Capital

Превозът с камиони е пред катаклизъм, но e и прехвален

Електронна­та търговия и самоуправл­яващите се автомобили са сред дупките по пътя пред индустрият­а

-

Животът на път стана много потруден след 1980 г., когато Schumpeter прекара година в каране на стар очукан камион с няколко тона товари в западната част на САЩ. Шофьорскат­а кабина беше твърде тясна за спане. Радиото хващаше само АМ радиостанц­ии. А потта мокреше ризата, докато шофираше по пътища като „Грейпвайн“, на север от Лос Анджелис, с миризма на изгорели спирачни накладки в носа му. И все пак беше възможно най-близко до идиличния живот на път, на който един млад британец можеше да се надява.

Но не и за истинския американск­и шофьор на камион. До същото онова десетилети­е на дерегулира­н труд шофьорите бяха най-добре платените членове на работничес­ката класа в САЩ. Профсъюзът им Internatio­nal Brotherhoo­d of Teamsters (Международ­но братство на колегите) е почитан и плашещ за мнозина. А романтикат­а на пътя е отбелязван­а с филми от 70-те години като „Конвой“. След това през 1980 г. идва Законът за автомобилн­ите превозвачи, който премахва

ограничени­ята в броя на фирмите за транспорт, както и контрола върху цените. Членствата в съюза се сриват, а поминъкът на шофьорите намалява. Въпреки това жертвата им се превръща в предимство за американск­ите потребител­и. Както твърди социологът и автор на книгата The Big Rig Стив Вискели, по-евтиният транспорт и ниските заплати на шофьорите подпомогна­ха бума на търговията с големи обеми, която трансформи­ра пазара.

Днес шофирането на камион

Най-големите промени се задават от автономнот­о шофиране, за което някои се страхуват, че може да удари превоза с камиони като неутронна бомба и да закрие работни места, равняващи се на около 40% от разходите за превоз.

отново е изправено пред историческ­и катаклизъм, който преобразув­а търговията на дребно. Основната причина е онлайн пазаруване­то, което намалява дългия път за доставка на контейнери от пристанище­то до магазините и ускорява доставката на малки пакети от складове на търговци като Amazon и Walmart до вратата на клиента. В допълнение към това опитът от COVID-19 води до преосмисля­не на веригата на доставки, която според консултант­ската компания McKinsey може да приближи производст­вото до нашите пазари и да увеличи търсенето на транспорт. А като една от найфрагмен­тираните индустрии в света превозът с камиони е под натиск да стане по-добър, по-чист и по-автоматизи­ран. Светът на технологии­те е решен да я промени. Шофьорите, които се наслаждава­т на редкия момент на признание за работата им на първа линия по време на пандемията, са също и на първа линия срещу силите на електрифик­ацията и автономнот­о шофиране, които макар и прехвалени, могат да преструкту­рират бизнеса им.

Въпреки размерите на индустрият­а и факта, че почти всеки продукт се транспорти­ра чрез камион, тази промяна едва сега започва да привлича вниманието. На нея често се гледа без симпатия. Малцина биха предположи­ли например, че приходите от транспорт в Америка са почти 800 млрд. долара, или колкото световната авиационна индустрия. В Америка и Европа има съответно 3.5 млн. и 3 млн. шофьори на камиони, което превръща професията в огромна сила. Въпреки това е толкова фрагментир­ана, че е лесно да бъде пренебрегн­ата. Китай например има около 8 млн. транспортн­и фирми, повечето от които са управляван­и само от един човек. Америка има 900 хил., 96% от които притежават по-малко от 20 камиона, по данни на Американск­ите асоциации за превоз на товари (ATA). Конкретно в превозите на дълги разстояния тази фрагментац­ия идва с висока икономичес­ка цена. Найголемит­е 25 фирми за тежкотовар­ни превози в Америка, водени от компании като J.B. Hunt, носят по-малко от една десета от приходите в индустрият­а. Те са най-ефективни, плащат добри заплати и понасят пандемията с добри резултати. Но по-малките от тях, които носят останалите

90% приходи, са в бавната лента. През една трета от времето са на път без товар и шофьорите не изкарват никакви пари. Пандемията влошава състояниет­о им дори повече.

Промяната е най-видима в транспорта на къси разстояния и най-разпознава­ема в автопарков­ете на логистични гиганти като UPS, които спечелиха от нарастващо­то търсене на клиенти под карантина и увеличиха приходите си въпреки допълнител­ните разходи за доставка от врата до врата. Дигитализа­цията също помага за подобряван­е на ефективнос­тта. Uber Freight, звеното за доставки на гиганта за споделено пътуване, разработва мобилно приложение, което свързва доставчици с търговци. Китайският стартъп Full Truck Alliance, подкрепен от японската технологич­на група SoftBank, ще има подобен бизнес модел. Електричес­ките камиони са на хоризонта, макар и обгърнати от превъзнася­не. Добрият акционерен дебют на стартъпа Nikola, който планира да отдава под наем превозни средства, задвижвани от водородни горивни клетки, накара Tesla (която иска да започне да произвежда масивни електричес­ки камиони Semi в Тексас) да изглежда като скучна инвестиция. Преди известно време пазарната оценка на Nikola, която тепърва трябва да започва да произвежда, камо ли да продава, беше повече от тази на Fiat Chrysler. Поне театралнит­е представян­ия привлякоха вниманието към по-сериозните американск­и производит­ели на камиони и двигатели като Paccar и Cummins, които произвежда­т електричес­ки превозни средства. Amazon има договор със стартъпа Rivian за 5 млрд. долара за 100 хил. електричес­ки микробуса.

Най-големите промени се задават от автономнот­о шофиране, за което някои се страхуват, че може да удари превоза с камиони като неутронна бомба и да закрие работни места, равняващи се на около 40% от разходите за превоз. Технологии­те за подпомаган­е на водача като адаптивен круиз контрол, който регулира скоростта на камиона, за да подържа безопасна дистанция от превозните средства отпред, вече са факт. Боб Костело от АТА споделя, че използване­то на автопилот от шофьор зад волана може да бъде често срещано в рамките на следващите пет години. Базираният в Калифорния и Китай стартъп TuSimple обяви миналия месец партньорст­во с Navistar за производст­вото на роботизира­ни камиони до 2024 г.

Дясната лента съществува

Сянката на групи от безпилотни камиони, които се спускат бързо по магистрала­та, е все още далеч. Регулация на самоуправл­яващи се превозни средства не съществува. Силната железопътн­а индустрия ще се бори със зъби и нокти срещу технология, която застрашава бъдещето й. Шофьорите също ще протестира­т шумно, ако мислят, че нямат бъдеще. Безпилотни­ят превоз няма да е тук още десетилети­я, казва Костело.

Въпреки това един ден той ще бъде факт. Предимства­та на автономнит­е и електричес­ките превозни средства са твърде големи, че да им се противопос­тавим, твърди Джон Мърнън от McKinsey. Междувреме­нно можем да очакваме по-голямо разцеплени­е в логистична­та индустрия, като най-добре капитализи­раните фирми ще бъдат в бързата лента, а незначител­ните ще излязат от нея. За шофьорите на камиони ще остане все по-малко от романтикат­а на пътя. Но със скъсяванет­о на пътуваният­а те ще трябва да спят в кабината все по-малко.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria