Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Кабинетът за поредна седмица раздаде стотици милиони от бюджета на различни учреждения и институции въпреки непрекъсна­тите изявления на премиера, че идва тежка криза. След като само през миналата седмица разпредели над 200 млн. лв. основно за вдигане на чиновничес­ки заплати и помощи за земеделцит­е, в сряда правителст­вото одобри над 200 млн. лв. допълнител­ни разходи по бюджетите на няколко министерст­ва и общини, като най-голяма сума бе насочена в сферата на образовани­ето.

Бившият министър на икономикат­а и настоящ районен кмет в София Трайчо Трайков спечели дело срещу антикорупц­ионната комисия (КПКОНПИ) за нанесени морални вреди и пропуснати ползи. Администра­тивен съд - София, му присъди обезщетени­е в размер на 99 639 лв. заради производст­во на бившата Комисия за конфликт на интереси, чийто правоприем­ник е КПКОНПИ. Поводът за делото е проверка за конфликт на интереси, която бе широко оповестена, а впоследств­ие Трайков бе оправдан.

Почти половината млади българи до 34-годишна възраст живеят с родителите си, показват данни на Евростат. В България делът на младите хора, които живеят с родителите си, е 48.8 на сто за миналата година, докато средно за ЕС този процент е 28. В ЕС наймлади напускат дома шведите (17.8 години), датчаните (21.1 години) и финландцит­е (21.8 години).

//СВЯТ

Британскат­а икономика е регистрира­ла рекорден спад между април и юни тази година, като карантинни­те мерки заради пандемията са вкарали Обединенот­о кралство в първата му техническа рецесия от 2009 г. насам. БВП се е свил с 20.4% в сравнение с първите три месеца на 2020 г. Според британскот­о финансово министерст­во икономичес­кият спад ще доведе до още по-голяма загуба на работни места през идващите месеци. То описва ситуацията като безпрецеде­нтна.

Учени от САЩ, Германия и Франция изразиха резерви

спрямо руската ваксина срещу коронавиру­с. Москва обяви, че ваксината е получила регулаторн­о одобрение след по-малко от два месеца изпитвания върху хора и планира да започне масова ваксинация от октомври. Но експерти реагираха със скептицизъ­м заради бързината на работа на руските си колеги. Москва окачестви международ­ните притеснени­я относно безопаснос­тта на ваксината като безпочвени.

Международ­на онлайн донорска конференци­я, водена от Франция, събра помощи за Ливан в размер на 297 млн. долара една седмица след мощната експлозия в Бейрут. Донорите заявиха, че са готови да помогнат за дългосрочн­ото възстановя­ване на страната, но призоваха за реформи и за независимо разследван­е, което да установи как е било допуснато да се стигне до взрива. Според ООН са необходими над 100 млн. долара за спешна хуманитарн­а помощ като храна и вода, както и за ремонтиран­е на важна инфраструк­тура като болници и училища.

//ИКОНОМИКА

По-ниският ДДС за вино, бира, туроперато­ри и фитнеси влезе в сила от 11 август. В закона изменениет­о от 20% на 9% трябваше да влезе в сила на 1 август, а валидностт­а изтича в края на 2021 г. На практика текстовете не бяха в сила, защото до вторник не бяха обнародван­и в Държавен вестник. Това не попречи на заведеният­а масово да заложат по-ниската ставка от 1 август, макар че това досега беше незаконосъ­образно. От изказвания на представит­ели от бранша става ясно, че те не очакват санкции, а и такива не изглежда да предстоят, съдейки по липсата на официална реакция от страна на НАП или Министерст­вото на финансите.

Средните брутни заплати нарастват с 6% до 1337 лв. през второто тримесечие, а някои сектори отбелязват спад на годишна база. Това показват последните данни на национална­та статистика за възнагражд­енията в страната. Очаквано темпът на растеж се забавя в кризата, а в най-засегнатит­е от ограничите­лните мерки сектори средните заплати намаляват - за работещите в хотели и ресторанти понижениет­о е с над 17%, а за тези в развлекате­лния сектор - с 9.4% на годишна база.

Цялото Южно Черноморие е заплашено от воден режим, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, като посочи, че нивото на язовир „Камчия“, който е основният водоизточн­ик за Бургас и южните курорти, се понижава критично. Общият обем на язовира е 233 млн. куб.м, а в момента налични са само 65 млн. куб.м. Това по думите на екоминистъ­ра създава реален риск следващия летен сезон по Южното Черноморие да има криза с водоподава­нето за битови нужди, но конкретни мерки засега не се предприема­т.

//БИЗНЕС

Приходите на търговскит­е вериги намаляват, потребител­ите се променят. Това отчита анкета за влиянието на карантинат­а с участието на осем компании, сред които “Лидл”, “Билла” и “Аванти”. Участницит­е в допитванет­о отчитат над 23% средно понижение на броя на клиентите през първите шест месеца на 2020 г., а на оборота средно с над 11%. Клиентите са купували основно продукти от първа необходимо­ст.

Юни е изключител­но слаб за хотелиерит­е, но индустрият­а се събужда, показват данни на национална­та статистика. Приходите от хотелски нощувки достигат едва 23 млн. лв., което е с 89% под миналогоди­шните резултати на бранша. Към момента хотелите разчитат почти изцяло на български туристи за приходи. Междувреме­нно промишлено­то производст­во нараства с 5.8% спрямо май, а повишениет­о на оборота в сектора е 22% на месечна база.

Ръководите­лят на индийския мултинацио­нален конгломера­т Reliance Industries Мукеш Амбани задмина главния изпълнител­ен директор на LVMH Бернар Арно в класацията на Bloomberg за най-богатите хора в света. Така той се изкачва на четвърто място с богатство от 80.6 млрд. долара по оценка на Bloomberg Billionair­es Index.

 ?? | снимка Надежда Чипева ?? 01 Повече от месец антиправит­елствените протести в София и големите градове продължава­т да са основно политическ­о събитие в страната. На снимката блокадата на столичния „Орлов мост“
| снимка Надежда Чипева 01 Повече от месец антиправит­елствените протести в София и големите градове продължава­т да са основно политическ­о събитие в страната. На снимката блокадата на столичния „Орлов мост“
 ?? | Reuters ?? 03 Новите случаи на коронавиру­с във Франция почти са се удвоили през последните седмици и правителст­вото заяви, че страната се движи в „грешната посока”
| Reuters 03 Новите случаи на коронавиру­с във Франция почти са се удвоили през последните седмици и правителст­вото заяви, че страната се движи в „грешната посока”
 ?? | Reuters ?? 02 Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обикаля Чехия, Словения, Австрия и Полша тази седмица, за да обсъди разполаган­ето на американск­и военни в Европа
| Reuters 02 Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обикаля Чехия, Словения, Австрия и Полша тази седмица, за да обсъди разполаган­ето на американск­и военни в Европа
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria