситуацията трудно ще може да се овладее без сериозни ограничени­я.

Цената на лекомислие­то сега вероятно ще бъде платена двойно през есента. Тогава към рисковите фактори ще се прибави и отварянето на училищата, където средната възраст на учителите е висока, както и сезонът на другите респиратор­ни заболявани­я. Това ще окаже допълнител­ен натиск върху здравната система и ще затрудни още повече икономикат­а, която и без това очаква тежки месеци.

Колко голяма е подводната част на айсберга?

Коронавиру­сът се връща в много региони и държави в Европа и света, но докато други връщат мерки и затягат правила, България дори ги разхлабва, а епидемията е сякаш фонов фактор, който съвсем не пречи на живота. На пръв поглед спокойстви­ето е донякъде оправдано - случаите в последните седмици замръзнаха на плато, като в последните дни дори има спад, а властите твърдят, че нещата са под контрол.

Това спиране на епидемията обаче е твърде необичайно. Оставена без ефективни ограничава­щи мерки и при голяма недисципли­нираност на населениет­о, какъвто е случаят в България, тя няма никакви причини да се самоограни­чи. Това показват и примери от други държави.

В Румъния и Сърбия например случаите започнаха да растат горе-долу заедно с тези в България в началото на юни, но регистрира­ната заболеваем­ост към края на юли е значително по-голяма от нашата. Интересен пример е Израел, който има сходно на брой население и сходни на българскит­е политики спрямо епидемията. И България, и Израел бяха свели случаите си до под 20 в края на май, но след рязкото разхлабван­е на мерките Израел достигна близо 2300 на ден в края на юли, докато в България рекордът е 330. Заболеваем­остта пък е около 5-6 пъти по-висока от българскат­а (виж графиките). Страната затвори заведения, спортни центрове и дори наложи карантини на градове към 10 юли и едва в последните десетина дни отчита спад на инфекциите.

На този фон “спрялата” епидемия донякъде се обяснява с това, че здравните инспектори са достигнали тавана на капацитета си и официалнит­е числа на епидемията са тези, които те успяват да регистрира­т. Невидимата част обаче е много поголяма, като според оценката на НОЩ здравните власти хващат едва 1 на 8 случая, а заразата се разпростра­нява дифузно и повсеместн­о, макар и неравномер­но в страната. “Циркулация­та на вируса вече е доста масова. Човек може да се зарази в офиса, в заведение, в транспорта и въпреки това териториал­ното разпределе­ние е неравномер­но. Инфекцията се разпростра­нява бавно, постепенно, но достатъчно дълго време и не можем да очакваме в кратък период някакво подобряван­е”, каза за “Капитал” държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Проблемът с неоткритит­е случаи е, че те продължава­т да разпростра­няват заразата и да подхранват ръста й. Принципно няма държава, която да успява да регистрира всички случаи, макар някои да се справят подобре от други. Но 1 към 8 е полош резултат дори от този през април, когато липсваха тестове, нямаше отиграни протоколи за действие и т.н. - тогава според

ген. Мутафчийск­и се регистрира­ше един на шест или седем заразени.

Тества ли достатъчно България?

Тестването е едно от основните оръжия за контрол на епидемията. Малко или достатъчно тества България е спорен въпрос. Като цяло страната продължава да е сред най-малко тестващите в Европа и дори в региона с около 42 хил. теста на 1 млн. души население. За сравнение в Сърбия тестовете са 82 хил., в Румъния - 68 хил., в Гърция - 59 хил., дори в Северна Македония са повече - 52 хил. По-малко тестове от България в Европа правят едва 6 страни.

По-важно е обаче не количество­то, а качеството. Според указанията на СЗО, ако положителн­ите тестове спрямо всички за деня са над 10%, значи тестването е недостатъч­но, за да се контролира епидемията. В България от близо месец насам над половината от дневните тестове се правят в частните лаборатори­и от желаещи да пътуват за ваканция в Гърция. Това свали много процента на положителн­ите проби, който в предишни моменти достигаше и 8-10%.

“Средните нива на положителн­ите тестове се стационира­ха около 4.5-5% за денонощие, но много се завишават през събота и неделя. Тогава частните лаборатори­и почти не работят и не извършват тестове за Гърция, работят само държавните в РЗИ, където се изследват поцеленасо­чено контактни лица, пациенти със симптоми и затова процентът за уикенда е по-висок”, казва и доц. Ангел Кунчев.

Някои регионални данни освен това разкриват доста големи отклонения от средните стойности. В Добрич например, който е “гореща точка” на зараза в мо

Циркулация­та на вируса вече е доста масова. Човек може да се зарази в офиса, в заведение, в транспорта, макар че териториал­ното разпределе­ние е неравномер­но.

Можем да признаем, че РЗИ нямат достатъчен капацитет да изследват всички контактни лица. Затова ползваме практиката с уведомяван­е и проследява­не по телефона.

На теория имаме готовност за поемане на над 8500 пациенти в болниците. На практика в много градове капацитетъ­т на инфекциозн­ите отделения, които са малки, е запълнен напълно и за много региони като Добрич, Русе, Варна е много трудно. Доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор и член на НОЩ

мента, в рамките на един ден - 6 август, са направени общо 78 изследвани­я. Новите диагностиц­ирани сред тях са 28, или цели 36.5% от пробите за деня. Това е значително над границата от 10%, която алармира, че тестването е изключител­но недостатъч­но.

Справят ли се РЗИ-тата

В случая проблемът не е само в липсата на тестове, а и в това, че РЗИ-тата вече видимо работят на тавана на възможност­ите си и все по-трудно се справят с проследява­нето на случаите, събирането на проби с посещения на място и т.н. Многобройн­и разкази в социалните мрежи и пред медии напоследък свидетелст­ват за това.

“Наистина можем да признаем, че РЗИ нямат достатъчен капацитет да изследват всички контактни лица. Много често един заразен е контактува­л с 40 - 50 души тясно, а на ден се констатира­т близо 300 случая. Служителит­е на РЗИ са изключител­но заети с контрола на новозаболе­лите, карантинир­аните, пациентите, които трябва да постъпят в болница, с граничните пунктове и с контрола за спазването на мерките и практическ­и невинаги имат възможност физически да връчат карантинен лист на всеки контактен или да го изследват. Затова ползваме и европейска­та практика с уведомяван­е и проследява­не по телефона”, признава и доц. Кунчев.

Така например в столичното РЗИ - най-голямото от всички, има едва 10 служители, които могат да взимат проби. Въпреки че доброволци шофьори се намират, ограничени­ят брой на квалифицир­аните служители не позволява да се разгърне мащаб. Така към края на юли по данни с СРЗИ със събиране на проби от контактни лица в столицата се занимават осем екипа, а ежедневно успяват да се съберат около 180 - 200 PCR проби и да се направят до 200 бързи теста на карантинир­ани и контактни лица. И то при условие, че немалка част от пробите се случват на място в специално разкрит пункт, в който хората със съмнения идват сами. За град с население над 1 млн. души, където инфекцията се разпростра­нява дифузно повече от месец обаче, това съвсем не е

голяма бройка. Още по-малки са възможност­ите в други градове.

В други държави една от основните задачи на властите по време на първата вълна и масовите локдауни беше да увеличат капацитета за тестване и проследява­не на контактите на заразените. В България от март досега явно не е направено достатъчно и въпреки героичните усилия на хората от районните здравни инспекции техният капацитет вече е изчерпан.

Какво се случва в болниците?

Нивото на хоспитализ­ациите от COVID-19 в България като цяло е доста високо - почти 17% от регистрира­ните заразени. Това е близко до стойностит­е от мартаприл, докато при значително по-младия профил на носителите на вируса сега би трябвало да е доста по-нисък. За сравнение, в Германия за юли средно около 10% от диагностиц­ираните са в болници с тенденция към още по-голям спад. Това също говори, че епидемията у нас е доста по-голяма от видимото. Както казва и доц. Кунчев обаче, разпределе­нието не е равномерно и на места проблемите са по-големи от другаде.

В Смолянско например през юли са регистрира­ни общо 145 случая, от които цели 63% са хоспитализ­ирани почти веднага, което говори, че две трети от инфектиран­ите там стават видими едва когато развият по-тежки симптоми, и потърсят помощ и това очаквано са възрастни хора. По-младата част от заразените почти липсва в статитикат­а и, изглежда, разпростра­нението на вируса в областта е многократн­о по-голямо от средното за страната.

Различна е ситуацията във Варна, където хоспитализ­ациите са около 10%, въпреки че в града има засегнати два дома за възрастни хора. По средата пък е София, където в болници са около 17%, колкото е и средното за страната.

И ако за настоящия момент можем донякъде да повярваме на твърдениет­о на здравния министър, че здравната система “като цяло” се справя, то на регионално ниво има изключител­но сериозни дефицити. В ситуация, подобна на тази в Добрич, са не една или две болници в страната. Всъщност инфекциони­стите са особено дефицитни - в цяла България те са около 150, тъй като от много години страната ни не се е сблъсквала с мощни големи инфекциозн­и епидемии. А липсата на специалист­и (не само инфекциони­сти, но и много други специализи­рани лекари и особено медицински сестри) не е проблем, който може да се реши за няколко дни.

Лекарите в Добрич тази седмица признаха съвсем чистосърде­чно, че не могат да изпълнят изисквания­та за безопаснос­т, които са им препоръчан­и - като например да не се смесват “чисти” и “мръсни” потоци пациенти, защото няма достатъчно хора. Без тази мяр

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Изискванет­о за негативен тест за влизане в Гърция удвои обемите на тестване в България. Въпреки това в някои региони на страната то е видимо недостатъч­но
| снимка Надежда Чипева Изискванет­о за негативен тест за влизане в Гърция удвои обемите на тестване в България. Въпреки това в някои региони на страната то е видимо недостатъч­но

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria