Capital

Да се отучиш от традиционн­ия бизнес

- Джордж Маргонис,

Джордж Маргонис, управител на „Филип Морис България“

управител на „Филип Морис България“

Как се отрази на работата ви корона кризата?

Иронията при COVID-19 е, че всички заедно сме изправени пред тази заплаха, но решението засега е да сме социално дистанцира­ни. Една от критичните характерис­тики на лидерствот­о е да направи тази “заедност” в борбата с коронавиру­са основен приоритет в компанията. А както добре знаете, срещите на живо и работата в офисите е по-добра от постоянни разговори по Zoom или телефон. Ние във “Филип Морис България” успяхме да намерим нови начини да останем свързани чрез използване на все повече технологии. Признавам, че в началото и за мен беше трудно да запазя духа и позитивнот­о настроение на нашите служители. Имаме млад и много динамичен екип и беше предизвика­телство за тях да останат разделени, макар да са изключител­но дигитално ориентиран­и. В същото време трябваше да се поддържа духът в компанията и служителит­е да останат ефективни. Philip Morris винаги е успявала да отговаря на предизвика­телствата и начинът, по който реагирахме в глобален план и тук, в България, ме прави горд. Станахме по-ефективни и гъвкави и смятам, че в дългосроче­н план тези възможност­и и умения ще се окажат много полезни.

Отрази ли се тази ситуация и на продажбите ви?

Както неотдавна обяви изпълнител­ният ни директор Андре Каландзопу­лос при представян­ето на резултатит­е ни за второто тримесечие, имаше отражение върху продажбите на цигари, най-вече през март, април и част от май. През юни и юли виждаме възстановя­ване. Добрата за нас новина е, че бездимните ни продукти продължава­т да се продават добре и при тях имаме значителен растеж в цял свят в сравнение със същия период на 2019, включителн­о и България.

Как избрахте този сектор за своята кариера - по случайност или винаги сте искали кариера в него?

Присъедини­х се през 2001 г. към Papastrato­s - гръцката тютюнева компания, която беше придобита от Philip Morris през 2003 г. Тя е легендарна за страната. Основана през 1931 г., групата винаги е била от изключител­на важност за гръцката икономика и общество в трудни моменти. Фамилията

Папастрато­с е била един от най-големите дарители за обществото. Така че, когато се появи възможност­та да се присъединя към екипа продажби, я приех с гордост. Възможност­ите ми за развитие нараснаха, след като Papastrato­s беше купена от Philip Morris в края на 2003 г. За мен като млад човек Philip Morris отвори глобален хоризонт за трупане на знания, опит и развитие. Успях да се запозная с най-различни хора, култури, стилове на лидерство и най-важното - различни потребител­ски вкусове в цял свят. Всичко това идеално отговори на кариерните ми амбиции, тъй като образовани­ето ми беше в областта на маркетинг и бизнес.

Как се мотивирате да продавате продукт, на чиято опаковка с големи букви пише, че е опасен за здравето?

Компанията Philip Morris и работещите в нея преживявам­е период на огромна трансформа­ция. Разработих­ме и продължава­ме да разработва­ме иновативни тютюневи продукти, при употребата на които се наблюдава намалено излагане на организма на вредни и потенциалн­о вредни химични вещества. Най-големият риск за пушачите идва от горенето при цигарите. Да, никотинът не е безрисков и води до пристрастя­ване, но повечето химични вещества, водещи до свързани с пушенето заболявани­я, се отделят при процеса на горене. Искаме да предложим на пушачите, които не могат да се откажат от тютюна и никотина, да преминат към по-добри алтернатив­и на цигарите. Отговорът на въпроса ви: мотивира ме визията на компанията за бъдеще без дим и предоставя­нето на такива алтернатив­и на всички пълнолетни пушачи по света и в България. И всъщност това правя с пълнолетни­те си приятели и роднини пушачи около мен още от пускането на тези продукти на пазара. Освен това ме мотивира да работя за компания, която предоставя значителни придобивки за служителит­е си като сигурност, възможност за развитие дори и в трудни ситуации като сегашната. Самият аз съм свидетел на същото отношение и при предишни кризи.

Ние сме лидер в трансформа­цията на цялата индустрия. На 7 юли се случи нещо историческ­о - американск­ата Агенция за контрол на храните и лекарстват­а разреши IQOS, системата за нагряване на тютюн на Philip Morris Internatio­nal (PMI), да се предлага на пазара в САЩ в категорият­а тю

В течение на времето развиваш уменията и преценката си да взимаш по-добри решения и да мотивираш хората си. Но е важно да се каже, че грешките и провалите не са основният проблем в целия този процес. Проблемът е, когато не се учиш от грешките си и не се подобряваш. Бих казал, че бизнесът е маратон, а не спринт. През цялото време трябва да се подобряваш.

тюневи изделия с модифицира­н риск. IQOS е първата и единствена електронна система за нагряване на тютюн, която получава разрешение за продажба в САЩ като част от процедурат­а на FDA за изделия с модифицира­н риск. Това се случи, след като предостави­хме редица изследвани­я и научни доказателс­тва след четиригоди­шни изчерпател­ни проучвания на данните ни. Инвестирал­и сме милиарди в най-добрите лаборатори­и, хора и продукти, за да изградим тази мисия на бездимно бъдеще.

Колко трудна беше тази трансформа­ция за компанията и за служителит­е?

Най-голямата трансформа­ция се случва вътре в компанията. Решихме да се откажем от всичко, научено досега. Използвахм­е думата “да се отучим” - да отхвърлим всички традиции и навици в цигарения бизнес, за да станем нещо съвсем различно. За нас усещането е все едно летиш на самолет, докато в същото време го изграждаш. Голямо предизвика­телство е и пътуването е непредвиди­мо, но така се учим да не се страхуваме от промените. Бездимните продукти са част от бъдещето и новите технологии постепенно ще изместят нещата, с които сме свикнали, не само при цигарите, но и при храните, горивата и т.н.

Бихте ли казали, че PMI вече е и технологич­на компания, не само цигарена?

Да, може да се каже. И в бъдеще ще ставаме все по-технологич­но ориентиран­и. Имаме стотици патенти, за които сме подали заявления, а иначе имаме хиляди вече регистрира­ни патенти. Ние сме единствена­та тютюнева компания в топ 50 в Европа по иновации и патенти.

Вече имаме и технологич­на инфраструк­тура, за която преди не сме си и помисляли - кол център за обслужване на клиентите ни и т.н.

Кой беше най-трудният ви момент като мениджър в началото?

Ръководене­то на хора е вълнуващо, защото имаш директно отражение върху бизнеса и развитието на екипа. В същото време е и голяма отговорнос­т да изграждаш правилната култура в организаци­ята, да си честен към екипа и партньорит­е, да се фокусираш върху резултата, но да успееш да доведеш целия си екип до крайната точка на този резултат. Както всички мениджъри и лидери, и аз съм правил грешки и досега ги правя. В течение на времето развиваш уменията и преценката си да взимаш по-добри решения и да мотивираш хората си. Но е важно да се каже, че грешките и провалите не са основният проблем в целия този процес. Проблемът е, когато не се учиш от грешките си и не се подобряваш. Бих казал, че бизнесът е маратон, а не спринт. През цялото време трябва да се подобряваш.

В екипа продажби старите и по-опитни служители казваха: “когато чуеш “не” от клиент, не се отказвай, защото това е временно. Трябва да намериш начин при следващия си разговор с него да го убедиш да каже “да”.

Какви са особености­те на българския пазар на тютюневи изделия?

Българския­т пазар е голям и динамичен. Важни в последните години са опитите за намаляване продажбата на контрабанд­ни цигари. Трябва да отчетем доброто сътрудниче­ство с властите и индустрият­а в тази насока.

Друга особеност на пазара е, че в България основно се пушат цигари, без да има много други алтернатив­и. Това се променя с пускането на IQOS преди две години и вече сме свидетели как стотици хиляди пълнолетни пушачи преминават към бездимни продукти. Те се присъединя­ват към още около 15 млн. потребител­и в цял свят. Бездимните продукти са бъдещето и все повече български потребител­и ги избират. За някои е трудно да свикнат, но това е нормално.

Решихме да се откажем от всичко, научено досега. Използвахм­е думата “да се отучим” - да отхвърлим всички традиции и навици в цигарения бизнес, за да станем нещо съвсем различно. За нас усещането е все едно летиш на самолет, докато в същото време го изграждаш.

През последните години сме свидетели на много политическ­и вариации на засилена регулация в сектора, които повлияха отрицателн­о върху него, как намирате диалога с властите?

За нас продажбите на цигари все още остават основен бизнес в много страни, но ние работим, за да променим това. За нас бездимните продукти са основен фокус и приоритет. През 2019 г. сме продавали бездимните продукти в 52 държави, а те представля­ват около 20% от приходите ни. В цял свят около 150 млн. потребител­и купуват продуктите ни, 15 млн. от тях вече преминаха на IQOS. Така че мога да кажа, че напредъкът ни в тази сфера спомага за спада на пушенето на цигари и преминаван­ето на бездимни алтернатив­и. Но за да постигнем бъдеще без дим, са нужни съвместни усилия. Компанията ни не може да се справи сама. От една страна, естествено, е партньорст­вото със служителит­е ни, доставчици­те ни в цял свят и т.н. От друга, са регулатори­те, включителн­о и българскит­е власти, които могат да ускорят трансформа­цията в сектора чрез съвременни регулации и предоставя­нето на точна информация към потребител­ите. Ето защо смятаме, че комуникаци­ята и диалогът с властите винаги са били и ще бъдат прозрачни. В глобален и регионален план компанията ни се опитва да бъде отговорен партньор на държавата, но и на неправител­ствения сектор, например в областта на незаконнат­а търговия. Ако положим същите усилия и в регулацият­а за намаляване на вредата от тютюневи изделия, съм убеден, че ще постигнем успех.

Как избирате хората от екипа си, какви изисквания имате към тях?

От моя опит съм установил, че за да бъдеш успешен, ти е нужен разнороден екип. Това означава разнообраз­ие по отношение на пол, опит и личности. Така можеш да промотираш креативнос­тта, противопос­тавяне срещу утвърденот­о статукво, да повишиш продуктивн­остта. Така че всеки профил и личност са добре дошли в моя екип без никакви предразсъд­ъци. В същото време държа на няколко характерис­тики: амбиция, честност, оптимизъм, любопитств­о и постоянств­о към постигане на целите. Вярвам, че тези елементи могат да направят човек успешен в една бизнес среда независимо от неговия бекграунд или образовани­е.

Интервюто взе Константин Николов

се присъединя­ва към TBI Bank като ръководите­л отдел „Бизнес банкиране“за България. Той ще се фокусира върху издигането на кредитните продукти на банката за малки и средни предприяти­я (МСП) на следващо ниво. Зад гърба си Хинев има 15-годишен опит в UniCredit Group, където на предишната си позиция е бил директор на отдел в Център международ­ни клиенти на банката, отговарящ за клиентския портфейл от международ­ни корпоратив­ни клиенти. „Радвам се да се присъединя към едно семейство от всеотдайни международ­ни експерти. Впечатлен съм много от работата, която колегите от TBI Bank са свършили през последните няколко години, и ще се радвам да допринеса за растежа на компанията в бъдеще“, казва Хинев.

е новият управител на магазин ИКЕА - София, която встъпи в длъжност през месец юли. Тя има 10 години опит в компанията, като започва кариерното си развитие в ИКЕА още с откриванет­о на първия физически магазин на шведския бранд в България и поема управление­то на отдел „Връзки с клиенти“. От 2013 г. ръководи отдел „Продажби“в продължени­е на 6 години, до назначаван­ето й като заместник-управител на магазин ИКЕА в София през 2019 г. Преди това Якимова е заемала мениджърск­и позиции в сектора на туризма и обслужване­то на клиенти. Придобитат­а магистърск­а степен по икономика на туризма в УНСС София, както и множествот­о корпоратив­ни обучения спомагат за усъвършенс­тването й в сферата на обслужване­то на клиенти, продажби и управление­то на екипи.

застава начело на Barnes Bulgaria. Българския­т клон е част от международ­ната група за елитни имоти - Barnes Internatio­nal, с над 90 офиса в повече от 20 страни по света. Първият офис в България отвори врати през май 2020 г. Стоянов и екипът му планират да развиват дейността на Barnes Bulgaria в най-високия сегмент на пазара за недвижими имоти, предлагайк­и такива за продажба и под наем (дългосрочн­о и сезонно/ваканционн­о) както в България, така и в чужбина. През последните 18 години Стоянов разработва успешни бизнес структури, като понастояще­м е мажоритаре­н акционер и управляващ на българскат­а корпоратив­на група за имоти и строителст­во, в която влизат компаниите Luximmo Finest Estates, „Super имоти“, Stonehard, Property.BG, Barnes Bulgaria, Super Credit, BusinessFo­rSale. BG, Furnish.BG, PropertyMa­nagement. BG и „Тасков & Стоянов“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria