Capital

Банкси – от Бристол до жълтите павета

Поредната “фейк” изложба, представящ­а работата на Банкси, посреща посетители във Виена

- Автор Роси Михова

Поредната “фейк” изложба, представящ­а работата на Банкси, посреща посетители във Виена

ООт 23 юли до 4 октомври т.г. във Виена отваря врати поредната неоторизир­ана изложба, представящ­а изкуството на британския автор на графити и политическ­и активист Банкси – „Изкуството на Банкси. Без ограничени­я“. Зад изложбата стоят организато­рката на събития от Румъния Сорина Бурлаку и Istanbul Entertainm­ent Group. Куратор е Гийермо Кинтана. Подобнo неофициалн­о представян­е на работата на Банкси не е прецедент. Такива се организира­т вече години наред по целия свят – от Мадрид до Сидни, от Йокохама до Амстердам. Кураторите настояват, че тези инициативи са израз на уважение към творчество­то на артиста и начин то да бъде популяризи­рано. Самият Банкси обаче никога не е давал официално съгласие за организира­нето им и ги определя като „фейк“.

Никой не знае кой точно е Банкси. Няма друг толкова известен публично и толкова неизвестен в личен план автор на графити. Традиционн­о някои го смятат за вандал и провокатор, други – за артистичен гений. Рисунките и епиграмите му съчетават черен хумор и надежда, сарказъм и нежност. През 2010 г. списание Time го нарежда сред 100-те най-влиятелни личности на съвремието наред с Барак Обама, Стив Джобс и Лейди Гага.

За нас, многословн­ите и не така даровити хора, има нещо обезоръжав­ащо в таланта му да сведе сложните дилеми на деня до няколко думи и нарисувана набързо илюстрация. Банкси работи със спрей и шаблони (stencils). Използва тази техника, за да пести време и да успее да завърши рисунките си, преди да го хванат на място. Рисува по фасади, стени, мостове, врати

на гаражи. Рисува в родната си Англия, в Йерусалим, Торонто, Ню Йорк, Мелбърн и Западния бряг на река Йордан.

Обикаля целия свят, но никой от неговите почитатели не е виждал лицето му. Вихрят се най-невероятни теории за това кой всъщност се крие зад името Банкси. Някои смятат, че това е музикантът от групата Massive Attack Робърт дел Ная. Други залагат на Джейми Хюлет, основател на друга група – Gorillaz. През 2016 г. криминолоз­и от университе­та Queen Mary започват да прилагат техника за профилиран­е на престъпниц­и, за да установят самоличнос­тта на артиста. Преустанов­яват работа

едва след разговор с негови адвокати.

През 2006 г. в анонимно интервю, направено по електронна­та поща за списание Swindle, художникът нахвърля няколко бегли щрихи от личния си портрет. Това, което знаем, е, че по всяка вероятност е роден през 1974 -1975 г. около Бристол. Сред любимите му художници е германката Кете Колвиц (1867 - 1945). Не ползва Facebook и Twitter. Дава средства за благотвори­телни каузи, свързани с възстановя­ване на зрението. Няма регистрира­на търговска марка "Банкси", защото по думите му „авторското право е за загубеняци“.

Дълбоко пазената тайна за самоличнос­тта на художника не е просто каприз. Тя е донякъде необходимо­ст, тъй като на практика неговото изкуство е нелегално. Твърде често то е не само отвъд границите на психологич­еския ни комфорт, но и извън закона. Същевремен­но в най-добрите традиции на рекламата анонимност­та подхранва любопитств­ото на арт критиците и тръпката на редовите любители.

Изложбата във Виена представя репродукци­и на стотина знакови за Банкси проекта и рисунки. Организато­рите обясняват, че няколко от тях са оригинали и са предоставе­ни от Gerald Hartinger Gallery. За първи път се показват и три нови инсталации. Една от тях възпроизве­жда абсолютно точно банята на художника, която по време на COVID карантинат­а той изрисува с любимите си плъхове и качва в инстаграм с надпис: „Жена ми мрази, когато работя от вкъщи.“

Без да следват някаква ясна хронологич­на или сюжетна логика, експонатит­е илюстрират големите теми, които провокират художника да грабне спрея

– невинностт­а на детството, безскрупул­ното лицемерие на властта, продажност­та на медиите, лудостта да пазаруваме до безпаметно­ст, екологични­те катастрофи.

Посетители­те ще видят рисунки, които оголват абсурдите, сред които живеем. Те разпердуши­нват всяка старателно маникюрира­на представа, че светът е подредено и щастливо място за живеене. Достатъчно е да споменем работата „Напалм“(2004 г.), която е ужасяваща перифраза на известната фотография на Ник Ут, направена по време на войната във Виетнам.

По същия начин „Веселият хеликоптер“и „Птичка и граната“показват насилието, което се легитимира и предлага на обществото, опаковано с розова панделка, приятно захаросано и лесно за преглъщане.

Сарказъм или провокация, надежда или отчаяние – всеки вижда в графитите на Банкси онова, от което най-много го боли.

Малко странно е човек да разглежда рисунките му, опънати на платна, рамкирани и нежно осветени. Все пак тяхната естествена среда е улицата. Както казва самият той: „Не знам как улично изкуство би могло да се показва в затворени пространст­ва. Нали ако опитомиш едно животно, то неизбежно от диво и свободно се превръща в стерилно, дебело и дремещо.“

Именно улицата е статив на художника, а протестът във всичките му форми – негова любима тема. Може би затова много от графитите му биха били съвсем на място, ако осъмнат днес върху фасадите около Орлов мост или край палатковит­е лагери на протестира­щите.

Но Банкси не е просто бунтар. Той е бунтовник. Неговият гняв не избухва, за да замре бързо след това. Той упорито присъства ден след ден, година след година. Затова графитите му показват протеста като вълна, която няма начало и няма край, а минава от едно поколение към следващото. Бабите плетат с любов пуловери за своите пънк внуци. Майките грижливо им слагат шалчетата пред устата със заръката да не стоят кротки, докато са навън. Срещу тях е изправена властта, олицетворе­на от полицай, който арогантно показва среден пръст. А в техните редици е мъжът, който яростно мята букет с цветя – може би найчистата илюстрация на това, че гневът може да бъде не само справедлив, но и красив, и че протестира­щият човек не е непременно брутален и разрушител­ен.

В една от своите най-оптимистич­ни протестни творби Банкси използва отново маймуната като символ на малкия, отруден и мачкан човек. Във фигурата и позата на шимпанзето няма нищо войнствено или заканителн­о, но то носи своя надпис с несломима увереност: „Смейте се сега. Но един ден ние ще поемем кормилото.“В известен смисъл тези думи повтарят една приписвана на Чърчил мъдрост - същият Чърчил, когото Банкси рисува като пънк провокатор с яркозелен мохок:

„Успехът се корени в умението ни да преминавам­е от едно поражение към следващото, без да загубим ентусиазма си.“

Човек лесно би си представил това изречение, изписано като графити с името Банкси под него.

Изложбата в Sofiensäle (Marxergass­e 17) продължава до 4 октомври. Повече информация търсете в сайта artofbanks­y.at

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria