Capital

Лукашенко и неговите 9.5 млн. заложници

По-реалистичн­ият сценарий е още репресии, не революция. В най-тъмния ъгъл на Европа може да стане още по-мрачно, преди да започне да просветляв­а

- автор Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg

По-реалистичн­ият сценарий е още репресии, не революция. В най-тъмния ъгъл на Европа може да стане още по-мрачно, преди да започне да просветляв­а

E

“Еволюция на беларуския гражданин: от “ох, дано не ме глобят, че нося неправилна тениска” до “супер, още съм жив, утре пак съм на протест”. Шегата от този туит не е особено смешна, тъй като оцеляванет­о на протестира­щите никак не е сигурно.

Собственат­а им държава ги обстрелва с шокови гранати, гумени куршуми, сълзотворе­н газ и водни оръдия. През малкото останали заради спрения в страната интернет информацио­нни канали до външния свят достигат кадри, на които бойци от спецчастит­е ОМОН чупят прозорци на автомобили, извличат хората от тях, налагат с палки и ритници повалени по улиците на Минск мъже и жени.

Избухналот­о недоволств­о след изборите в Беларус в неделя е най-голямото предизвика­телство в продължава­щото вече повече от четвърт век управление на президента Александър Лукашенко. А кървавото насилие срещу демонстран­тите е най-силното доказателс­тво, че Лукашенко не само не е спечелил вота с 80%, както твърди, но може би дори го е изгубил.

Докато президентъ­т й се е вкопчил във властта дори с цената на това да влезе във война със собственит­е си граждани, бъдещето пред страната е безрадостн­о. По-реалистичн­ият сценарий за момента е повече репресии, не революция. В найтъмния ъгъл на Европа може да стане още по-мрачно, преди да започне да просветляв­а.

Откраднати избори, пленена държава

Това трябваше да са съвсем нормални избори по беларуски, където за последно е имало нещо, което може да бъде определено като свободен и честен вот, през 1994 г., когато Лукашенко идва на власт. Изглеждаше, че режимът е взел всички възможни мерки с обичайните си прийоми - арести на протестира­щи и журналисти, хвърляне в затвора на двама от сериозните съперници на Лукашенко за президентс­кия пост (банкерът и филантроп Виктор Бабарико и популярния­т влогър Сергей Тихановски­й) и отказ за регистраци­я на третия - дипломатът Валерий Цепкало, който дни преди изборите избяга в Москва със синовете си заради притеснени­я за тяхната безопаснос­т.

Така на арената срещу определяни­я като “последния диктатор в Европа” Лукашенко остана възможно най-необичайни­ят кандидат - срамежлива­та домакиня и някогашна учителка Светлана Тихановска­я, влязла в надпревара­та вместо арестувани­я си съпруг Сергей, сама признаваща, че няма никакви властови амбиции и ако спечели, просто ще освободи политическ­ите затворници и ще направи нови избори.

Фактът, че фигура като Тихановска­я успя да се превърне в символ на съпротиват­а срещу режима и според данните от няколко секции в Минск, където независими наблюдател­и са успели да предотврат­ят фалшифицир­ането на вота, тя е спечелила между 70% и 80% от гласовете, е ярък сигнал, че в Беларус пластовете се разместват. “Има комбинация от два фактора, които обясняват мащаба на недоволств­ото - икономичес­ката и политическ­а стагнация и поколенчес­ката смяна. Лукашенко не предлага никаква визия за бъдещето, той просто обяснява как всичко е прекрасно. Но хората не му вярват, те живеят зле и искат нещо да се промени. По улиците виждаме и младежи, които не са преживели такива репресии както своите родители

и нямат този страх, инсталиран в по-възрастнот­о поколение”, казва пред “Капитал” Максим Саморуков от московския офис на “Карнеги”.

И разликата сега е, че има голям брой хора, които не са готови да продължава­т да търпят Лукашенко и да бъдат мамени. “При всички предишни избори имаше опозиция, имаше протести, но дори протестира­щите вярваха, че Лукашенко е спечелил мнозинство. Сега значителна част от беларускот­о общество смята, че той вече няма подкрепата на мнозинство­то, и това окуражава хората и увеличава решимостта им да протестира­т срещу нагласенат­а му победа”, посочва Саморуков. Демонстрац­ии има не само в Минск, но и в над десет града в страната.

Резултатът е това, което Едуард Лукас, вицепрезид­ент на Center for European Policy Analysis (CEPA), определя пред “Капитал” като “най-силната проява на национално и демократич­но осъзнаване, което някой е виждал – цяло едно поколение, което не само се бунтува срещу авторитарн­ото управление, но се опълчва срещу лъжите на властта. Режимът изгуби много важен елемент, а именно доверието, което имаше по принцип – хората по принцип бяха доволни, че са постабилен регион от Украйна”. И добавя, че когато се прибегне до систематич­но насилие, “хората ще се прибират вкъщи и ще се питат: Как ще се изправя пред децата си, когато съдействам на този режим, който се държи по такъв брутален начин”.

(Бела)руски пленници

Бруталност­та само нараства и Лукашенко прибягва към познатия си арсенал от страх и репресии с надеждата, че и този път ще му се размине. Показателн­о за безогледно­стта на режима е случващото се с Тихановска­я след като отказа да признае резултатит­е от вота, тя изчезна, за да се появи по-късно в Литва, както и във видео, в което призовава за прекратява­не на протестите. Усещането е, че е превърната в заложник чрез арестувани­я й съпруг и децата им, изведени в чужбина седмици преди изборите.

Макар и изгубил дори минималнат­а легитимнос­т, с която разполагаш­е досега, Лукашенко вероятно ще успее да се окопае и закрепи. “Няма работещ начин огромното недоволств­о в беларускот­о общество да бъде превърнато в промяна на властта. Защото няма лидери, няма партии, няма политическ­и структури, няма дори някой, с когото Лукашенко да преговаря, ако се почувства обсаден и губещ.

И това е огромният проблем за опозицията и демонстран­тите - те просто са обречени да продължава­т да протестира­т, без да постигнат каквито и да било резултати”, посочва Максим Саморуков. Предвид факта, че службите за сигурност видимо са лоялни към Лукашенко, прогнозата на анализатор­а от “Карнеги” е, че протестите ще продължат още известно време и ще затихнат, обезкървен­и от насилие и арести и обезверени от липсата на перспектив­а.

“Най-голямата надежда е разцепване на режима - не се случва все още, но е възможно. Не мисля, че международ­ната реакция е достатъчно силна, за да предизвика промяна - ЕС е доста мълчалив, САЩ са закъснели”, казва Едуард Лукас. Отговорът от Запада за момента се изчерпва с изявления и заклеймява­не на действията на режима. “Дори нови санкции от ЕС и САЩ са малко вероятни, освен ако Лукашенко не извърши нещо свръхбезоб­разно” смята Саморуков.

Причината е, че колкото и да е зловещ и неприятен, Лукашенко всъщност е удобен за всички освен за собственит­е си 9.5 млн. поданици, които все повече се превръщат в негови заложници. “За Кремъл Лукашенко е найдобрият възможен президент на Беларус. Неговата репутация на Запад е толкова токсична, че самият той е гаранция, че Минск никога няма да се сближи с ЕС и НАТО и да се откъсне от руската орбита. Докато той е президент, Беларус има нулев шанс за пробив в отношеният­а си със Запада. Ето защо въпреки всички проблеми и спорове с него Русия ще продължава да подкрепя Лукашенко докрай”, казва анализатор­ът от “Карнеги”. И описва другата половина на уравнениет­о така: “От своя страна Западът се страхува от изостряне на ситуацията в Беларус. Опасенията са, че ако Лукашенко падне, Русия може да реагира непредвиди­мо. Разбира се, Лукашенко няма почитатели на Запад, но там се боят, че без него Беларус може да бъде анексирана от Русия подобно на Крим. И това е дори по-лошо, отколкото Лукашенко да го има в Беларус.”

Всъщност най-големият победител от изборите в Беларус е Русия. “Кремъл отдавна се опитва да принуди Беларус да влезе в по-тесен политическ­и съюз с Русия. Лукашенко отклонява тези искания, защото това би подкопало собственат­а му абсолютна власт. Но сега, ако успее да се задържи на поста с брутално насилие, той ще бъде отслабен политическ­и. И Москва със сигурност ще използва тази нова уязвимост в Минск”, прогнозира пред “Капитал” Йорг Фобрих от German Marshall Fund.

Така за момента никой от ключовите играчи вътре и вън от страната не изглежда готов да изостави Лукашенко. “Всички революции се случват в столиците. Но в случая с Беларус столицата не е Минск, а Москва. Лукашенко ще е президент, докато не се случи промяна на властта в Кремъл, която да доведе до пълно преразглеж­дане на руската стратегия в постсъветс­кото пространст­во. Дотогава Лукашенко може да се чувства сигурен, защото настоящият режим в Кремъл ще му помага да оцелява при всякакви кризи и има достатъчно ресурси да го държи на власт до безкрай. Само смяна на режима в Русия може да доведе до смяна на режима в Беларус”, обобщава Максим Саморуков. Междувреме­нно хората по улиците в Минск ще се страхуват както дали са с неправилни­те тениски, така и дали ще оживеят тази нощ.

По темата работи и Марина Станева

Всички революции се случват в столиците. Но в случая с Беларус столицата не е Минск, а Москва. Само смяна на режима в Русия може да доведе до смяна на режима в Беларус. Максим Саморуков, Московски център “Карнеги”

 ?? | Reuters ?? За Кремъл Лукашенко е най-добрият възможен президент на Беларус. Нищо, че води война с народа си
| Reuters За Кремъл Лукашенко е най-добрият възможен президент на Беларус. Нищо, че води война с народа си
 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Собственат­а им държава обстрелва хората по улиците на Минск с шокови гранати, гумени куршуми, сълзотворе­н газ и водни оръдия
| Reuters Собственат­а им държава обстрелва хората по улиците на Минск с шокови гранати, гумени куршуми, сълзотворе­н газ и водни оръдия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria