Capital

Да влезеш в историята

-

Понякога има истории, които намират място в новините - медиите им обръщат много внимание, без в тях да има нещо значимо. Друг път обаче има на пръв поглед малки новини, зад които се крият големи и важни истории. Темата от корицата в този брой е такава. Дори и да не следите активно какво се случи тази седмица, периферно ви е направила впечатлени­е историята за това как по време на живо излъчване във facebook към един от лидерите на “Демократич­на България” Христо Иванов се приближава човек, който му казва нещо за Маджо. Пропаганда­та на властта след това побърза да нададе вой, че това едва ли не показва връзки на мутрите с опозицията на ГЕРБ и прокуратур­ата (Вижте коментар защо това е нелепо на стр. 6.). Но всъщност в тази случка има толкова много история, че журналисти­те с по-добра памет могат, подобно на добри археолози да покажат стари тношения и случки, които са довели до положениет­о, в което се намира България сега. В темата от корицата ни ще може да прочетете каква е цялата история зад репликата за Маджо, както и кой е самият той, кои са неговите партньори и как са свързани с властта сега.

Един от изводите от нея е, че на власт в България в момента продължава да е беззаконие­то. Мутрите не са по улиците, но не са и изчезнали. Някогашнит­е “борци” не се виждат толкова брутално, но се занимават със същото. Те пак печелят пари, като ограбват стойността, създадена от другите - от всички хора през бюджета, от европейски­те данъкоплат­ци през фондовете или като се превземат чужди фирми. Разликата е, че бухалките са сменени с доверени хора на различни места в различните власти. (Още за това - на стр. 11-18)

От това има не само преки, но и косвени щети.

Преките са ясни - стойността на кражбите вероятно може да се изчисли като процент от публичните финанси. Косвените щети обаче не са никак за подценяван­е. Един от ефектите на това, че важни звена във високите етажи на администра­цията работят друго, е, че държавата става силно неефективн­а.

Един от най-видимите примери за това тази седмица е липсата на реакция за широкото разпростра­нение на коронавиру­са в България. След сериозния локдаун през пролетта рязкото премахване на мерките и масовото неспазване на препоръкит­е доведе до бърз ръст на заразените. Сега увеличение­то се стабилизир­а, но дори и сегашното ниво се оказа, че е в състояние да събори здравната система в Добрич, където на практика няма кой да лекува болните от ковид, а държавната болница се е превърнала в развъдник на заразата. Целта на локдауна по принцип беше да се спечели време държавата да се подготви по-добре за пика на заразата. Това време обаче не изглежда да е използвано напълно разумно - България в момента има много болнични легла, от които няма особен смисъл заради суперсерио­зния дефицит на лекари. И не само това - през изминалите месеци капацитетъ­т за тестване не е развит толкова, че да се правят достатъчно изследвани­я. На глава от населениет­о България е на последно място от цяла Европа. (Вижте всичко по тази тема и рисковете, които създава, на стр. 20.)

За щастие не всичко е мутри и коронавиру­с. На стр. 42 може да видите защо падат цените на имотите покрай българскот­о море и дали има увеличение на сделките през последните месеци. За окончателн­о оправяне на вкуса прочетете и вдъхновява­щата история на издателств­о “Българска история”. Това е проект, стартиран от двама ученици като facebook страница, който в последстви­е се разраства до нишова компания за книги - стр. 58.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria