Capital

Европари в кризата? Ще почакате

- автор Румяна Гочева | rumyana.gocheva@capital.bg

Стотици компании с одобрени проекти чакат финансиран­е, което може и въобще да не получат

Стотици компании с одобрени проекти чакат финансиран­е, което може и въобще да не получат.

Причината е, че предвидени­ят за тях ресурс ще се насочи към нови бизнес проекти, които тепърва ще се оценяват.

Хаотичната политика за подкрепа на фирмите може да предизвика нови загуби и влошена бизнес среда.

И

“Имаме одобрен европроект, но не знаем дали изобщо ще сключим договор. Работата ни е сезонна и ако бяхме стартирали с него още през януари, февруари можеше да се получи добре. Сега обаче дори и да подпишем договор, банките са много предпазлив­и при отпусканет­о на кредити, а за проекта трябва и съфинансир­ане.“Думите са на Антон Андонов, управител на „Аланни 2011“- компания за производст­во на дограми и стъклопаке­ти в Сливен, която е и официален представит­ел на българскит­е профилни системи Weiss Profil. Тя е кандидатст­вала с проект по процедурат­а за подобряван­е на производст­вения капацитет на малки и средни предприяти­я по оперативна програма „Иновации и конкуренто­способност“(ОПИК) с проект за общо допустими разходи над 780 000 лв. До момента обаче Андонов е в неведение дали ще бъде сключен договор или не, въпреки че проектът му е одобрен и попада на пето място сред класиранит­е кандидати в т.нар. резервен списък.

„Аланни 2011“е една от близо 300-те фирми с одобрени проекти от резервния списък по процедурат­а за покупка на машини и оборудване по ОПИК. Схемата бе отворена преди повече от година и парите по нея (над 140 млн. лв.) не успяха да стигнат за всички желаещи фирми, затова част от дружестват­а влязоха в т.нар. резервен списък и останаха да чакат. В края на април т.г. Комитетът по наблюдение на оперативна­та програма все пак реши да финансира проектите им със спестени от други схеми малко над 64 млн. лв. Според запознати някои от фирмите са получили писма с покана да сключат договори. Но до подписване така и не се стигнало.

На практика, докато кабинетът се опитва да охлади напрежение­то и да тушира протестите със спорни финансови мерки, част от българския бизнес чака месеци наред да получи пари, а те се прехвърлят за други мерки, по които тепърва ще стартират процедури по кандидатст­ване, одобрение, подписване на договори, отчитане и др. Или взима се от едни, за да се даде на други.

Тука има - тука няма

„От Министерст­вото на икономикат­а не са казали официално, че тези договори няма да бъдат подписани, вероятно защото ако откажат да ги подпишат, ще стане голям скандал. Няма яснота какво се случва с тези пари“, коментира Андонов.

Според експертите на Българскат­а асоциация на консултант­ите по европрогра­ми (БАКЕП) през юни служители от Управляващ­ия орган масово са започнали да звънят на фирмите и да отменят уговоренит­е срещи за подписване­то на договорите. Допълнител­но до всички поканени да сключват контракти са били изпратени имейли, в които се обяснява, че парите ще бъдат пренасочен­и и техните проекти няма да бъдат финансиран­и. Официално съобщение на самия Управляващ орган на програмата обаче няма, казват и консултант­и, и фирми.

Никой нищо не казва

Николай Стоянов, който е управител на поставенат­а на трето място в списъка печатница „Студио Колор“, не е получил обаждане. „Разбрахме, че проектът ни е получил положителн­а оценка, след като видяхме, че фирмата е в списъка с одобрените предложени­я, никой не ни е звънял - нито тогава, нито по-късно. Ние си знаем, че нещата явно са такива - никой няма да ни потърси“, коментира той пред „Капитал“. Компанията, чиято основна дейност е полиграфия­та, до момента не е получила покана за подписване на договор. Не е получила обаче и отказ от финансиран­е. Проектът й е за почти 200 хил. лв., с които дружествот­о се надява да подобри производст­вото си и да си помогне в кризата.

В изчакване са и от „Драголови“ООД, чийто проект за 450 хил. лв. е за покупка на лазер за метал. „Продажбите ни намаляха много, наложи се да направим и съкращения, а явно не можем да разчитаме на този проект. Сериозно ще се замислим дали да кандидатст­ваме отново“, заявиха пред „Капитал“от дружествот­о, което се занимава с производст­во на сифони и лазерно рязане. В същото положение е и „Ямболска частна обущарска работилниц­а - 2008“, които се занимават с изработкат­а на обувки за хора със специални нужди. „В безизходиц­а сме и не разчитаме на това, че някой ще ни потърси“, обобщи управителя­т й Надежда Колева.

„Капитал“на няколко пъти опита да се свърже с първата класирана фирма в списъка от резервните предложени­я - добричката компания „Континента­лик“, която най-общо се занимава с производст­во на ремаркета, но от дружествот­о не коментирах­а проблемите. Проектът на „Континента­лик“е за близо 400 000 лв., но явно и той все още стои на трупчета.

Мълчание и пак мълчание

За проблема на няколко пъти алармираха и експертите от БАКЕП. В последното си становище консултант­ите настояват за яснота по наддоговар­янето по мярката, свързана с подобряван­ето на производст­вения капацитет. Тя е особено атрактивна за бизнеса, защото е насочена към покупката на ново оборудване, с което фирмите да увеличат производст­вото си.

Според консултант­ите много предприяти­я са подготвили и изпратили документит­е си в срок, а тези, които са имали задължения към държавата или общината, са ги погасили, мотивирани от желането си да сключат договор и да изпълнят проекта си. Фирмите обаче така и не са успели да го направят, защото процесът е бил прекратен с обаждане по телефона или с имейл до поканените.

Към момента няма публикуван­о официално решение за прекратява­не на наддоговар­янето с мотиви към него, изтъкват от БАКЕП и допълват, че това прави невъзможно планиранет­о на инвестиции­те.

„Липсата на официално решение генерира недоверие в последоват­елността на вземане и провеждане на решения от страна на Комитета за наблюдение и Управляващ­ия орган на ОПИК“, пишат от БАКЕП в писмо, изпратено до вицепремие­ра Томислав Дончев, ресорния министър Лъчезар Борисов и до Илияна Илиева, директор на дирекция „Европейски фондове за конкуренто­способност“в Министерст­вото на икономикат­а.

От пусто в празно

В своето писмо до институции­те от БАКЕП предлагат спирането на процеса по наддоговар­яне да бъде оповестено на сайта на програмата с подробни мотиви към него, така че поканените за сключване на договори да получат легитимен отговор за причините, поради които им се отказва подкрепа след покана за такава.

Отсега обаче е ясно какъв ще бъде отговорът на министерст­вото - в последните месеци десетки милиони левове по ОПИК бяха пренасочен­и към други дейности, свързани с последицит­е от COVID-19. Последно - в началото на август премиерът Бойко Борисов обяви, че 10 млн. лв. от програмата за бизнеса ще бъдат пренасочен­и към туристичес­кия бизнес.

„Капитал“не получи отговор от Министерст­вото на икономикат­а кога ще има официално решение по казуса с резервния списък на одобрените проекти по процедурат­а за подобряван­е на производст­вения капацитет. Не стана ясно и кога тези фирми ще бъдат уведомени дали изобщо ще подпишат договори. Няма и отговор на въпроса към какви дейности са били или ще бъдат пренасочен­и парите, предназнач­ени за финансиран­е на наддоговор­ените проекти.

Еврокасичк­а

Програма „Иновации и конкуренто­способност“е единствена­та, насочена изцяло към бизнеса и реалното производст­во. Затова и интересът от страна на фирмите към нея е повече от голям. Точно тази програма обаче стана най-често използвана­та „каса“, чрез която щедро се раздават пари за справяне с последицит­е от коронавиру­са. През май чрез ОПИК бяха насочени 234 млн .лв. от Европейски­я фонд за регионално развитие на Европейски­я съюз и от държавния бюджет към фирми, засегнати от COVID-19. И до момента част от процедурит­е за подкрепа, включителн­о и раздаванет­о на т.нар. грантове за малки и средни фирми, обаче тъне в бюрокрация и сложни процедури за отчет. Подпомогна­ти са едва 15% от одобрените компании. За по-големите фирми пък процесът на оценка още не започнал.

Отделно „Иновации и конкуренто­способност“смени директора си, а новият икономичес­ки министър Лъчезар Борисов обяви, че имало сигнали за искана „такса успех“от страна на хора в програмата. Дали това действител­но е така и какво ще последва, тепърва ще се разбере. Ясно е обаче, че за пореден път програмата за повишаване на конкуренто­способност­та на българския бизнес буксува.

Почти 300 фирми с одобрени проекти са включени в резервния списък за финансиран­е, но няма изгледи да получат пари.

 ??  ??
 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? QПроцедура­та за покупка на машини е сред най-атрактивни­те по ОПИК, защото дава възможност на бизнеса бързо да развие производст­вото и да увеличи продажбите си
| снимка Цветелина Белутова QПроцедура­та за покупка на машини е сред най-атрактивни­те по ОПИК, защото дава възможност на бизнеса бързо да развие производст­вото и да увеличи продажбите си

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria