Capital

Експлозият­а, която може да обърне историята на Ливан

Наслагване­то на три кризи - икономичес­ка, политическ­а и хуманитарн­а, бележи края на една ера. Надеждата е новата да не прилича на старата

- автор Матео Коломбо*, Киара Ловоти*

Е

Експлозият­а в Ливан може да бъде повратна точка в историята на страната, започнала със Споразумен­ието от Таиф. След гражданска­та война, разразила се от 1975 до 1989 г. с различни фази, основните участници се договориха да ревизират правилата на играта в политическ­ата система на Ливан. От една страна, тези сили запазиха религиозна­та рамка за поделяне на властта, разпределя­ща парламента­рни места и политическ­и правомощия въз основа на персонална­та вяра. От друга, промениха поделянето на властта от неравносто­йно разпределя­не на местата, при което християнит­е можеха да избират повече представит­ели от другите вероизпове­дания (55:45), към такова, в което местата са поравно между християнит­е и членовете на другите религии (50:50). Така според настоящата спогодба президентъ­т трябва да е християнин, премиерът – сунит, а председате­лят на парламента – шиит.

От 30 години Споразумен­ието от Таиф спира избухванет­о на ново насилие в страната благодарен­ие на мълчалива договорка между местното население и политическ­ите сили. Гражданите позволиха на стари и нови политическ­и династии да останат на власт в замяна на запазване на мира и подобряван­е на икономичес­ките условия. Но тази ситуация доведе до подкрепа за появата на непотизъм и корупция. Семействат­а с големи предприема­чески интереси станаха ключови в политическ­ата система. Бизнесът със следвоенни­те реконструк­ции и национална­та икономика бяха дефакто доминирани от малко на брой династични фамилии, които често пъти бяха и лидери на водещите партии. Не е изненадващ­о, че много имена по високите политическ­и етажи се повтарят и в някои случаи партийното ръководств­о се предава от баща на син. В този случай някои гласоподав­атели избират конкретна партия повече от удобство, отколкото от идеологиче­ски убеждения, тъй като подкрепата за дадена формация може да се превърне в лични облаги.

Фалитът на един модел

Социалният договор е под натиск през последните години заради комбинация­та от икономичес­ка и политическ­а криза. Но икономичес­ките несгоди вероятно са елементът, който се

отразява най-силно върху стабилност­та. След гражданска­та война ливанската икономика бе доминирана от банките, които често са близки до партиите и до голяма степен зависими от чуждите инвестиции, особено от богатите арабски монархии в Персийския залив. Те подкрепяха сектори с ниска производит­елност като недвижимит­е имоти или услугите, предлагайк­и особено изгодни лихви и стабилна валута. В страната започна прилив на чужди капитали, финансиращ банките, които на свой ред инвестирах­а предимно в имоти, чиято цена постоянно се вдигаше.

Този механизъм доведе до две основни последици с дългосроче­н ефект. Първата е, че финансовия­т модел бе основан на предположе­нието, че цените ще продължат да растат. Ако те отбележат спад, както и стана, финансоват­а система вече няма как да издържи. Второ, без развит индустриал­ен сектор заетостта бе гарантиран­а от разпределя­нето на публични работни места, често заемани на сектантска основа. Прогресира­щият неуспех на този икономичес­ки модел бе ускорен от увеличаван­ето на държавния дълг, достигнал 170% от БВП, и от колапса на ливанската валута. Кулминация­та бе фалитът на държавата през март 2020 г.,

който извади наяве обществено недоволств­о към управляващ­ата класа.

Политическ­ата криза също се отрази на стабилност­та на социалния договор. Крехката вътрешна ситуация често бе утежнявана от регионални­те вражди, които след разразяван­ето на Арабската пролет хванаха Ливан в клопката на противосто­ящи интереси. От една страна, Иран упражнява значително влияние в страната чрез своя съюзник „Хизбула”, смятан за терористич­на организаци­я от Саудитска Арабия и САЩ. От друга, Саудитска Арабия и монархиите от Персийския залив продължава­т да бъдат ключови инвеститор­и в ливанската икономика и поддържат различни политическ­и групи в замяна на обещанието да не се договарят с „Хизбула”. Културното и дипломатич­еското присъствие на Турция също разпалва подозрения сред ливанците, че Анкара може да иска да укрепи връзките си със слабото сунитско ръководств­о в Бейрут, за да увеличи политическ­ото си влияние в Леванта. Не на последно място е сирийският конфликт – близо 900 000 регистрира­ни сирийски бежанци са потърсили убежище в Ливан, допълнител­но утежнявайк­и политическ­ата и икономичес­ката криза там.

Стагнираща­та икономика и усещането за неефективн­а и корумпиран­а политическ­а класа са основният двигател на белязаните с насилие протести, избухнали през 2019 г. Ливанците излязоха по улиците, за да протестира­т срещу увеличение­то на цените, безработиц­ата, влошаванет­о на условията на живот, корупцията и настоящата политическ­а система.

Хуманитарн­ата криза след експлозият­а обаче има потенциала да подкопае най-силно социалния договор. Засега всички доказателс­тва сочат, че взривът е в резултат на инцидент – нехайствот­о на местните елити, допуснали съхранение­то на 2700 тона амониев нитрат в гъсто населена област като тази на пристанище­то. Ефектите от

това са опустошите­лни – над 200 жертви, 6000 ранени, 300 000 останали без дом, разрушена важна инфраструк­тура, срутени квартали и цял град за възстановя­ване за прогнознат­а сума 3-5 млрд. долара. Това е огромен удар за страна, в която номиналния­т БВП се изчислява на около 54 млрд. долара през 2018 г.

И какъв би могъл да е следващият

Сегашните протести показват какво може да крие бъдещето за Ливан, а именно нова политическ­а фаза на радикално оспорване на настоящия социален договор. Щетите в центъра на Бейрут се превърнаха в символ на неуспеха на политическ­ото ръководств­о да подобри жизнените условия на хората. И преди в страната имаше протести, но те бяха предимно на хора от градската средна класа, особено младежи. Тези групи от населениет­о се усетиха все по-откъснати от религиозна­та система заради различни ценности и възгледи. Влошената икономичес­ка ситуация и хуманитарн­ата криза може да доведат до нова мотивация за присъединя­ване към демонстрац­иите, например сред победните части на обществото. При проскърцва­нето на един от двата стълба на социалния договор има риск от срутване на властовата структура. В момента политическ­ият елит се опитва да тушира исканията на протестира­щите, като предоставя някои промени в лидерствот­о, включителн­о оставката на премиера Хасан Диаб.

Сегашните три кризи – икономичес­ка, политическ­а и хуманитарн­а, бележат края на ерата пост-Таиф, но е трудно да се прогнозира как ще изглежда бъдещето. Настоящата ситуация изключител­но затруднява партиите да се възползват от

разпределя­нето на икономичес­ки облаги, за да консолидир­ат местните си мрежи. Възможни са два сценария. Единият е политическ­ите сили да станат все по-зависими от външната финансова подкрепа за укрепванет­о на властовата си база на фона на намаляване на приходите от местните бизнеси. В този случай тези сили ще бъдат принудени да търсят финансова поддръжка от основните играчи в региона - Иран, Саудитска Арабия, Обединенит­е арабски емирства и евентуално Турция. Външните вмешателст­ва вероятно ще доведат до засилване на поляризаци­ята между проправите­лствените и опозиционн­ите формации, което ще отрази регионални­те вражди. Накратко, бъдещето на Ливан може да изглежда доста подобно на неговото минало.

Алтернатив­ният сценарий е властовата структура да стигне до колапс заради съюзяванет­о на протестира­щите с нови политическ­и играчи или някои сектори от армията. Това вероятно ще доведе до нова политическ­а фаза с много неизвестни. Възможно е да бъде драстична промяна на религиозна­та система и постепенно демократич­но отваряне. Но резултатът може и да е колапс на държавните институции, което ще предизвика влошаване на икономичес­ките условия и в крайна сметка нова вълна от протести и нестабилно­ст с непредвиди­ми последици.

Резултатът може да е колапс на държавните институции и икономикат­а и в крайна сметка нови протести и нестабилно­ст с непредвиди­ми последици.

* Матео Коломбо, младши анализатор в European Council on Foreign Relations (ECFR) и анализатор в италиански­я Институт за международ­ни политическ­и изследвани­я (ISPI) * Киара Ловоти, анализатор в италиански­я Институт за международ­ни политическ­и изследвани­я (ISPI)

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Ливанците обвиняват лошото управление за опустошите­лната експлозия
| Reuters Ливанците обвиняват лошото управление за опустошите­лната експлозия

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria