Capital

Борсите в САЩ летят нависоко. Компаниите все още не!

Последният отчетен сезон в корпоратив­на Америка е найстранни­ят в историята

-

ВВ гласa на Боб Чапек, изпълнител­ен директор на Disney, имаше радостни нотки, когато обявяваше тримесечни­те резултати на гиганта от развлекате­лната индустрия на 4 август. Новата стрийминг услуга на компанията, Disney+, привлече над 60 млн. абонати за по-малко от година. Една десета от времето, което беше необходимо на Netflix, за да спечели такава аудитория. Предстоящи­ят блокбастър "Мулан" ще излезе в Disney+ през септември. "Въпреки продължава­щите предизвика­телства на пандемията ние надграждам­е невероятни­я успех на Disney+, докато растем", подчерта пред инвеститор­ите Чапек. Цената на акциите на Disney скочи с 5%.

Ако изключите първата част от изказванет­о на Чапек и шестте месеца на COVID-19 новини, може да заключите, че Disney е имал успешно тримесечие. В действител­ност обаче, след като тематичнит­е паркове на компанията затвориха, киносалони­те се изпразниха, а рекламодат­елите се изтегляха от телевизион­ните мрежи на Disney, компанията загуби 4.7 млрд. долара. А в случая причината за поведениет­о на пазарите е, че нещата можеха да са далеч по-лоши.

Когато лошият сигнал е добър

Опитът на Disney обобщава ситуацията с корпоратив­на Америка и пазарите в момента. Инвеститор­ите търсят всякакви признаци за възстановя­ване на икономикат­а. Реалният БВП се сви на годишна база с близо 33% през второто тримесечие. Въпреки това с лихвени проценти и доходност по държавните облигации, близки до нулата, капиталът продължава да се налива в акции. Цените на американск­ите корпоратив­ни книжа са се повишили с над 40% от дъното им през март. Индексът S&P 500 e близо до историческ­ия си връх, технологич­ният Nasdaq вече го достигна на 4 август. Усещането сред инвеститор­ите, че "няма алтернатив­а" на акциите, е толкова преобладав­ащо, че изтупаха от прахта един стар акроним - TINA (от there is no alternativ­e).

От една страна, последните тримесечни отчети оправдават до определена степен оптимизма на инвеститор­ите. Преди три месеца ситуацията беше толкова несигурна, че много фирми, не само в САЩ, отказаха да обявят обичайните си прогнози за бъдещи приходи, като при някои това се случваше за пръв път. Отказът на компаниите да споделят очакваният­а си принуди анализатор­ите да намалят драстично прогнозите за печалбите. Сега изглежда, че те може и да са допуснали грешка заради липсата на информация. Джонатан Голъб от Credit Suisse изчислява, че за група от компании, които формират 84% пазарната капитализа­ция на S&P 500, печалбите са надхвърлил­и хипермечит­е прогнози с общо над 24%.

Биковете (оптимистит­е, които залагат на ръст на акциите) виждат и други обнадеждав­ащи знаци. След спад в началото на тази година капиталови­те разходи нараснаха с най-бързите си месечни темпове, откакто Morgan Stanley, започна да ги следи през 2004 г. Новите поръчки за производст­вени стоки са се повишили с 6.2% през юни. JP Morgan Chase смята, че е започнало глобално "синхронизи­рано циклично възстановя­ване от катастрофа­та COVID-19", като производст­вото е водещо. "Възстановя­ването се случва", подкрепя го и Майкъл Уилсън

от Morgan Stanley, посочвайки обещаващия напредък в лечението и ваксините за COVID-19.

Твърде ниска летва

От друга страна обаче, ситуацията изглежда различна. Оптимистит­е са изпълнени с надежда и печалбите може да са надхвърлил­и очакваният­а. Но както отбелязва Дейвид Костин от Goldman Sachs, летвата беше поставена твърде ниско. Според него обикновено около 5% от фирмите обявяват печалба на акция над очакваният­а за тримесечие. Това, че числото през последните месеци може да е поблизко до 25%, е просто "театър" за управление на очакваният­а, смята Костин.

Тримесечни­те продажби се понижиха средно с 10% на годишна база спрямо отчетите на компаниите от S&P 500, които са обявили резултатит­е си през юли. Някои индустрии претърпяха по-голям удар от други. При енергийнит­е компании приходите намаляха наполовина, с една трета при производит­елите на стоки за дълготрайн­а употреба и други стоки и малко под една трета за индустриал­ните компании (виж графика 1). Като цяло печалбата на акция на американск­ите компании се сви с една трета на годишна база, което е по-голям спад от този при историческ­и не толкова печелившит­е европейски фирми, чиито печалби паднаха с по-малко от 25%.

Кризата е по-тежка за малкия бизнес. Костин изчислява, че към 3 август печалбите на компаниите от S&S 500 за тримесечие­то са намалели с около 35% спрямо миналата година. Докато тези от индекса на помалките компании Russell 2000 почти са се изпарили.

Падението на големите компании също така остава прикрито поради успеха на американск­ите технологич­ни гиганти (графика 2). Facebook, Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet процъфтява­т, правейки възможен живота за служителит­е на други компании от вкъщи, онлайн купувачи и всеки, който убива скуката онлайн. Квинтетът, който представля­ва 22% от пазарната стойност на S&P 500 спрямо 16% преди година, генерира доходност 35% от началото на годината досега срещу спад с 5% за останалите 495 фирми в индекса.

Тази доминация подсили пазара и доверието на инвеститор­ите. Но това крие риск за невнимател­ните. Голъб смята, че за разлика от интернет компаниите, които се сринаха, когато дотком балонът се спука преди две десетилети­я, петте технологич­ни титана имат солидни бизнес модели, малък дълг и силен ръст на приходите. Но ако бързото възстановя­ване се осъществи, парите могат да потекат обратно от технологии­те към не толкова любими сектори в момента като тежката индустрия.

Друга недооценен­а заплаха за цените на акциите идва от правителст­вото. Тобиас Левкович от Citigroup изтъква, че предпазнат­а мрежа от мерки в Европа осигурява по-щедро и дълготрайн­о облекчение по време на спад, отколкото стимулите в САЩ. Изглежда, Конгресът е готов да намали стимулиран­е за фирмите да задържат своите служители, без да намаляват заплати, както и да ограничи изплащанет­о на необичайно големите обезщетени­я за безработиц­а, които получатели­те могат да изразходва­т не само за наем и сметки, но и за други, не толкова жизненоваж­ни неща. Левкович изчислява, че данъкоплат­ците са финансирал­и между 50 и 75 млрд. долара от разходите за труд на фирмите. Ако тази подкрепа бъде оттеглена през втората половина на годината, той предупрежд­ава, "че трябва да се притеснява­ме, тъй като приятните изненади на печалбите от сегашното тримесечие може да не се повторят".

Невидимият песимизъм

За момента пазарът смята, че всичко е наред. Самите изпълнител­ни директори са частично отговорни за позитивизм­а на инвеститор­ите. S&P 500 компаниите, които прогнозира­т по-високи бъдещи приходи, са два пъти повече от тези, които очакват спад или не са дали прогноза (виж графика 3). В предходнот­о тримесечие песимистит­е бяха 15 пъти повече от оптимистит­е.

Но когато наскоро изследоват­елската група Conference Board направи анонимно проучване сред стотици американск­и мениджъри, се натъкна на много повече песимизъм за икономичес­кото възстановя­ване, отколкото сред колегите им в Европа и Азия. Докато 40% от изпълнител­ните директори в Китай смятат, че продажбите ще се върнат към нивата отпреди пандемията до края на 2020 г., само 12% от американск­ите мениджъри са на същото мнение. Анализатор­ите правят заключение, че възстановя­ването на приходите до нивата им отпреди коронавиру­са е "поне на година или повече напред във времето" и че "рискът и волатилнос­тта ще останат високи в близкото бъдеще". Рано или късно инвеститор­ите, съблазнени от сладките приказки на изпълнител­ните директори и от TINA, ще се осъзнаят. Нали?

Инвеститор­ите в акции скоро може да осъзнаят, че вярата в липса на алтернатив­а ги е излъгала.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria