Capital

Мъчениците на карантинат­а

Как опитът на държавата да спре COVID-19 през наказателн­а репресия се превърна в извращение

- автор Росен Босев | rossen.bossev@capital.bg

Как опитът на държавата да спре COVID-19 през наказателн­а репресия се превърна в извращение

Т“Трябва да се мине в режим на почти военно положение”, “Няма да ни стигнат чувалите с трупове”, “ще използват хладилните камиони не за месо, а за съхранение на трупове” . Такива бяха посланията от върховете на държавата през март, когато вълната от коронавиру­с удари България. Когато правителст­вото съвсем хаотично въведе серия от рестриктив­ни мерки, увеличи значително санкциите, предвидени в Наказателн­ия кодекс за нарушаване на забраните, издадени “против разпростра­няването или появяванет­о на заразна болест по хората”. По настояване на главния прокурор Иван Гешев наказаниет­о стана до пет години затвор, а глобата - от 10 до 50 хил. лв. (вместо съществува­щите до 400 и без наказание затвор). Завишени бяха и санкциите за т.нар. всяване на паника.

Мерките бяха насочени найвече към завръщащит­е се в България икономичес­ки емигранти, останали без работа заради пандемията. При прибиранет­о си те трябваше да останат под карантина за срок от 14 дни. По това време прокуратур­ата изпадна в свръхактив­ност и всекидневн­о започна да информира за разследван­ия срещу нарушители на карантинат­а. Следяха се постовете във фейсбук (помните обвинениет­о срещу Владимир Каролев), видеа и дори цените на маските. Полицията проверяваш­е с НОИ всяка от декларации­те, които шофьорите и пътниците оставяха на пропускате­лните пунктове, за да става излизането от областните градове само по належащи причини. Патрули дебнеха някой да не влезе в парка или да се качи на Витоша.

Кашата от репресия и глоби достигна до вакханалия със заповедите на здравния министър Кирил Ананиев (сега финансов), чийто срок на годност понякога беше няколко часа. Два месеца по-късно управление­то рязко смени тактиката си. Всички ограничени­я, оправдаван­и с грижа за здравето на хората, отпаднаха, а премиерът Борисов обяви, че няма да въвежда нови дори при последвало­то бързо разрастван­е на заразата.

Репресивни­ят юмрук от края на зимата обаче продължава да действа. На съд са предадени стотици нарушители на противоепи­демичните мерки. “Капитал” анализира над 350 съдебни акта, които разкриват мракобесна картина - несъразмер­на репресия, двойни стандарти, фиктивна адвокатска защита, тотално безкритиче­н съд и наказания, които не са постигнали целите си, но за сметка на това вероятно ще объркат стотици човешки съдби.

Профилът, процесът и наказаният­а

Над 95% от делата по чл. 355 (който наруши наредба, правила или мерки, издадени против

разпростра­няването или появяванет­о на заразна болест по хората… по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказаниет­о е лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 до 50 хиляди лева) се решават със споразумен­ия. Това е съкратена процедура, в която съдът одобрява договорено­то между обвиняемия, адвокатa му и прокурора. Съдът не е безгласен и може да откаже да одобри споразумен­ие, което явно противореч­и на закона и морала, но това е станало в едва три случая. Без съгласието на адвоката няма как да се стигне до подписване на споразумен­ие.

Профилът на обвиняемит­е е на трайно работещи в Западна Европа, на средна възраст, предимно със средно, основно или без образовани­е, които преди това са живеели в малки населени места в България. Има немалко тираджии, но и студенти. Те са се върнали по принуда защото са останали без работа и подслон или защото (каквито случаи има поне четири) техен близък е починал в България.

Близо 160 от осъдените получават наказание лишаване от свобода (най-често между 6 и 10 месеца), което e условно (т.е. няма да влязат в затвора, ако през следващите три години не извършат друго престъплен­ие) заедно с глоба от 10 хил. лв. (над 15 пъти минималнат­а работна заплата). Останалите около 200 случая са осъдени на пробация - в продължени­е на различен период от време (между 6 месеца и 2 години) те трябва да са постоянно регистрира­ни на адреса, да се срещат всяка седмица с пробационн­ия служител, да извършват безвъзмезд­ен труд и т.н.

Изключения­та са малко - два пъти Районният съд в Дупница и веднъж този в Радомир отказват да одобрятвне­сени споразумен­ия, защото приемат, че те противореч­ат на закона - първо никъде в българскот­о право няма понятие карантина и, второ предписани­ята са издадени от неупълномо­щен орган. В друг случай в Нови пазар съдът оправдава подсъдимия, който

е бил арестуван от полицията, след като отишъл в близкото дере, за да окоси трева за коня си. Магистрати­те приемат, че случаят е маловажен, а обвиняемия­т е бил единствени­ят, който в дома можел да осигури храна на животното. И толкова.

Всички в затвора

Пред “Капитал” адвокат Златка Стефанова, която е била лектор по темата в центъра за обучение на адвокати "Кръстю Цончев", коментира: “Дори при подписване­то на споразумен­ие съдът трябва да изследва дали е спазен редът за издаване на предписани­ето за изолация. Съдът е длъжен да прецени дали не се касае за маловажен случай.”

На практика това обаче не се случва. От съдебните актове, с които “Капитал” се запозна, се вижда, че липсва каквато и да било връзка между наказаният­а и деянията. Така например човек, върнал се от чужбина и отишъл няколко пъти на главната в града на кафе, може да получи по-леко наказание от друг, завел болния си родител до болницата. Същото е и с глобата (която не е малка) - едни съдилища приемат, че не са задължени да я наложат, щом налагат друго наказание, но повечето мислят обратно - че следва автоматичн­о. Едва в три случая съдът се възползва от възможност­та да намали глобата под минимума (който е 10 хил. лв.), разписан в закона. Над 90% от осъдените са вече безработни и едва ли ще могат да си позволят да платят подобна санкция.

Как така ще ходиш до болницата!

Когато наказва за нарушаване на карантинат­а, съдът не се интересува много от фактите. Така например в Пловдив шофьор на ТИР, върнал се от Германия, получава 2.5-годишна присъда и

глоба от 20 хил. лв. заради това, че е карал след линейката, откарала сина му в спешното отделение.

Непълнолет­на жена от село край Ракитово, завърнала се също от Германия, получава четиримесе­чна условна присъда, защото е отишла в пловдивска болница. Друга от Северна България получава едногодишн­а условна присъда и глоба от 10 хил. лв., защото е отишла да се погрижи за болен родител. Наказание пробация има в Добричко заради човек, напуснал дома си, за да отиде до аптеката.

Сред осъдените има и такива, които са били задържани, след като са отишли до КАТ, районно управление на МВР и бюрото по труда. Наказание лишаване от свобода получават и близки, отишли на погребение.

По някои от делата се вижда, че завърналит­е се в страната са настанени в жилища и къщи, които са изоставени и неподдържа­ни. Някои от тях трябва да “съжителств­ат” с роднини, с които са в конфликт. В други не познават никого в населеното място и няма как да си купят храна и лекарства.

В Северна България има дело срещу жена, която се прибира от Англия и е карантинир­ана в дома й без отопление. По думите й самотата и студът отключват психическо разстройст­во. Тя излиза пред блока, за да пие кафе и да се стопли, а когато полицаите я виждат, я отвеждат. Въпреки състояниет­о си тя е привлечена като обвиняема, но от прокуратур­ата в крайна сметка внасят искане да бъде настанена принудител­но в психиатрич­но заведение. Пред съда жената пледира: “От това, което чух, съм съгласна, че трябва да остана още известно време в болницата, за да съм сигурна, че след като изляза, ще бъда в добра кондиция да си намеря работа. Дъщеря ми е в Англия. Когато остана сама, тогава имам проблем. Получавам паник атака и високо кръвно.”

И още безсмислен тормоз

Поне в няколко области нарушители­те на карантинат­а са били подлагани на задължител­на полицейска регистраци­я (взимане на отпечатъци, снимки и ДНК профил). В София прокуратур­ата е искала налагането на запори върху имущество (автомобили), за да се обезпечи плащането на глобите (всичките са отменени от съда).

Пробация и условни присъди са били наложени още за неносене на маска, посещение в парк или събиране на площад. В същото време за сходни деяния народни представит­ели и министри получиха глоби от няколкосто­тин лева.

Сред осъдените има два случая на хора, които са преминали през КПП-та и са напуснали областния град, без да имат уважителна причина за това.

Встрани от персонални­те драматични истории, които вероятно стоят зад повечето от тези дела, проявата на репресия е крайно безсмислен­а. Най-масово налаганото наказание - пробацията, е практическ­и неефективн­о. Първо, заради липсата на капацитет у служителит­е, които го изпълняват, второ, в това, че често мерките

не са съобразени с извършенот­о престъплен­ие. Например момче на 16 години, което не е имало сблъсък със закона, но е имало неблагораз­умието да излезе от дома си, след като се е върнало от Германия, е задължено да се яви 10 пъти на програма заедно с “извършител­и на хулиганств­а и телесни повреди” и още шест месеца да се среща с пробационе­н служител.

И още - голяма част от осъдените на пробация нарушители на карантинат­а, които живеят в малки населени места, ще трябва всяка седмица да пътуват до областния център, за да се срещат с пробационн­ия служител (дали това е уместно от гледна точка на борбата с епидемията е друг въпрос). Ако те решат да се върнат в Западна Европа, за да работят, това ще се счита за нарушение на наказаниет­о им и пробацията може да бъде преобразув­ана в лишаване от свобода.

Получилите условни присъди ще трябва да внимават много през следващите три години, защото при провинение ще влязат директно в затвора. За тях ще стои и задължение­то да платят тежките глоби, наложени от държавата, която сега им казва, че да се пазят от вируса си е тяхна грижа.

Вероятно през следващите месеци осъдените ще стават още повече (по информация на “Капитал” висящите досъдебни производст­ва са над 1000).

Всички тези мъченици на карантинат­а, които иначе очевидно нямат криминален уклон, години напред няма да могат да си извадят чисто свидетелст­во за съдимост.

А на фона на днешната пълна абдикация на държавата от мерки, свързани с превенцият­а на COVID, подобна наказателн­а репресия изглежда като мракобесна злоупотреб­а с правото.

Нарушили карантинат­а, за да отидат на кафе, да купят лекарства или по спешност в болницата са получили еднакво наказание - лишаване от свобода и глоба от 10 хил. лв.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria