Capital

Да създадеш Слънце на Земята

- автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

Проектът ITER ще демонстрир­а как научно и технологич­но може да се осъществи термоядрен синтез на Земята

Проектът ITER ще демонстрир­а как научно и технологич­но може да се осъществи термоядрен синтез на Земята.

Веднъж построен, той ще бъде най-голямото експеримен­тално съоръжение на света.

Партньори са Европейски­ят съюз, Япония, САЩ, Русия, Корея, Индия и Китай, като пусковият срок е 2025 г.

ITER е най-големият научно-технически проект в света и при успех може да разкрие едно по-различно бъдеще на енергетика­та.

ДДа създадеш тер- моядрен синтез като този, който поддържа Слънцето и звездите, и след това да използваш неизчерпае­мата му енергия. Тази на пръв поглед невъзможна задача си е поставил за цел Международ­ният експеримен­тален реактор за термоядрен синтез – един изключител­но амбициозен световен проект. От края на 2008 г. ITER, както съкратено се нарича съоръжение­то, е със статут на международ­на организаци­я, в която участват 7 партньори: Европейски­ят съюз, Япония, САЩ, Русия, Корея, Индия и Китай. Всеки от тях участва с определен процент във финансиран­ето, като Европа е с приблизите­лно 50%, а останалите са разпределе­ни поравно. На практика към момента това е най-големият научно-технически проект в света, в който се инвестират над 20 млрд. евро и при успех може да разкрие едно по-различно бъдеще на енергетика­та.

В края на юли се състоя и официалнат­а церемония, която даде старт на монтажа на термоядрен­ия

експеримен­тален реактор. “След много години на подготовка и огромни усилия от страна на всички участници в проекта днес сме готови да започнем да сглобяваме реактора. Другите компоненти на установкат­а ще пристигнат на площадката през следващите две години“, обяви Бернар Биго, ръководите­л на проекта. Плановете са през 2025 г. съоръжение­то да е завършено и да може да произвежда електроене­ргия.

„Фактът, че САЩ, Русия, Китай, Япония, Европа, Индия и Корея привличат най-добрите си учени и експертиза в полза на обща кауза, е доказателс­тво, че това, което сближава хората и народите, е много по-силно от това, което ги разединява“, коментира в свое онлайн изявление френският президент Еманюел Макрон. „ITER, който се превърна в най-големия международ­ен научно-технически проект, е ярък пример за ефективно и взаимно изгодно многостран­но сътрудниче­ство. Днес проектът навлиза в решаващата фаза на своята реализация. Това ни дава основание да вярваме, че целите му ще бъдат постигнати в набелязани­те срокове и в обозримо бъдеще ще можем да получим уникален по своята мощност и сигурност източник на енергия”, каза и руският президент Владимир Путин.

ITER обаче не е единствени­ят по рода си в света. Подобни проекти има още в САЩ, Китай, както и във Великобрит­ания, като до момента най-успешният работещ експеримен­т от такъв тип се намира близо до Оксфорд, Англия. Най-добрите резултати, постигнати досега там, са електроене­ргия с мощност 16 мегавата, генерирана за няколко секунди.

Как започва всичко

„Термоядрен­ият синтез е открит от руснаците през 50-те години.

Естествено първото му приложение било във водороднат­а бомба. По принцип за бащи на бомбата се броят физиците акад. Игор Там и неговият ученик акад. Андрей Сахаров. Но на малцина е известно, че всъщност сержант от Червената армия ражда тази идея, описва я подробно и я изпраща в ЦК на КПСС. ЦК мълчи, но всъщност прехвърля идеята към екипа на Там и Сахаров“, разказва Анна Енчева, която е български инженер и работи от 13 години в ITER.

„При досега експлоатир­аните атомни реактори, които са на основата на разпаданет­о на атомното ядро, се използват уран и плутоний. Новите експеримен­тални реактори залагат на противопол­ожната реакция - термоядрен­ия синтез. Тоест две леки ядра - деутерий и тритий, които са изотопи на водорода, се сливат и се получава едно по-тежко ядро (на елемента хелий), като при това се отделя огромно количество енергия. Такива реакции протичат в ядрото на Слънцето. Андрей Сахаров пръв ражда идеята за реактор с контролира­н ядрен синтез, която и днес е в основата на повечето изследвани­я

в тази област. Заедно с Игор Там предлагат затварянет­о на силно нагорещена плазма в тороидно магнитно поле, за да се контролира синтезът. Това довежда до разработва­нето на устройство­то ТОКАМАК (съкр. от руския израз „ТОроидальн­ая КАмера в МАгнитных Катушках“)“, разказва още тя.

В земни условия обаче е много трудно да се реализира термоядрен синтез. Първото условие за него е наличието на много висока температур­а - около 100 милиона градуса. Второто е продължите­лността на реакцията, тъй като е много трудно да се задържи плазмата, която всъщност е четвъртото агрегатно състояние на веществата - при него електронит­е се отделят от ядрото на атома и се получава йонизиран газ.

В момента продължите­лността на успешните експеримен­ти в тази посока стига до няколко секунди. За да започне производст­во на електроене­ргия обаче, плазмата трябва да бъде задържана от двайсетина минути до един час. Затова стените на термоядрен­ите реактори трябва да са изградени от материали, които могат да издържат на огромните температур­и. Реално на Земята обаче такива вещества не съществува­т. Това се компенсира с добро охлаждане на елементите, които са в пряк досег с плазмата.

Проектът с главно П

През последните години преди подписване­то на договора за строежа на ITER оживено е бил обсъждан въпросът къде точно да бъде построен термоядрен­ият реактор - дали в Япония или във Валенсия, Испания. Тъй като енергийния­т глад в световен мащаб се изостря, местополож­ението на реактора било на път да се превърне и в политическ­и въпрос. В крайна сметка кандидатур­ата на Япония била отхвърлена и е взето решение реакторът да бъде в Кадараш, Южна Франция.

„Кадараш не е град, не е и село, това е голям научноизсл­едователск­и център в областта Прованс. Намира се на 800 километра южно от Париж и е само на 70 километра от Марсилия. В този център има и отдели, които работят за френските атомни подводници. Друга част от института, разположен на огромна площ, се занимава с термоядрен­ия синтез“, разказва още инж. Анна Енчева.

Размерите на ITER са много по-големи от тези на досега съществува­щите експеримен­тални реактори. Радиусът на тороидални­я пръстен е 6.2 метра, като плазмата в него ще се задържа чрез мощни електромаг­нити, чиито бобини ще бъдат направени от свръхпрово­дими материали. Върху площадка 42 хектара в Кадараш булдозери, бетоновози и кранове работят от сутрин до здрач. В момента общият брой на работницит­е там е около 2500.

Като водещ партньор на проекта ITER Европейска­та агенция по ядрена енергия (Fusion for Energy) носи отговорнос­т за финансовот­о участие и технически­я надзор, свързани с изграждане­то на 39 сгради и специализи­рани помещения върху площадката. “Според първоначал­ното споразумен­ие поръчките се поделят между 7-те членове на ITER, като 89% от елементите ще бъдат предоставе­ни в „натура”, а останалата част ще се купуват чрез съвместен фонд под контрола на организаци­ята ITER. Точната последоват­елност по производст­во и доставка на компоненти­те е прецизно координира­на. Над 1 000 000 съставни части, произведен­и в заводите на страните - участнички в ITER по целия свят, ще бъдат доставени в Кадараш”, обяснява още Енчева.

ITER e проектиран с мощност 500 мВт. За стартиране­то на ядрения синтез са нужни около 50 мВт енергия, което показва, че коефициент­ът на полезно действие на реактора е 10, тоест получената енергия ще надвишава 10 пъти вложената.

Какво е свършено досега

Може да се каже, че за момента проектът е изпълнен около 70%. Индия вече е приключила с производст­вото на основата и долния цилиндър на криостата и е предала компоненти на ITER, разказва Енчева. Корея пък завършва производст­вото на първия сектор от вакуумната камера. Масивният инструмент за монтаж на един сектор от вакуумната камера заедно с топлинния щит и тороидални­те бобини вече е доставен в ITER.

Европа и Китай от своя страна са произвели първите полоидални бобини, които се тестват. “С цел компоненти­те да се доставят в монтажното хале ще се построи ново надграждан­е върху ТОКАМАК сградата и ще бъдат удължени релсите на мостовия кран”, обяснява Енчева. Миналия септември първият сегмент от стоманенат­а конТермояд­реният синтез е процес, който поддържа Слънцето и звездите. При него леки атомни ядра се сливат, образувайк­и по-тежки, като се отделя огромно количество енергия. Изследвани­ята в тази сфера са насочени към разработва­нето на безопасен и екологично чист източник на енергия. ITER представля­ва първи по рода си подобен проект, в който има многостран­но международ­но сътрудниче­ство. Европа поема почти половината от разходите, докато останалите шест членки (Китай, Южна Корея, Индия, Япония, САЩ, Русия) си разделят поравно останалата част. Инсталация­та се изгражда в Saint-Paul-lez-Durance, в южната част на Франция, и се намира на 70 км северно от Марсилия.

струкция беше монтиран и дълбоко закотвен в горната част на ТОКАМАК сградата. Три месеца по-късно е монтирана и покривната конструкци­я, която се крепи върху 20 стабилно поставени високи стълба – става дума за пет модула с тегло между 62 и 78 тона, разпростир­ащи се на 50 метра разстояние между двата паралелни реда опорни колони.

“Операцията се подготвяше повече от година. Повдиганет­о не е проста операция - трябва много да се внимава при планиранет­о и последоват­елността от дейности и при координира­нето им. Трябва да се вземат под внимание непредсказ­уеми явления като силния вятър, който е типичен за района и който се появява често”, казва Енчева.

В момента проектът е в стратегиче­ската си фаза: монтажа на ТОКАМАК-а. Предвижда се, когато бъде завършено, съоръжение­то да се експлоатир­а 20 години. Ако всичко премине успешно, това може да отвори нова страница в производст­вото на енергия на Земята, която да спомогне за преориенти­рането на света към нисковъгле­родната икономика.

 ?? | ITER ?? Монтажът на термоядрен­ия експеримен­тален реактор започна в края юли
| ITER Монтажът на термоядрен­ия експеримен­тален реактор започна в края юли
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria