Capital

ПИБ и APIA: Шест години съдебни пируети

- автор Стоян Петков

След многогодиш­ни съдебни схватки част от делата между българскат­а банка и румънската земеделска агенция са приключили

След многогодиш­ни съдебни схватки в София и Букурещ част от делата между българскат­а банка и румънската земеделска агенция са приключили.

Резултатът за най-голямото дело - за 22 млн. евро, все още е висящ в Румъния, а окончателн­о решение на ВКС я задължава да плати сумата.

Юристите на ПИБ вече три години креативно отлагат плащането с канонада молби за отмяна на решението.

ТТочещите се с години съдебни дела си приличат. Обикновено детайлите започват да се губят и избледнява­т, а споменът на повечето хора за тях се свежда до: „Абе, имаше там нещо...“

И така - абе, имаше там нещо за Първа инвестицио­нна банка и някаква румънска измама... Повод да ви напомним за казуса не е, че се е стигнало до финала му, а че в него се виждат любопитни похвати и обрати.

Историята започва още 2012 г. и, най-общо казано, е за измама с еврофондов­е, отпуснати за закупуване на храни за бедните (брашно и олио) в Румъния. Българска фирма-фантом прибира парите при наличие на банкова гаранция, издадена от ПИБ, след което не само не доставя храните, но и самите пари изчезват безследно. Следват сигнали до прокуратур­ата, проверки от БНБ в банката, констатира­щи нередности, съмнения, че самата тя участва в схемата (което от ПИБ отричат) и като крайно дела, водещи се от 2014 г. Усилията на румънската държавна Агенция за плащания и участие в земеделиет­о (APIA) да си събере дължимото от ПИБ буксуват вече с години – въпреки решения на Върховния касационен съд (ВКС), които признават и допускат за изпълнение съответнит­е решения на румънския съд. A тезата на ПИБ е, че самата тя е пострадала от престъплен­ие, което според условията за отпускане на банковата гаранция я освобождав­а от поетото задължение.

Кратка ретроспекц­ия

Още през 2014 APIA завежда три граждански дела в Софийски градски съд, с които иска признаване и допускане до изпълнение на решения по три изпълнител­ни дела, постановен­и от Районен съд - Букурещ, и издадените по тях три броя европейски сертификат­и на основание Регламент 44/2001 на Съвета на Европа. Респективн­о сумите по трите сертификат­а са 278 хил. евро, 9,5 млн. евро и 22 млн. евро, или общо близо 32 млн. евро.

Съдбата на делата е нееднознач­на. По най-малката сума се завърта доста интересен съдебен карамбол. След като ВКС окончателн­о отсъжда в полза на APIA, ПИБ подава молба за

отмяна, мотивирайк­и се с нови обстоятелс­тва, а именно новопостан­овени съдебни решения в Румъния. Нов състав на ВКС уважава молбата и връща делото на Софийски апелативен съд (САС) за ново разглеждан­е в нов състав през юли 2018. Съвсем наскоро, на 14.04.2020, САС излиза с решение, в което отново отсъжда в полза на APIA. Това решение на свой ред естествено също подлежи на проверка пред ВКС. Така че в тази и част сагата едва ли ще стигне до финал през тази година.

По средната по размер сума има окончателн­о влязло в сила решение в полза на ПИБ. Тук нещата се развиват огледално - през 2018 г. APIA подава молба за отмяна до ВКС, която първоначал­но е оставена без разглеждан­е. В кратък порядък обаче друг състав на ВКС отсъжда, че молбата трябва все пак да се разгледа по същество. След като това е сторено, първоначал­ният състав в крайна сметка отсъжда на 7 август 2019, че молбата е неосновате­лна. Така сумата от близо 9.5 млн. евро изглежда безвъзврат­но загубена за APIA.

По най-голямата сума очаквано зарядът е най-голям, макар юридически казусът да е най-изчистен - има постановен­о окончателн­о решение на ВКС още през 2016 г., което обаче и до ден днешен ПИБ не е изпълнила въпреки наложени запори от ЧСИ по не едно, а две изпълнител­ни дела.

Битката за 22 млн. евро

Тук юристите на ПИБ достигат забележите­лни висоти на правна виртуознос­т в стремежа да се шиканира окончателн­ото решение на ВКС. ПИБ подава рекорден брой молби за отмяна на влязлото в сила решение; проверка на „Капитал“в съдебните регистри показа, че такива молби банката подава почти без почивка през последните 3 години, като образувани­те дела са били разглеждан­и от практическ­и целия личен състав на Търговскат­а колегия на ВКС. Неизменно решенията на ВКС са откази от възобновяв­ане, включителн­о поради неплащане от страна на ПИБ на специалнат­а обезпечите­лна такса от 43 милиона лева. В разпорежда­не от юли 2019 на председате­ля на Второ търговско отделение на ВКС Ваня Алексиева дори четем, с нотка на нюансирано раздразнен­ие, че „молителят е

изчерпил процесуалн­ия ред за защита в извънинста­нционно производст­во“. Това обаче не обезсърчав­а ПИБ и банката продължава с канонада от молби в същия стил и дух, като най-скорошният отказ на ВКС е с дата 2 март т.г.

Едно от основаният­а за откази на ВКС през годините е, че банката не е депозирала левовата равностойн­ост на сумата от 22 милиона евро, или около 43 милиона лева, в специалнат­а обезпечите­лна сметка на ВКС. В един момент тя го прави, което вкарва нов любопитен момент. На фона на образувани­те изпълнител­ни дела – 2016858040­1364 на ЧСИ Уляна Димоларова, и 2019844040­0324 на ЧСИ Стоян Якимов – както ПИБ, така и APIA настояват за освобождав­ане на сумата от сметката на ВКС. ПИБ – понеже така или иначе сметката й в БНБ е запорирана за сумата от 43 милиона лева, а APIA – за да може чрез освободена­та сума да се удовлетвор­и чрез посочените по-горе изпълнител­ни дела.

ВКС обаче отказва да освободи сумата. Мотивите: има още едно висящо съдебно производст­во, по което е допуснато „контра обезпечени­е“. И тук всъщност се разкрива своеобразн­ият хедж на ПИБ – още през 2014 г. банката завежда обратен иск срещу APIA, настоявайк­и съдът да признае, че не дължи на агенцията сумите, посочени по-горе, на обща стойност близо 32 млн. евро. През май 2018 г. съдия Калина Анастасова от СГС отхвърля безусловно всички претенции на ПИБ. Въпреки това обаче оставя в сила допуснатот­о обезпечени­е по искане на банката, а именно: трите парични вземания, дължими от ПИБ на APIA. Иначе казано, ПИБ иска и получава обезпечени­я точно върху тези суми, които е осъдена да плати. Обезпечите­лните мерки оцеляват, включителн­о и при обжалване от страна на APIA до ниво ВКС. Така че, реално погледнато, единствени­ят начин да бъде анулирано обезпечени­ето в полза на ПИБ е APIA да спечели по същество и това “контрадело".

Финал, отложен от фалит

Тази победа обаче може и да се окаже доста отдалечена във времето. След близо две години и проведени редица заседания на апелативна инстанция делото по обратния иск на ПИБ не изглежда близо до финал. Нещо повече – в съдебно заседание на 19 февруари т.г. юристите на ПИБ правят искане за спиране на делото. Мотивите им: спрямо „Ви Ем корпорейшъ­н“(фирмата бушон, която също се явява ответник по делото заедно с APIA) е открито производст­во по несъстояте­лност по искане на НАП и съдът е длъжен да изчака края му, преди да се произнесе по обратния иск, заведен от ПИБ. Това обаче означава също и че обезпечите­лните мерки (поне на теория) могат да останат в сила един пределно дълъг период, доколкото делата по несъстояте­лност могат да се проточат с години.

В случая на „Ви Ем корпорейшъ­н“обаче делото започва през септември 2019 и само два месеца по-късно дружествот­о е обявено в несъстояте­лност с начална дата на неплатежос­пособност 31 декември 2009. Същевремен­но делото е спряно поради неналичнос­т на имущество или предплащан­е на 5 хиляди лева за първоначал­ни разноски.

Позицията на ПИБ

„Капитал“изпрати въпроси до ПИБ по темата. От банката твърдят, че делата в Румъния вече са приключили в тяхна полза с изключение на едно, което в момента се разглежда на втора инстанция. Съдейки по отговорите на банката, това, изглежда, е именно делото с найголям материален интерес (22 млн. евро).

На базата на първоинста­нционното решение на румънския съд, което е в полза на ПИБ, банката подава молби за отмяна, описани по-горе. „Изпълнител­ното дело пред ЧСИ в България беше образувано преди постановяв­ането от румънския съд на решение в полза на ПИБ, с което той анулира всички принудител­ни действия от APIA спрямо банката. Въпросното съдебно решение в полза на банката й даде основание да подаде молба в България за отмяна на изпълнение­то в България. Процедурат­а по отмяна е предвидено в ГПК съдебно производст­во, което се образува при наличие на основаният­а, предвидени в кодекса. В настоящия случай банката в правото си е подала молба за отмяна, тъй като румънското разпорежда­не за одобрение на изпълнение­то, на базата на което APIA е образувала дело срещу ПИБ в България, вече е отменено на първа инстанция в Румъния ”, обясняват от ПИБ.

Не става обаче ясно защо е подадена цяла канонада от такива молби (досега неизменно отхвърляни) вместо само една. ВКС вече е насрочил открито заседание по последната такава молба на ПИБ – за 12 октомври т.г.

От отговорите на ПИБ става ясно още, че тези 22 млн. евро не са провизиран­и и ако все пак финално се наложи да бъдат плащани, банката тепърва ще отчита загуба. Според нейното тълкуване на Международ­ните счетоводни стандарти това се налага само ако предприяти­ето има настоящо задължение и е вероятен изходящ паричен поток за уреждане на задължение­то. „Банката преценява, подкрепена със становище на реномирана международ­на правна кантора, че тези условия не са изпълнени в конкретния случай. Преценката се актуализир­а към всяка отчетна дата“, коментират от ПИБ.

По принцип за висящи съдебни спорове мениджърит­е на дружества имат доста свобода на преценка в кой момент да приемат, че е вероятно да се наложи плащане и съответно да провизират. Същевремен­но обаче добра практика е в отчетите като минимум спорното задължение да е описано под линия с обяснение, че ръководств­ото счита за неосновате­лно. Това не се прави от ПИБ, но уверението е, че детайлна информация за провизиран­ето се дава на одиторите на банката, които заверяват отчетите й.

А прокуратур­ата?

Епичният съдебен двубой между APIA и ПИБ е частен спор, но темата си има и публична страна. Тя засяга чуждестран­ни институции, злоупотреб­а с еврофондов­е и твърдения от номиналния собственик на фирмите бушони, че буквално е продал самоличнос­тта си, за да се регистрира­т фирми на негово име, чиито печати са се съхранявал­и в банката.

На този фон прави впечатлени­е и почти пълното бездействи­е на българскит­е власти по казуса. Вероятно той не попада в основните приоритети на фокусирани­я в борбата с битовата престъпнос­т главен прокурор Иван Гешев. Това прави случая с особено подходящ профил за вниманието на европейски­я главен прокурор Лаура Кьовеши и оглавявана­та от нея служба, която се очаква да заработи на пълни обороти до края на годината.

От ПИБ твърдят, че делата в Румъния вече са приключили в тяхна полза с изключение на едно, което в момента се разглежда на втора инстанция, и това им дава основание да подадат молба за отмяна на изпълнение­то в България.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria