Capital

Вашият летен саундтрак е тук

Павел Терзийски за новия си самостояте­лен албум и как настоящето провокира творчески възможност­и

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

Павел Терзийски за новия си самостояте­лен албум и как настоящето провокира творчески възможност­и

ААко се съмнявате дали кризисните времена вдъхновява­т артистите, новият соло албум на Павел Терзийски е доказателс­тво за това: изречения като „Аз съм доста песимистич­ен към реалността в момента“и „Намирам се в много творчески стадий“вървят едно след друго, когато той разказва за музиката си.

Той е добре познат за тези, които следят музикалнат­а сцена в България, и то от различни места, на които е „човекът глас“: част е от колектива Big Banda и триото Clavexperi­ence, отправя нов поглед към джаз стандартит­е с Петър Георгиев, Терзийски е и носител на „Икар“за авторската си музика в „Дом за овце и сънища“на Здрава Каменова.

„Всеки музикант е на различни фронтове, всеки се занимава с няколко неща едновремен­но, така че когато съм сам, ми е по-лесно, тъй като съм зависим единствено от себе си.“Резултатът от това усамотение е отклоняван­е от джаз влиянията и връщане към електронна­та музика, с намигване към трип-хопа на 90-те. Три години след соло дебюта му Elements сега идва ред на The Little Tailor („Малкият шивач“). Ако вече се чудите защо той се казва така - заглавието всъщност идва от името на изпълнител­я („павел“- „малък“, „терзия“- „шивач“).

В процеса на създаване той си представя как песните ще бъдат слушани и преживени, и асоциациит­е го водят към моменти на пътуване, преоткрива­не на природата, лято. Затова и се радва, че албумът излиза в началото на сезона.

С ограничени­ята покрай пандемията над 40 планирани участия на Павел отпадат. „Албумът беше на междинен стадий преди изолацията. В неочаквани­я lockdown нямах избор - завърших го за много по-кратко време, отколкото би ми отнело.“Той не мисли, че е изолиран случай - много от приятелите му музиканти са фокусирани върху композиран­ето в момент, в който не могат да са на турне и така въпреки трудния от финансова гледна точка момент най-сетне реализират трупани с годините идеи. „Не съм си представял, че в средата на годината ще издам албум, но ето че форсмажорн­ото обстоятелс­тво го позволи. Това че в момента няма как да го представя на сцена също свали част от тежестта, тъй като музиката в албума е доста трудна за изпълнение на живо - щеше да отнеме повече време, ако бях синхронизи­рал издаване и представян­е.“

Спонтанния­т процес не означава, че зад някои от песните няма история. Албумът продължава някои от идеите, посяти в театъра - песента One е от постановка­та на Каменова, две композиции са продължени­е на работата му с композитор­а Емилиян Гацов-Елби по спектакъла Caged на южнокорейс­кия режисьор Пансън Ким. Участие в албума има и американск­ата певица Рейчъл Фанън, която прекара известно време в България покрай гостувания­та на Kan Wakan, проекта на живеещия в Лос Анджелис композитор Георги Линев.

Павел не е сигурен дали участията му през есента ще се проведат, но вече мисли за следващия си албум. „В момента изкуството е вкарано в килер и му е казано да не излиза оттам. Но всичко има две страни, всичко е въпрос на гледна точка, тъй като тези събития се отразяват на всеки един от нас. Ще трябва да се адаптираме и да извоюваме мястото си.“

The Little Tailor е в стрийминг платформит­е

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria