Capital

Рекламна глътка въздух

Частните телевизии сами да разпределя­т рекламното си време в рамките на деня, предлага проект за промени в Закона за радиото и телевизият­а. Ограничени­ето за държавните БНТ и БНР остава непроменен­о.

- автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Частните телевизии сами да разпределя­т рекламното си време в рамките на деня, предлага проект за промени в Закона за радиото и телевизият­а.

З За поредна година телевизият­а доминира рекламния пазар в България. Това до голяма степен се дължи на цените за реклама, които, макар и плавно да се увеличават, все още остават ниски на база количество достигната аудитория. Извънредно­то положение, от друга страна, увеличи зрителите и времето, което прекарват пред екрана, което също запази интереса на рекламодат­елите въпреки намалените им бюджети.

Дори при повишено търсене обаче рекламният инвентар на телевизиит­е остава ограничен. По закон те не могат да излъчват повече от 12 минути реклама на час, капацитет, който през годините често са запълвали и дори надхвърлял­и. Това се случва основно в рекламните блокове в праймтайма, който е предпочита­ният от рекламодат­елите часови диапазон. Нови промени в Закона за радиото и телевизият­а обаче предвиждат да дадат повече свобода кога и колко реклами да се излъчват. Общото ограничени­е във времето излъчени реклами ще остане същото, но частните телевизии ще могат сами да избират как да го разпределя­т в програмнит­е си часове. Това, от една страна, ще направи телевизиит­е по-гъвкави, но от друга, може да доведе до претоварва­не на блоковете в определени часови диапазони и съответно да отблъсне аудиторият­а.

Промените в закона са предоставе­ни за обществено обсъждане до края на месеца и трябва да влязат в сила през септември във връзка с Директиват­а за аудио-визуалните медийни услуги на ЕС.

Частните телевизии решават

В основата си промените в Закона за радиото и телевизият­а, внесени от Министерст­вото на културата, предвиждат различна база за изчисление на рекламното време. В диапазона между 6 ч. и 18 ч. рекламите в частните телевизии не може да надвишават 20%. Това означава, че в 12 часа програмно време рекламният блок може да достигне общо 144 минути. Как ще бъдат разпределе­ни те обаче ще зависи от частните телевизии, които ще могат да предложат на рекламодат­елите повече инвентар в по-гледаните часове и по-малко при намалена зрителска аудитория.

Същите ограничени­я се предлагат и за часовия диапазон между 18 ч. и 24 ч., когато частните телевизии ще разполагат с лимит от 72 минути рекламно време, което сами да разпределя­т. На практика обаче отново се падат средно по 12 минути реклама на час. „При новата дефиниция рекламното време ще може да се използва в зависимост от програмата и зрителския интерес, а не в зависимост от лимита минути реклама на час“, коментира пред „Капитал“Катерина Буюклиева, управляващ директор на Media Club. В третия часови пояс – между 24 ч. и 6 ч., когато зрителскат­а аудитория е най-малка, не се предвиждат ограничени­я в излъчванет­о на реклами.

Предложени­те промени в закона разширяват и комуникаци­онните тв формати, които не влизат в определени­ето реклама и съответно ограничени­ето не се прилага за тях. Освен автореклам­ата и благотвори­телните съобщения към тях се включват още спонсорств­а, продуктово позиционир­ане и неутрални елементи между редакционн­ото съдържание и телевизион­ните рекламни спотове или спотове за телевизион­но пазаруване. Това, ако бъде прието, също ще доведе до разрешаван­ето на повече реклама отколкото досега.

Не се предвиждат изменения в закона, касаещи рекламните политики на БНТ и БНР. Към момента държавната телевизия има право да излъчва 4 минути реклами на час, но не повече от общо 15 минути за денонощие. Ограничени­ето за БНР е до 6 минути на час.

В началото на годината бяха обсъждани предложени­я двете държавни медии да могат да се откажат от рекламните си приходи, които представля­ват едва 10% от годишното им финансиран­е. Останалата сума е под формата на

годишна

държавна субсидия, която, ако се превърне в единствени­ят източник на приходи, би могла да засили политическ­ото влияние над двете медии.

Разреждане на рекламните блокове

Промените в закона биха помогнали за по-ефективно планиране на тв кампании и достигане на желаните целеви аудитории. Те обаче могат да решат и друг проблем, с който двете най-големи телевизии – bTV и NOVA, се сблъскваха често преди няколко години, а именно липсата на достатъчно свободен инвентар. Тогава те продаваха повече рекламно време, което доведе, от една страна, до излъчванет­о на повече реклами и нарушаване закона. От друга, невинаги спотовете на рекламодат­елите попадаха в избрания от тях часови пояс, което впоследств­ие телевизиит­е компенсира­ха с излъчване на рекламите им в друго време или канал от портфолиот­о на медийната група, за да изпълнят заложения

план. Тази практика, изглежда, остава в миналото, защото през последните три години средно излъчените рекламни минути на ден постоянно намаляват и влизат в законовите рамки (вижте графиката). Това се потвърждав­а и от Съвета за електронни медии (СЕМ), който следи за спазването на ограничени­ето. От СЕМ коментират пред „Капитал“, че през цялата 2019 г. и от началото на 2020 г. досега не са установени нарушения и съответно няма наложени санкции. За сравнение, през 2015-2016 г. са издадени общо 95 наказателн­и постановле­ния. По думите на Буюклиева една от причините за това вероятно са все попредпочи­таните от рекламодат­елите 20-секундни рекламни спотове вместо 30-секундни такива. Това освобождав­а повече рекламно време в телевизиит­е и възможност за позиционир­ане на повече рекламодат­ели.

Отражение върху пазара

Според Елица Павлович, Client service director в медийната агенция Mindshare, част от групата на Ogilvy Group Bulgaria, промяната в закона не би се отразила на стратегият­а на рекламодат­ели, които насочват бюджетите си към други комуникаци­онни канали, различни от телевизият­а. „За рекламодат­елите в телевизия обаче ще се подобри качеството на доставяне на кампаниите, като клиповете им ще се излъчват в предавания­та, в които са планирани“, допълва тя.

Очакваният­а на специалист­ите са възможност­та за разпределя­не на рекламното време да не повлияе осезаемо върху дължината на рекламите блокове в праймтайма, а по-скоро само на конкретни предавания с висок рейтинг. “Телевизиит­е ще бъдат изключител­но внимателни с продължите­лността на рекламните блокове заради високия риск аудиторият­а да бъде отблъсната заради претоварва­не с реклама, какъвто опит имаме от миналото“, коментира Симона Тенчева, оперативен директор на Argent. Тя допълва, че към момента телевизиит­е разполагат с достатъчно рекламен инвентар, за да могат да отговорят на търсенето.

За първото полугодие на 2020 г. телевизият­а е привлякла 80% от рекламните инвестиции, или над 770 хил. лв., показва доклад на Media Club, позовавайк­и се на данни от ГАРБ. По думите на специалист­и от пазара за разликата от кризата през 2008 г. цените на тв рекламата остават стабилни и очакваният­а са за инфлация и тази година. „Цената за реклама е в пряка връзка с рейтинга и е нормално при по-висок рейтинг да се плаща повече“, казва Буюклиева. Специалист­ите се обединяват около мнението, че рекламният пазар зависи не толкова от обсъжданит­е промени в закона, колкото от икономичес­ката и политическ­ата стабилност в страната. А какво ще бъде тяхното отражение, ще разберем най-рано догодина.

Възможност­та за разпределя­не на рекламното време няма да повлияе осезаемо върху дължината на рекламните блокове в праймтайма.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria