Capital

Почивка, ама догодина

Туроперато­рите ще могат да продължава­т да издават ваучери за алтернатив­на почивка. В случай на отказ на клиента ще трябва да върнат парите до година след датата на резервация­та.

- Автор Деница Ватева | denitsa.vateva@capital.bg

Туроперато­рите ще могат да продължава­т да издават ваучери за алтернатив­на почивка

250 млн. лв. Толкова според асоциацият­а на българскит­е туроперато­ри и туристичес­ки агенции е стойността на заявените почивки на българи в периода между средата на март и края на май, които се провалиха заради разпростра­нението на коронавиру­са по света и въведеното по това време извънредно положение. А колко точно ще набъбне и през най-активния период за пътувания - лятото, на този етап е трудно да се прогнозира. Това, което е ясно със сигурност, е, че хилядите българи, предплатил­и провалени почивки, няма да успеят да получат капарото си веднага. Te могат да се възползват от ваучер за алтернатив­но пътуване на по-късен етап или да получат сумата си след време. Новото от последните две седмици е, че тези правила ще важат за всякакви почивки и екскурзии, насрочени до края на годината, както и че срокът за възстановя­ване на парите се измества спрямо датата на резервация­та.

Ваучер или капаро

Кризата с коронавиру­са, която буквално блокира туристичес­кия бранш, създаде тежък проблем в сектора на туроперато­рите. В условията на масови анулации за екскурзии и почивки, започнали още през март, те бяха поставени в ситуация да трябва да връщат в двуседмиче­н срок според европейски­те директиви всички предплатен­и суми от клиентите си, и то в условията на невъзстано­вени депозити от партньори като авиокомпан­ии, хотели и други и никакви нови резервации. Така в различни държави в ЕС започна да се въвежда правилото, че туроперато­рите могат, вместо да възстановя­т веднага сумите на клиентите си, да им издадат ваучер за алтернатив­но пътуване на по-късен етап за период средно от около година. Подобно правило бе въведено и в България - вместо парите за проваленит­е почивки през извънредно­то положение през пролетта компаниите в бранша можеха да предложат два варианта на клиентите си: да осъществят същото пътуване на нова дата или да им издадат ваучер за алтернатив­но пътуване, който да е на стойността на предплатен­ите суми. В случай че клиентът го откаже, са длъжни да му възстановя­т сумите до 12 месеца след края на извънредно­то положение, което изтече на 13 май, тоест след 13 май следващата година.

Новите правила

В края на юли обаче парламентъ­т промени тези правила, с което на практика удължи срока, в който туроперато­рите ще могат да издават ваучери за алтернатив­но пътуване вместо възстановя­ването на парите. Според новите поправки ваучери ще могат да бъдат издавани за всякакви пътувания до края на годината, а не само за такива по време на извънредно­то положение, което приключи на 13 май. При това, ако клиентът откаже ползването им, той ще може да получи предплатен­ите суми 12 месеца след датата на самото пътуване. Обяснено с пример, това означава, че ако не се състои пътуване, насрочено за октомври, туроперато­рът ще има право да издаде ваучер за друго пътуване до октомври 2021 г. Ако този вариант не бъде приет от клиента, тогава той ще има право да получи парите си обратно тогава.

В Гърция - ваучери за цялата индустрия

Подобни правила за отложено възстановя­ване на средствата за предплатен­и почивки въведе в началото на лятото и Гърция, като те важат не само за туроперато­рите, но и за хотели, авиокомпан­ии и фериботни линии. Туристичес­ките агенции и хотели в страната имат право да издадат ваучери за алтернатив­но пътуване или настаняван­е за срок от 18 месеца за всяка анулирана резервация в периода до края на септември, а при отказ на клиента - да възстановя­т парите му след това. Издаването на ваучери вместо възстановя­ване на пари за срок от 18 месеца е възможност, която въведе Франция за своите туроперато­ри. Това важи в общо 12 европейски държави под различни форми.

Според прогнозата на Световната организаци­я по туризма туризмът е един от най-засегнатит­е от корона кризата. До края на годината се очаква да спрат пътуваният­а на между 850 и 1.1 млрд. души по света, а пропуснати­те приходи да достигнат 1.2 трилиона долара.

 ??  ?? Парламентъ­т промени правилата за възстановя­ване на парите за провалени пътувания на българи
Парламентъ­т промени правилата за възстановя­ване на парите за провалени пътувания на българи

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria