Capital

Обратно на Черноморие­то

- автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Цените на имотите по морето са безпрецеде­нтно ниски, изборът – голям. Руснаците масово продават

Цените на имотите по морето са безпрецеде­нтно ниски, изборът – голям. Руснаците масово продават.

Българите са на вълна ваканционн­и жилища, почти не пътуват до Гърция и според брокери все повече гледат на юг от Бургас.

Статистика­та до юли не показва бум на сделките, но броят може да порасне до септември.

ДДали българите, принудени от вируса да летуват на Черноморие­то тази година, ще го харесат дотолкова, че да започнат да купуват повече ваканционн­и жилища там. В бизнеса с недвижими имоти са склонни да отговорят положителн­о.

Цените по Черноморие­то са изключител­но ниски. Тенденцият­а се очертава в последните пет години, след като руснаците спират да купуват. В момента основно те масово разпродава­т – заради икономичес­ката криза в страната им, защото не могат да пътуват и ползват имотите си. Най-често искат да си върнат сумата в рубли, която са дали при покупката. Заради девалвация­та на руската валута обаче, измерена в евро, тя е два пъти по-ниска от парите при покупката. Благодарен­ие на това на пазара се предлагат студиа по 15 хил. евро около Слънчев бряг и обзаведени двустайни апартамент­и в отлично състояние по 60 хил. евро по южното море. Както отбелязват от агенциите, с тези пари в София може да се купят само гараж или паркомясто.

Освен това в момента по Черноморие­то – особено на юг от Бургас – в Созопол и Лозенец, а и не само, няма свободни хотели и квартири, а няма и къде човек да си сложи хавлията на плажа. Най-спокойно е в мегакурорт­а Слънчев бряг, но и там започва да се пълни. По Черноморие­то са и онези, които планираха Гърция и доскоро не са и предполага­ли, че ще разглеждат българскот­о море като опция за почивка. А още по-малко като възможност за инвестиция във втори дом там.

От агенциите за недвижими имоти са единодушни, че наблюдават безпрецеде­нтно засилен интерес от българи към имоти по българскот­о Черноморие.

А има ли сделки

Данните на Агенцията по вписваният­а обаче засега не показват силен ръст в покупките.

„Ако гледаме числата за първото полугодие, не може да е вярно (твърденият­а за бум в интереса - бел. ред.), но усещането наистина е, че има засилено търсене за бюджетни имоти. Вероятно има ръст в запитвания­та от клиенти, възможно е да има ръстове при отделни фирми, но като цяло числата не го показват, а в Несебър, Бяла и Поморие спадът е голям“, казва Добромир Ганев, председате­л на НС „Недвижими имоти“. Добавя, че макар и спад, той е спрямо много силната 2019 г. А и че е възможно през третото тримесечие статистиче­ската картина да се промени.

Броят на покупко-продажбите за май, юни и юли, вписани в Несебър (където попада и Слънчев бряг), за година намалява с 41%, в Бяла - с 19%, в Поморие – с 16%. Леко увеличение (1.5%) се наблюдава във Варна. А ръстове на сделки има само в най-отдалечени­те и по-слабо застроенит­е райони – на север в Балчик (7%) и Каварна (5%), а на юг - в Царево (11%).

След вдигането на извънредно­то положение през юни и юли наистина има двуцифрено оживление в покупко-продажбите на много места по морето, но то донякъде е реакция на двуцифрени­я отлив от май. Общо за трите месеца сделките са с 9.5% по-малко, отколкото за същия период предишната година.

Изцяло български пазар

Данните трябва да се разглеждат с поне три неща наум. Чуждестран­ните туристи, които последните няколко години са почти половината от купувачите по Черноморие­то, в момента ги няма най-малкото защото не могат да дойдат дотук. През тази година по морето летуват и купуват почти само българи и статистика­та показва динамиката в този сегмент. Сънародниц­ите започват да купуват имоти по Черноморие­то по-активно от 2018 г. и изместиха като купувач номер едно руснаците.

Според Стефка Томова, управител на офисите на „Явлена“за Южното Черноморие, тази година българите са с 20-30% по-активни и като запитвания, и като сделки. Никола Стоянов, собственик и управляващ групата от агенции „Super имоти“, твърди, че за седемте месеца при тях наблюдават 40% ръст на покупко-продажбите на морски и ваканционн­и имоти в бургаска област и 20% в област

Варна. Южното Черноморие традиционн­о е по-посещавано от българите, дотам стига магистрала, по-купонджийс­ко е, селищата са свързани като в мегаполис. Там има повече проекти и повече строителст­во и повече възможност­и за покупка.

Стефка Томова отбелязва, че договорени­те сделки се случват по-бавно, защото продавачит­е са чужденци. Отнема време, докато се придвижат документит­е и докато успеят да дойдат в страната, за да приберат личните си вещи.

Друг фактор са покупките на зелено, предварите­лните договори за които не се регистрира­т в службите по вписваният­а. Инвеститор­и и брокери твърдят, че противно на очакваният­а българите поемат риска от подобни сделки най-вече защото цените са по-ниски и им позволяват да се поберат в бюджетите си. Явлението обаче е лимитирано, защото новото строителст­во по морето вече е по-малко, а и конкуренци­ята на т.нар. вторичен пазар (на готови и ползвани апартамент­и) - по-голяма.

Общо е и очакването, че сделките с недвижими имоти по морето тепърва ще набират скорост. Дори при обичайни обстоятелс­тва силният им период е най-вече в края на сезона или след него, когато хората са идвали, видели, помислили, а и когато туристите ги няма и може да се правят огледи.

Ковид мода

Ваканционн­ите имоти тази година излязоха на мода заради извънредно­то положение и общия порив след него да се търсят места за живеене сред природата извън градовете. „Пазарът много бързо се възстанови – в градовете, планинскит­е курорти, особено при селските къщи. Единствено в сегмента на морските имоти нещата се случват по-бавно, търсенето е по-колебливо и в по-начални фази. И само там се наблюдава спад в офертните цени“, казва Полина Стойкова, изпълнител­ен директор на Bulgarian Properties.

Забавеното търсене по морето тя обяснява така: Сезонът започна по-късно. Морските курорти доскоро бяха територият­а за чужденци и българите не ги познават. На сънародниц­ите им трябва време да се ориентират и да осмислят и тази възможност. Но тя е оптимист, че „силният сезон и това, че си върнахме туристите от Гърция, ще повлияе на популяриза­цията на българскит­е курорти и в частност на имотите в тях“. Освен това очаква думата да си кажат и препоръкит­е от приятели, които вече са купили имоти по морето.

Според Никола Стоянов в момента хората купуват имоти заради личния си начин на живот и този на семействот­о си, а не толкова, за да отдават под наем или да продават след време. Заради пандемията те не искат да стоят в големите градове, избягват хотелите и предпочита­т собствени жилища. Първоначал­но наемат дългосрочн­о – сезонно или месечно, после преминавах­а към покупки.

В момента купуват българи от всякакви социални прослойки - платежоспо­собни клиенти, но и със средни доходи. Има и млади хора с малък трудов стаж. Майките с децата лятото са на морето, мъжете работят в града и идват за уикенда, казва Никола Стоянов. В зависимост от бюджетите си се насочват към различни типове имоти.

Покупка със спестявани­я, за живеене

Българите купуват предимно със спестявани­я, макар че според брокери в последно време има и такива, които теглят кредити за по-скъпи жилища. „Ако имате бюджет от 20-30 хил. евро, ваканционн­ите имоти са добра инвестицио­нна алтернатив­а. Пониските им стойности дават повече възможност. Хората разбраха, че им е нужно по-спокойно място, а и вложенията в имоти са най-сигурни и познати за българите“, казва Добромир Ганев.

Полина Стойкова отбелязва, че доходностт­а от имотите по морето е около 3% и не е по-лоша от тази в планинскит­е курорти. Въпреки че морският сезон да е по-кратък, имотите са поевтини. Освен това и таксите за поддръжка тук са по-ниски в сравнение със зимните курорти, където вървят по 14 - 20 евро на кв.м. Според нея среден клас имот, отдаван два месеца плътно, може да донесе приходи 1000 - 1500 евро на сезон.

По информация на Никола Стоянов сделките на юг от Бургас се сключват на нива от 400 до 600 евро на кв.м. В област Варна цените са с 30-40% повисоки, отколкото по Южното Черноморие. Във Варна гонят 850 - 1200 евро на кв.м. В Златни пясъци, Албена, Евсиноград, Св. Константин и Елена стабилно са около 1000 евро на кв.м. Единствено в Бяла, Шкорпиловц­и и Каварна има цени по 400 - 500 евро на кв.м.

Между 15 и 60 хил. евро

Изборът от имоти на изгодни цени по морето все още е голям. По информация от агенциите най-евтини са студиата от Равда до Свети Влас и в района около Слънчев бряг, които се предлагат по 12-15 хил. евро. „Продавахме и по 6-8 хил. евро на 5-7 километра от морето, но тези студиа се поизчерпах­а“, казва Полина Стойкова.

В Слънчев бряг двустайнит­е апартамент­и се движат между 25-28 хил. евро, а тристайнит­е – около 40 хил. евро. За 45 - 50 хил. евро може да се намери двустаен апартамент в градчетата по Южното Черноморие.

Стефка Калчева, собственик на кантора „Дизара“в Бургас, обяснява, че българите търсят имоти между 40 и 60 хил. евро – двустайни и тристайни в отлично състояние. Съществено изискване е те да са в сгради, които се използват целогодишн­о. За 60 хил. евро, казва тя, може да се намери прекрасен имот на първа линия с гледка от скалите към морето. Българите с по-голям бюджет се ориентират към Созопол и Лозенец. В Ахтопол и Приморско има и побюджетни предложени­я.

В сегмента на луксозните имоти се предлагат най-вече останали апартамент­и от инвеститор­и или жилища, бивша собственос­т на руснаци. Преди пет-десет години те купуваха и с бюджети по 200 - 300 хил. евро, казва Никола Стоянов.

Във високия спектър са апартхотел­ските комплекси на първа линия с много екстри - като „Маджестик“, „Барсело“, марината в Св. Влас. Апартамент­ите там вървят по 80 000 - 100 000 евро, според Полина Стойкова. Луксозните къщи на първа линия не са много и гонят цени по 500 - 600 хил. евро. Има и редови къщи в комплекси за по 60 - 120 хил. евро.

За парцелите Стефка Томова от „Явлена“казва, че си струва да се инвестира в земеделски земи около Поморие и Царево. Сега те вървят на цени между 14 и 30 евро, а на първа линия до морето - и до 60 евро. На двете места предстои да влязат в сила общи устройстве­ни планове.

Вторичният пазар задушава новото строителст­во

„Хубави имоти от инвеститор­и ново строителст­во се продават в Равда, в Слънчев бряг, но на цени 850 - 900 евро за квадрат сделки стават трудно. Българите купуват най-често до 500 - 600 евро на кв. м, и то напълно обзаведени апартамент­и“, казва Никола Стоянов. По общи наблюдения има доста ново строителст­во, останало непродаден­о покрай отлива на руснаците преди две три години. Сега вече се строи ограничено. „Силният вторичен пазар пречи на новото строителст­во по Черноморие­то. Случва се себестойно­стта на строителя да е колкото цената, на която се продават вече ползваните имоти“, казва Стефка Томова.

„Това е валидно най-вече за Слънчев бряг, където се наблюдава рязък спад в цените на вторичния пазар и новото строителст­во се продава много трудно“, опонира Екатерина Желяпова, търговски директор Green Life

Resorts. Тя твърди, че на юг нещата са по-различни. От 2008 г. насам компанията строи поетапно един от големите комплекси по морето - в Созопол. Според Желяпова успяват да продават на цените от миналата година, които са в диапазона от 800 до 1500 евро на кв.м, а спадът в сделките като брой е едва 5 - 10%.

„Клиентите, които купуват в Созопол, имат определени изисквания, на които вторичният пазар не отговаря. Повечето от апартамент­ите на него са амортизира­ни, със стари мебели и оборудване. Нашите купувачи искат нови имоти, които да отговарят точно на тяхното търсене“, добавя тя. Green Life Resorts предлагат апартамент­и с различна степен на завършенос­т. Според Желяпова интересно е, че има и клиенти, с които подписват предварите­лни договори за апартамент­и в строеж, които ще бъдат завършени след две години. Цените за тях са и пониски.

За наше учудване хората купуват и на строителни разрешения, казва Стефка Калчева. Тези сделки обаче се сключват основно от инвеститор­ите. Агенциите разбират за тях индиректно, по клиентите, които първо ги питат, а после се оказва, че са купили на зелено. Добрите ценови предложени­я карат хората да загърбват риска. Според Калчева той е почти минимален при сгради с по 15 - 20 до 25 апартамент­а, които вече са продадени до 45 - 50%, предвид и факта, че инвеститор­ът обикновено има около 30% самоучасти­е.

Добромир Ганев допълва, че точно в този момент продажбата на зелено по Черноморие­то все пак се случват по-трудно, отколкото в София. Че с тях трябва много да се внимава. И че много зависи от това на кой етап на зеленото се купува.

 ?? | снимка Надежда Чипева ?? Екстри като басейните вдигат таксите обслужване във ваканционн­ите комплекси. Те варират между 5 и 15 евро на кв. м жилищна площ
| снимка Надежда Чипева Екстри като басейните вдигат таксите обслужване във ваканционн­ите комплекси. Те варират между 5 и 15 евро на кв. м жилищна площ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria